Esansiyel Yağları Kullanarak Evde Parfüm Yapımı Tarifi
İçindekiler
Ticari olarak satılan parfümlerde aradığınız kokuyu bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. İstediğiniz kokuyu, esansiyel yağları kullanarak evde kendiniz yapabilirsiniz. Evde parfüm yapımı fikri ilk başta zor ve korkutucu gelse de işin aslı pek de öyle değil.
Kolaylıkla mağazalarda veya online mağazalarda bulabileceğiniz birkaç malzemeyle evde parfüm yapımı çok kolay olacak. Satın aldığınız parfümlerin büyük çoğunluğu zararlı kimyasal maddeler içerir. Bu parfümlerin cilt tarafından emildiğini düşündüğümüz zaman, uzun süreli kullanımda güzel kokmak bizi sağlığımızdan edebilir.
Esansiyel yağlarla evde parfüm yapımı, tamamen doğal bitkisel malzemelerle hazırlanır. Kendi malzemelerini seçeceğiniz için tüm zararlı kimyasallardan kaçınabilirsiniz. Ayrıca güvenilir tedarikçilerden veya mağazalarda ürünlerinizi satın alarak tamamen doğal esansiyel yağlar kullandığınızdan emin olursunuz.
Esansiyel Bitki Yağı Nedir?
Esansiyel bitkisel yağ, evde parfüm yapımı aşamasında, esans yağlarının kokusu ortaya çıkarmaya yarayan yağlara verilen addır. Esans yağları tek başına kullanmak, çok yoğun ve hatta rahatsız edici bir koku elde etmenize neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek adına, az miktarda esans yağının taşıyıcı yağlarla karıştırılarak kullanılması gerekir.
Karşınıza 50’den fazla esansiyel yağ çıkabilir. Ancak bunların tamamı evde parfüm yapımı için uygun değildir. Örneğin en yaygın kullanılan esansiyel yağ olan Hindistan cevizi yağı, evde parfüm yapımı için uygun değildir.
Evde parfüm yapımında kullanılacak olan esans yağının oda sıcaklığında sıvı olması gerekir. Böylece sıkmak istediğinizde ev yapımı parfümünüzü ısıtmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, ev yağımı kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez malzemesidir. Bu malzeme parfümden ziyade vücut losyonu ya da dudak kremi gibi daha koyu kıvamlı cilt bakım ürünlerinde kullanılır.
Yoğun E vitamini içeriği, cildin kendisini yenilemesine yardımcı olur. Anti-bakteriyel özellikleri sayesinde sivilce ve akne gibi istenmeyen cilt sorunlarına karşı mücadele etmeye yardımcı olur.
Jojoba Yağı
Jojoba yağı, başta ev yapımı doğal parfüm olmak üzere birçok ev yapımı kozmetik ürününde kullanılır. Cildin yağ dokusuna benzer yapıda olduğu için Jojoba, yağlı cilde sahip kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.
Kokusuz yapısı nedeniyle ev yapımı parfümde ideal bir esansiyel yağ görevi görür. Esans yağların kokusu ön plana çıkarak Jojoba, aynı zamanda cildin nem dengesinin korunmasına da yardımcı olur.
Kayısı Çekirdeği Yağı
Kayısı çekirdeği yağı, adından da anlaşılacağı üzere kayısı çekirdeğinden elde edilmektedir. Bu yağ, özellikle evde parfüm yapımında iyi bir esansiyel yağ olma özelliğine sahiptir. Kayısı çekirdeği yağı Omega 3, 6 ve 9 olmak üzere temel yağ asitlerini içerir.
Hafif bir kokusu olmakla birlikte, esans yağlarının kokusunu ön plana çıkarır. Eğer ev yapımı parfümünüzü kayısı çekirdeği yağıyla hazırlamayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var.
Kayısı çekirdeği yağı, açık renkli kıyafetlerde sarımsı bir leke bırakabilir. Bu lekenin çıkması zor olduğu için parfümü kıyafetlerinize sıkmaktan kaçınmanız tavsiye edilir.
Badem Yağı
Badem yağı özellikle saç, kaş ve kirpikleri beslemesiyle bilinir. İçerdiği E vitamini, cildin kendisini yenilemesine yardımcı olur. Evde parfüm yapımında, hafifi kokusu nedeniyle esansiyel yağ olarak kullanılabilir.
Badem yağı, cildi besler ve kırışıklık görüntüsünü azaltır. Aynı zamanda çatlak görüntüsünün azaltılmasına da yardımcı olur.
Avokado Yağı
Cildi beslemesinin yanı sıra, avokado yağı evde parfüm yapımında esansiyel yağ olarak da sıklıkla kullanılır.
Defne familyasına ait olan avokado, aynı familyaya ait tarçın esans yağı ve kafur esans yağıyla birlikte kullanıldığında kalıcı parfüm elde edilmesini sağlar. Bu yağ parfüme ek olarak selülite karşı savaşmak için kullanılır.
Evde Parfüm Yapımı İçin Tarif
Malzemeler
- 30 ml esansiyel yağ*
- 10-15 damla lavanta esans yağı
- 5 damla vanilya esans yağı
Esansiyel yağ olarak Hindistan cevizi yağı, Jojoba yağı, kayısı çekirdeği yağı, badem yağı veya avokado yağı kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, eğer bu yağlardan hiçbiri yoksa, saf su veya votka da kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı
- Esansiyel yağ (ben Jojoba yağı kullandım), lavanta esans yağı ve vanilya esans yağını cam şişede karıştırın.
- Bu karışımı yaklaşık 1-2 gün boyunca güneş ışığı almayan serin bir yerde saklayın.
- Ev yapımı esansiyel yağlı parfümünüz hazır.
Parfümü kullanmada önce tüm malzemelerin karışması için çalkalamayı unutmayın. Eğer evde parfüm yapımında esansiyel yağ yerine su veya votka kullanıyorsanız bekletme süreniz daha uzun olabilir. Esansiyel yağlar, esans yağlarının kokusunu daha iyi tutar.
Ancak votka veya su, esansiyel yağlar kadar hızlı koku tutamayabilir. Bu nedenle bu iki malzemeden birini kullandığımız zaman karışımı yaklaşık 4-5 gün güneş almayan ve serin bir yerde bekletmeniz tavsiye edilir.
Farklı kokularla farklı parfümler yapmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken kullandığınız esans yağları değiştirmek. Lavanta esans yağı ve vanilya esans yağına alternatif olarak sandal ağacı esans yağı, bergamot esans yağı ya da portakal çiçeği esans yağı kullanabilirsiniz.
Seçeneğiniz esans yağı tamamen nasıl bir koku istediğinize bağlı olacak. Hazırladığınız parfümü, bileklerinize ve boyunuza sıkarak normal parfüm gibi kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız ev yapımı parfümü, buzdolabında veya kuru ve güneş görmeyen bir yerde 2-3 hafta saklayabilirsiniz.
Esans yağı ve esansiyel yağ içerdiği için daha fazla saklamak parfümün bozulmasına yol açabilir. Özellikle yaz aylarında hazırladığınız parfümü buzdolabında saklamanız önerilir.