Bitkisel Yağlar, Özellikleri ve Faydaları
İçindekiler
Bitkisel ve aromatik olarak son yıllarda hayatımızın önemli bir parçası haline gelen faydalı bitkisel yağlar, gerek yemeklerde gerekse güzellik ve bakım rutinlerinde sıkça kullanılır oldu.
Aralarında hindistan cevizi, kanola, jojoba, sarı kantaron, çörek otu, nane, tatlı badem yağı gibi bitkisel yağlar ve bu değerli yağların faydalarını sizlere yakından anlatmak için alt başlıklar halinde topladık.
Bitkisel Yağlar ve Faydaları
Şimdi gelin bitkisel içerikli ve doğal tekniklerle elde edildiği için insan sağlığına büyük faydaları olan bu bitkisel yağlar nelerdir detaylıca inceleyim.
Jojoba Yağı
Jojoba yağı, Afrika’da yetişen bir bitkinin tohumlarından elde ediliyor. İçerisinde yoğun miktarda toksin bulunduran jojoba yağının faydaları için ağızdan alınması kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Ancak topikal olarak cilt ve saça uygulandığında olumlu faydaları bulunan jojoba yağı, son yılların popüler bitkisel yağlar listesi arasında yerini aldı.
Kanola Yağı
Kanola yağının faydaları ise hem tüketilerek hem de bakım rutininde kullanılarak yararlanabilen faydalardan oluşuyor.
Kanola bitkisinin tohumlarının ezilmesi suretiyle doğal bir şekilde elde edilen kanola yağı, içeriğindeki değerli vitaminler sayesinde beslenmede de kullanılabiliyor.
Hindistan Cevizi Yağı
Evlerimizde belki de en sık bulundurduğumuz doğal yağlardan biri hindistan cevizi yağı. Özellikle kadınların saçlarına ve cilde uygulamak için her zaman ellerinin altında bulundurmak istediği bu değerli yağ, son yılların en doğal bakım ürünleri arasında yerini aldı.
Hindistan cevizi yağı ile saç bakımı, hindistan cevizi yağı ile cilt bakımı derken giderek popülerleşen bu faydalı yağın yakından incelemesi ve tüm faydaları için sizi şöyle alalım.
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları
Nane Yağı
Naneyi çok sık tükettiğimiz halde, bu şahane bitkinin yağının da olduğunu ve nane yağının faydalarının ne denli mucize faydalar olduğunu belki de çoğumuz bilmiyorduk.
Özellikle antiseptik etkisi, ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliği ile baş ağrısına ilaç olarak tavsiye edilen en doğal şifa kaynağıdır kendisi.
Argan Yağı
Fiyatı cep yaksa da, kozmetik ürünlerine harcanan para ile kıyaslandığında ve sunduğu mucize bakım göze alındığında, kadınların vazgeçilmezi olan bir yağ da argan yağı oldu.
Argan yağı ile saç bakımı ve argan yağının saça faydaları kozmetik sektörünün de gözünden kaçmazken, kendisi şampuan ve saç kremlerinin içeriğinde de çoktan yerini aldı.
Çörek Otu Yağı
Son günlerde en sık kullanılan ve satışı da günden güne artan çörek otu yağını hangi aktara giderseniz gidin mutlaka göreceksinizdir.
İstanbul’da yaşıyorsanız, Eminönü’ne gittiğinizde sokaklarda hali hazırda soğuk sıkım tekniği kullanılarak anında satışı yapılan çörek otu yağının, gerçekten güvenli ve %100 doğal olduğundan emin olursanız sakın almaktan çekinmeyin.
Zira çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor ve vücudumuza adeta mucize etkiler yaşatıyor.
Avokado Yağı
Sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapan herkesin markete koşup ilk aldığı besin avokado oluyor herhalde.
İroniyi bir kenara bırakacak olursak, fiyat bakımından pahalı ancak fayda bakımından da bir o kadar karlı çıkacağınız avokado yağı, en az avokadonun kendisi kadar değerli ve faydalı.
Sarı Kantaron Yağı
Özellikle yara iyileştirici faydası nedeniyle elinizin altında mutlaka olmasını tavsiye ettiğimiz doğal bitkisel yağlar arasında olanlardan biri de sarı kantaron yağı.
Sarı kantaron bitkisinden elde edilen bu doğal şifa kaynağının cilt bakımında kullanılabilmesi en birinci faydası.
Sarı Kantaron Yağı Neye İyi Gelir
Tatlı Badem Yağı
Faydaları için kesinlikle acı badem yağı ile karıştırılmaması gereken ve doğalı bulunduğunda kesinlikle alınması lazım olan tatlı badem yağının şahane faydaları bulunmakta.
Daha güçlü saçlar, kırılmayan tırnaklar, daha canlı ve parlak bir cilt sloganlarının karşılığı olan tatlı badem yağının faydaları tabi ki sadece bunlarla sınırlı değil.
Okaliptus Yağı
Avusturalya kökenli okaliptus bitkisine sakız ve şekerlerin içeriğinde kullanılması dışında aşina olmayabiliriz.
Ancak okaliptus yağının da geçmiş dönemlerden beri şifa kaynağı olarak kullanıldığı bir gerçek. Nedir ki bu okaliptus yağı? diyecek olanlara dev hizmet: Karşınızda okaliptus yağının faydaları!
Limon Yağı
Hanımların dikkatine limon yağının faydaları ayağınıza geldi! Neden böyle söyledik, çünkü limon yağı ile ev temizliği yapmak ayrıca da böcek öldürücü etkisinden yararlanıp haşerelerden kurtulmak mümkün.
Antiseptik etkisi ile cilde uygulanabilen ve dezenfekte özelliği ile evlerinizde de kullanabileceğiniz en zararsız bitkisel yağlar arasında.
Kakao Yağı
Kakao yağını hemen hemen her aktarda görmüşsünüzdür ve tek faydasının da bronzlaştırıcı özelliği olduğunu sanıyor olabilirsiniz.
Ancak cildi bronzlaştırırken bir yandan da nemlendiren, güneşin zararlı etkilerini azaltan doğal bakım yağlarının en hoş kokulusuna haksızlık etmeyin ve tüm faydalarını bir inceleyin deriz.
Kekik Yağı
Taze kekik ne kadar başımızın tacı ise kekik yağı da aynı statüde olmayı hakediyor bizce. Taze kekik yapraklarından buhar damıtma denilen doğal bir işlemle elde edilen kekik yağı, vücudumuza şifa veren bitkisel yağlar arasında çoktan yerini aldı.
Gül Yağı
Bir demet dolusu gül koklamış hissi veren gül yağı faydaları nedeniyle yine kozmetikçilerin gözünden kaçmadı ve güzellik ürünlerinin içerisinde sıkça kullanıldı.
Güzelleşirken doğaldan da vazgeçmeyenler ise, kozmetik ürünlere değil gül yağının kendisine sığındı. İşte masalın devamı niteliğinde, gül yağının sağlığa faydaları!
Hint Yağı
Sanıldığı gibi ülkeden değil de yine Hindistan ve Afrika’da yetişen Hint bitkisinden alıyor adını Hint yağı.
Hint yağının faydaları ise içerisinde bolca bulunan mineral, vitamin ve proteinden geliyor.
Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağının içerisinde bulunan punisik asit, ciltteki kolajen miktarını arttırıyor. Bu da ne demek, daha geç yaşlanan sağlıklı bir cilt demek tabi ki.
Bizim için ayıklaması bile işkence olan nar çekirdeklerinin, üstüne bir de soğuk sıkım tekniği kullanılarak elde edilen nar çekirdeği yağını elinizin altında bulundurmanıza değecek bitkisel yağlar içinde yer alıyor.
Çam Terebentin Yağı
Annelerimizin de eskiden beri özellikle saç için kullandığı ve bizim de bu nedenle aşina olduğumuz bir yağ olan çam terebentin yağının en önemli faydası, saç dökülmesini önlemesi.
İster şampuana ekleyin, isterseniz de kendisine uyumlu bir aromatik yağ seçip onunla karıştırarak kullanın. Ama mutlaka evinizde çam terebentin yağını bulundurun.
Aspir Yağı
Aspir yağını belki de hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak aspir yağının faydaları konusunu inceledikten sonra, eminiz ona hakkettiği özeni göstereceksiniz.
Nedir bu aspir yağı? Aspir yağının faydaları nelerdir? gibi sorularla kafanızı meşgul etmek yerine hemen sizi şuraya alalım efendim.
Üzüm Çekirdeği Yağı
Omega 6 gibi değerli yağ asitlerini içerisinde bolca bulunduran üzüm çekirdeği yağı, press tekniği ile elde edilen açık renkli bir yağ.
Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan ve bitkisel yağlar arasında önemli bir yere sahip olan üzüm çekirdeği yağının faydaları say say bitmiyor.
Keten Tohumu Yağı
Omega 3 kaynağı olan en doğal şifa kaynaklarından biri de keten tohumu yağı olarak karşımıza çıkıyor.
Kanserle savaşmasından akciğerleri korumasına, egzamadan selüliti azaltmasına kadar pek çok alanda faydaları olan keten tohumu yağını incelemek için sizi buradan alalım.
Hardal Yağı
Hardal bitkisinin minik minik tohumlarından elde edilen hardal yağı, tohumların öğütülmesi sonucunda hazır hale geliyor.
Anti-inflamatuar olması en önemli özelliği olan hardal yağının cilde faydaları da bundan kaynaklanıyor.
Karanfil Yağı
Karanfil yağının faydalarının Osmanlı döneminden beri kullanıldığı biliniyor. Karanfil taneleri zeytinyağ içinde belirli bir süre bekletiliyor ve hazır olduğunda karanfil yağı şeklinde karşımıza çıkıyor.
Özellikle ağız sağlığı için şifa olarak kullanılan karanfil yağı, vücudumuza bir çok alanda fayda sağlaması ile meşhur.
Ebegümeci Yağı
Yol üzerinde rastladığımız ve belki de ne olduğunu bile bilmediğimiz ebegümeci bitkisi, kendisinden elde edilen ebegümeci yağı ile sağlığa inanılmaz faydalar sağlamakta.
Bitkisel yağlar içinde solunumu iyileştirmesi olsun, saç bakımı olsun, ağrı kesici olsun pek çok faydası bulunan ebegümeci yağını yakından tanımak istersiniz diye düşündük.
Biberiye Yağı
Hoş kokusu, aromatik tadı ile yemeklere lezzet katmak için kullandığımız biberiye bitkisinden bir de kendisi kadar şifalı biberiye yağı elde ediliyor.
Bitkisel yağlar listesindekilerden biri olan biberiye yağını doğru ve dozunda kullanırsanız, sağladığı faydalara siz bile inanamayacaksınız.
Susam Yağı
Susam yağının faydalarını bizce en çok kadınlar sevecek. Çünkü bildiğimiz yağlardan farklı olarak saç bakımı için kullanılan ve saça inanılmaz faydaları olan doğal bir bitkisel yağ kendisi.
Lavanta Yağı
Lavanta yağının faydaları nedeniyle tarihin en eski zamanlarından beri kullanıldığı biliniyor. Alternatif tıp alanında şifa kaynağı olarak bilinen lavanta yağı, en değerli bitkisel yağlar arasında bulunuyor.