Aşırı Uyku İsteği Nedenleri – Tedavisi
İçindekiler
Gündüz aşırı uykululuk hali, gündüz saatlerinde dayanılmaz derecede uyku isteği ve bazen de uyku atakları şeklinde görülen bir hastalık belirtisidir. Birçok hastalıktan birinin belirtisi olabilir ve pek çok nedene bağlı olması söz konusudur. Bu yazımızda da Aşırı Uyku İsteği Nedenleri, Aşırı Uyku İsteği Tedavisi, Aşırı Uyku İsteği Sebepleri Nelerdir bunlar hakkında bilgiler vereceğiz.
Bu hastalıklardan başlıca olanı Narkolepsidir. Ayrıca fokal lezyon, Klein-Levin, Miyotonik Distrofi, Prader-Willi, İMSS Hipersomnisi, Ensefalit, Serebral Palsy, Serebral Radyoterapi, Kafa Travması, Metabolik bozukluklar, Endokrin bozukluklar, Nörolojik Hastalıklar, Ateş, Sistemik hastalıklar, İlaç Yan etkileri, Psikiyatrik hastalıklar, Mevsimsel Affektif Bozukluk, Uyku Deprivasyonu, Şizofreni, Sosyal faktörler, Sirkadyen ritim bozuklukları, Uyku bölünmesi, OSA, PLMS, Ağrılar, Sirkadyen ritim bozuklukları, Jet Lag, Vardiyalı İşler, ASPS, DSPS, Düzensiz uyku-uyanıklık durumu gibi sebepler bu belirtiye sebep olabilmektedir.
Gündüz Aşırı Uyku İsteği Nedenleri
Öncelikle bu belirtinin baş aktörü olan Narkolepsi hastalığı nedir bunu kısaca açıklayabiliriz. Katapleksi durumu ile ilgisi belirlendiğinde adı Narkolepsi-Katapleksi Sendromu olan hastalıkta gün içerisinde alakasız saat veya uygun olmayan ortamda kısa süren ama dayanılmayacak derecede uyku atakları ve bireyin kendisini sürekli bir biçimde uykusuz hissettirmesi ile gözlemlenen rahatsızlıktır.
Heyecan kelimesiyle alakalı olan Katapleksi, gülerken, şaşırırken ya da bir korkma durumunda ortaya çıkıp tamamen veya kısmen kas gücünün kaybı demektir. Bu rahatsızlıkta insanlar aniden olduğu yere yığılabilmektedir. Hızlı bir şekilde uykuya dalma ile birlikte, korkunç kabuslar ya da halüsinasyonlar görme durumu olabilmektedir.
Genellikle halk dilinde karabasan olarak anılan derin uyku hali olan uyku paralizisi; uykudan uyanıldığı halde bilinç yerinde olsa da kısa bir süre herhangi bir uzvunu hareket ettirmek istese de mümkün olmaması bir diğer belirtidir. Bu rahatsızlığın belirlenmesinde tanı koyma için çeşitli uyku testleri yapılmaktadır.
Narkolepsi Neden Olur?
Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre hipokretin hormonunun bu tanıyı alan hastalarda düşük seviyede olduğu gözlemlenmektedir. Bu hormonun salgılanmasında ise genetik bozukluklar sebep gösterilmektedir. Ancak hastalığın tam ve kesin sebebi bilinmemektedir.
Narkolepsi Tedavisi
Hastalıktaki akut belirtiler ve gündelik yaşamı etkileyen belirtiler, katapleksi, uyku paralizisi ve halüsinasyonların ilaç tedavisi Clomipramin kullanılmaktadır. Gündüz aşırı uykululuk hali için ise ilaç tedavisiyle modafinil kullanılmaktadır.
Ayrıca çeşitli uyku düzeni yöntemleri kullanılmaktadır, bu önerileri sizlerle paylaşalım;
- Düzenli bir uyku programı yapılmalıdır, her gün aynı saatte uyku ve uyanmaya özen gösterilmelidir,
- Günde en az 7 saat uykuda geçirilmelidir,
- Uyku gelmeden yatağa gidilmemeldir,
- Yatağa yatıldığında yirmi dakika içinde uykuya dalınmaz ise yataktan çıkılmalıdır,
- Yatak odasının havası rahatlatıcı ve sıcaklığı size göre ayarlı olmalıdır,
- Yatmadan önce kafanıza takılacak tüm rutinlerinizi gerçekleştirin,
- Akşam saatlerinde fazla ışığa maruz kalmamaya özen gösterin,
- Yatmadan önce fazla sıvı gıda alınmamalıdır,
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalı,
- Öğleden sonra ve akşam kafein tüketimi azaltılmalıdır.