Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?
İçindekiler
Gribe mi yakalandınız yoksa soğuk algınlığına mı? Yoksa bu hastalıklarını arasında bir fark olmadığını mı düşünüyorsunuz. Öncelikle belirletelim ki iki durumda farklı rahatsızlıklar ve farklı mikroplar aracılığıyla bulaşmaktadır. Grip ve soğuk algınlığının birçok benzer semptomları olduğu için karıştırmanız muhtemel fakat karşılaştırma tablomuza göz atarak hangi hastalığa yakalandığınızı tespit edebilirsiniz.
Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkları öğrenmeden önce hastalıkların ne olduğuna ve nasıl bulaştığına göz atalım.
Grip Nedir?
Influenza isimli virüse verilen yaygın bir ad olan grip, son derece bulaşıcı olan bir solunum yolu hastalığıdır. A ve B virüsleri,öksürük ve hapşırık kaynaklı olarak üst veya alt solunum yolları aracılığıyla bulaşması sonucu oluşmaktadır. Grip hastalığı en sık olarak kış aylarında ve ilk bahar zamanlarında görülmektedir.
Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığı en çok yaşanan hastalıklardan biridir. Gribin aksine bir çok virüs soğuk algınlığına sebep olabilmektedir. En çok rastlanan Rhino virüslerine son bahar ve ilk bahar aylarında rastlanmaktadır. İlk hastalığı yakalanma anından 1-2 gün içinde bulaşıcı bir hale gelir.
Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her iki hastalıkta solunum yolu kaynaklı rahatsızlıklar arasındadır. Ancak her iki durum içinde farklı virüsler söz konusu olmaktadır. Grip hastalığı boğaz, burun ve akciğer dahil solunum sistemini bozabilen bir durum olmasına karşın soğuk algınlığı ise sadece üst yolunum yollarını etkilemektedir. Bu nedenle gribe yakalandığınız zaman soğuk algınlığına yakalandığınız zamandan daha ağır bir süreç geçirebilirsiniz.
Grip mi yoksa soğuk algınlığına mı yakalandığınızı kendiniz teşhis edebilirsiniz.
Grip hastalığının başlıca belirtileri aniden oluşan titreme ve ateş, vücudun kas bölgelerinde oluşan ağrılar, baş ve boğaz ağrısıdır.
Soğuk algınlığı hastalığının başlıca belirtileri ise kuru öksürük ve boğazda dolgunluk hissidir.
Her iki rahatsızlıkta da ortak olarak burun akması ya da tıkanıklığı, yorgunluk, halsizlik ve boğaz ağrısı yaşanmaktadır. Aşağıda belirttiğimiz şablona göz atarak rahatsızlığınızı daha net tespit edebilirsiniz.