Sumak Faydaları ve Zararları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
İçindekiler
Sumak faydaları ve zararları yazımıza başlamadan önce “sumak nedir?” ve “sumak nerede yetişir?” konularını inceleyelim.
Sumak, Türk Mutfağında yemeklerden salatalara kadar pek çok kullanım alanı olan bir baharat türüdür. Ekşimsi bir tada sahip olması nedeniyle özellikle salatalarda bolca kullanılan sumak, sağlığa faydaları ve zararları ele alındığında zararından çok faydası olan bir baharat çeşididir.
Sumak Nerede Yetişir?
Sumak, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen, Arabistan başta olmak üzere, Hindistan ile Güney Avrupa ülkelerinde de bolca kullanılan bir baharattır. Bizim sofralarımızda kullandığımız sumak baharatı da, sumak ağacının yapraklarında oluşan meyvelerin kurutulması ile elde edilir.
Ortadoğu Mutfağı ile Türk Mutfağında yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan sumak baharatını, Kuzey Amerika ülkeleri ise şurup ya da çay olarak tüketmektedir.
Yemeklere lezzet vermesi dışında sumak, insan sağlığına da oldukça faydalı bir baharattır. Özellikle sağlık problemine uygun bir şekilde tüketildiği zaman olumlu etkiler gösterir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde sumağın faydaları kısmını bulabilirsiniz.
Sumağın Besin Değerleri
Özellikle kalori miktarı düşük olduğundan, yemeklerini tuzsuz yiyen kişilerin yemeğe tat vermek amacıyla bolca kullandığı bir baharattır. Diyet yapan kişiler de sumağı rahatlıkla kullanabilirler.
100gr sumağın besin değerleri aşağıdaki gibidir:
349 Kalori (100 gr sumak kalori değeri)
36,7 gr Karbonhidrat
12,3 gr Protein
12,9 gr Yağ
Sumak Faydaları Nelerdir?
Sumağın Sindirim Sistemine Faydaları:
Antioksidan özelliğe sahip olan sumak baharatı, mikroplarla savaşma özelliği sayesinde hem etkin bir idrar söktürücüdür hem de kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
Bunun yanı sıra midede oluşan reflü gibi sağlık sorunlarını da engelleyici özelliği vardır.
Sumağın Diyabete Faydaları:
Sumağın faydaları arasında etkin bir antioksidan olduğu için, özellikle diyabet hastalarında görülen ani kan değişimleri ile kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
Bu değerlerin sağlık açısından olması gereken seviyede kalmasına katkı sağlayan sumak, diyabetik rahatsızlarla mücadele eden bireyler için oldukça faydalıdır.
İltihap Oluşmasını Engelleyici Özelliği:
Sumak faydaları arasında vücutta iltihap oluşmasını engelleyen özelliğe sahip olması yer almaktadır. Bu sayede cildimizde meydana gelen yara, mantar, diş eti yaraları, uçuk gibi mikrobik rahatsızlardan korunmayı kolaylaştırır.
Sumağın Kadınlar İçin Faydaları:
Kadın sağlığı açısından da oldukça olumlu etkileri bulunan sumak, regl dönemlerinde çoğu kadının yaşadığı karın ağrılarını hafifletir, regl düzensizliklerini önler. Bunların yanı sıra, vajinal akıntıların tedavisinde de kullanılır.
Sumak faydaları üzerine yapılan bazı araştırmalar sumak tüketiminin anne sütünü arttırdığını da göstermiştir. Bu nedenle emzirme dönemlerinde de bol bol tüketilen bir baharattır.
Sumağın Kanser Üzerindeki Etkisi
Yukarıda bahsettiğimiz üzere, antimikrobik ve antioksidan özelliklere sahip olan sumak, kanserli hücrelerle savaşmada da etkin rol oynar.
Hatta sumak faydaları üzerine yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, sumağın kanser tedavisinde ilaç etken maddesi olarak kullanıldığı yönündedir.
Sumağın Soğuk Algınlığına Etkisi:
Bağışıklık sistemimizi güçlendirici etkisi olan sumak, özellikle kış aylarında tüketildiği zaman soğuk algınlığının sebep olduğu ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi semptomları hafifletir.
Sumağın Kalp Sağlığına Faydaları:
Kolesterolü ve kan şekerini dengelemesi ayrıca damar sertliğini önleyici özelliği olması nedeniyle kalp sağlığı için de oldukça faydalı olan sumak, doğru tüketildiğinde bu kap hastalığı riskini azaltır.
Beyin Sağlığına Etkileri:
Beynimizin büyük bir bölümünü oluşturan omega 3 yağ asitlerinin eksikliği durumunda ciddi problemlerle karşılaşabiliriz.
Ancak yapılan bazı araştırmalar sonucunda uzman görüşleri göstermiştir ki, sumak doğal bir omega 3 yağ asidi arttırıcıdır.
Sumak hücre yenilenmesine ve hücre gelişimine katkıda bulunur.
Sumak Nasıl Kullanılır?
Sumağın doğru bir şekilde ve dozunda tüketilmesi, yukarıda saydığımız faydalarından olumlu etkiler alınabilmesi için büyük önem taşır. Sumağın sağlığınız için faydalarını arttırmak istiyorsanız şu şekillerde tüketebilirsiniz:
Sumak Çayı Tarifi
- Yarım Litre Su
- 1 Yemek Kaşığı Dolusu Sumak
Sumak ve suyu önce soğuk olarak iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra da ocağa alıp, ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın. Sumaklı su kaynadıktan sonra ocaktan alıp süzün. Ilınınca tüketebileceğiniz sumak çayınız hazır.
Bu çayı günde 1 bardaktan fazla içmemeniz tavsiye ediliyor ve kesinlikle sıcak değil ılık olarak tüketmeniz önemli.
Özellikle C Vitamini bakımından zengin olan bu sumak çayını, kış aylarında soğuk algınlığı yaşadığınız dönemlerde tüketebilirsiniz. Sumak faydaları listesinde ateş düşürücü özelliği olması ve enfeksiyon önleyici yapısı sayesinde hastalığın etkilerini azaltır.
Sumak Gargarası Nasıl Yapılır?
Sumak faydaları içinde gargara olarak kullanıldığında ağız yaralarından ve diş ağrılarından kurtulmada oldukça etkili olması yer alır. Yapımı ise gayet basittir. Bir su bardağı suya sumak ekleyin ve suyun rengi kırmızıya dönene kadar iyice karıştırın. Sonrasında suyu süzüp, gargara olarak kullanabilirsiniz.
Sabah akşam uygulayabileceğiniz sumak gargarası sayesinde hem ağız kokusu problemleri hem de diş ve diş eti rahatsızlıkları ortadan kalkar.
Sumağın Zararları Nelerdir?
Sumak faydaları olan bir baharat olmasına rağmen sumağın pek çok çeşidi bulunur ve bazı sumak çeşitleri zehirli özellikte olabilir. Bu yüzden sumak satın almadan önce, doğallığını ve gerçek olup olmadığını iyice araştırın.
- Aşırı miktarda sumak tüketimi, kişiden kişiye değişiklik göstermek suretiyle, bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara (ciltta tahriş, döküntü, kaşıntı, kızarıklık gibi…) neden olabilir.
- Eğer tansiyon rahatsızlığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız, sumak tüketiminde doktora danışmanız yararınıza olacaktır.
- Ekşimsi bir tadı olduğundan, aşırı dozda sumak tüketmek midede yanmaya yol açabilir.
UYARI: Sumak bazı ciltlerde alerjiye neden olabilir bu nedenle sumakla uğraşmadan önce elinize eldiven takmanız alerjiden korunmaya yardımcı olur.