Kestane Şekeri Yükseltir mi ve Şeker Hastaları Kestane Yiyebilir mi?
Kestane ve Şeker Hastalığı
İçindekiler
Tam da mevsimine girdiğimiz ve tezgahlarda sıkça karşımıza çıkan kestane, sağlığa olan olumlu etkileri ile de tüketilmesi önerilen besinler arasında. Ancak her ne kadar faydalı bir besin olsa da, kestane ile ilgili en merak edilen sorulardan biri, kestane şekeri yükseltir mi? sorusu olmuştur.
Uzmanların özellikle dile getirdiği gerçeklerden olan, bir besinin kan şekerimizi yükseltmesi için illa ki yedikten sonra ağzımızda şekerli bir tat bırakması gerekmediği görüşüdür.
Bu görüş de, kestanenin şeker hastalığı ile mücadele eden bireyler tarafından kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Kestane Şekeri Yükseltir mi?
Besleyici değeri yüksek olan kestane ile ilgili merak edilen soruların başında gelen kestane şekeri yükseltir mi? sorusu özellikle de diyabet sorunu olanlar tarafından merak edilmektedir.
İçeriğinde değerli mineraller ve vitaminler bulunduran kestane, sağlığımıza yararlı etkileri gösterse bile bazı sağlık problemleri olanların dikkatli tüketmesi önerilen besinler arasındadır.
İçeriğinde şeker bulunan ve kalori değeri de oldukça yüksek olan kestaneyi ilerlemiş diyabet hastalığı olan kişilerin tüketmesi önerilmez.
Şeker problemi olan ve kan şekerinde hızlı değişimler gözlenen kişilerinse, kestane tüketiminde mutlaka miktar aşımı yapmaması önem taşır.
Bunun yanı sıra tansiyon veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler de kestane tüketiminde dikkatli olmalı ve tüketim miktarını aşmamalıdır.
Sonuç olarak kestanenin yüksek tansiyonu düşürmeye, enerjik hissetmeye, stresi azaltmaya, kaslardaki ağrıları gidermeye, bağırsak düzensizliklerini gidermeye ve sindirimi kolaylaştırmaya etkisi olsa da içerisinde yüksek oranda şeker bulundurması ve kalori değerinin de yüksek olması nedeniyle kan şekerini hızla yükseltmesi kaçınılmazdır.
Yani sonuç olarak her ne kadar ağzımızda şekerli bir tat bırakmasa da içerdiği şeker miktarından dolayı şeker dengemizin hızlı değişmesine ve yükselmesine zemin hazırladığından, kestanenin şekeri yükselten bir etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.
Zaten uzmanlar da şeker hastalarının kestane tüketmemesi gerektiği görüşünde birleşmiştir.
Kestanenin Şeker Hastalarına Zararları Nelerdir?
Hem içeriğindeki gluten miktarı hem de şeker içeriği nedeniyle şeker hastalarının yemesi tavsiye edilmeyen kestane, bu uyarıya dikkat edilmediği taktirde, ciddi yan etkilere neden olur.
Kestane şeker hastalarının tüketmemesi gereken besinlerin başındadır. Bunun nedeni ise,
- Kestanenin sadece 3 tanesinin bir dilim ekmeğe karşılık gelmesidir. Şeker hastalarının da ekmek tüketimini sınırlandırması gerektiğinden, kestaneden de mümkün olduğunca uzak durması gerekir.
- Şeker hastaları uzak durmaları söylenmesine rağmen kestane tüketimine devam ederlerse, ani şeker yükselmesi yaşayabilirler. Bu da diyabeti olumsuz yönde etkiler ve ciddi yan etkilere ve sağlık sorunlarına neden olabilir.
Elinize sağlık, bilgilendirici bir yazı yazmışsınız cidden.
Kestane bende gaz yapıyor o yüzden fazla yemiyorum zaten. Ama şeker hastalığı ile ilişkisini bilmiyordum.
Hasta olun ya da olmayın, zaten her besini aşırıya kaçmadan tüketmemiz gerekiyor. Her şeyden az az yersek, sıkıntı yaşamayız bence…
Yazınızı çok açıklayıcı buldum. Elinize sağlık.
Kestaneyi çok severim ama bende böbrek sorunu var ve doktor yasakladı zaten yiyemiyorum…
Neyse ki kestaneden nefret ederim 😀