Kadınlarda Menopoza Girme Yaşı Kaçtır ve Yaşı Etkileyen Sebepler
İçindekiler
Ülkemizde kadınlarda menopoza girme yaşı 45 ile 49 arasında olmakla birlikte dünya genelinde 51 olarak açıklanmıştır. Menopoza girme yaşını etkileyen faktörler arasında çevresel, ırksal ve coğrafi konum etkili olmaktadır.
İnsanların hayatta kalma sürelerinin daha uzun olması da diğer bir etkendir. Yüz yıllar öncesine bakıldığında insanların hayatları daha kısaymış ve menopoza girme yaşı günümüz ile kıyaslandığında o zaman ki kadınlar 5 yıl daha erken menopoza girmektelerdir.
Kadınlarda Menopoza Girme Yaşı
Kadınlarda menopoza girme yaşı kaçtır sorusunun değişkenlik göstermesinin sebepleri aşağıdaki gibidir.
- Gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınlar daha geç menopoza girmekteler. Amerika birleşik devletlerinde menopoz yaşı 51.5 olarak bilinmektedir.
- Diğer bir etken ise sosyoekonomik durum olmaktadır. Sosyoekonomik düzeyleri düşük olan kadınların daha erken menopoz ile tanıştıkları bilinmektedir.
- İyi eğitim görmüş ve eğitim düzeyi yüksek kadınlarda menopoza girme yaşı daha geç bilinmekte olup çalışmayan kadınların daha erken bu döneme girdikleri bilinmektedir.
- İlk olarak adet görme zamanı da tam olarak bilinmese de menopoza girme yaşında etkili olduğu söylenmektedir. Yapılan bir takım çalışmalar erken adet gören kadınların bu oranda menopoz dönemini öne çekildiği söylenirken diğer yapılan çalışmalarda bunun tam tersini söylemektedir.
- Yine yapılan araştırmalar sonucunda hiç doğum yapmamış kadınlar, doğum yapmış kadınlara göre daha erken menopoza girdiği bilinmektedir.
- Kilo durumu kadınlarda menopoza girme yaşı kaçtır sorusunda etkilidir. İdeal kilosunun çok aşağısında olan aşırı zayıf kadınların daha erken menopoza girerler. Yapılan araştırmalarda ise boy olarak uzun ve kilolu kadınlarında daha geç menopoza girildiği bildirilmiştir.
- Sigara kullanan kadınların normal menopoz yaşından 2 yıl önce bu döneme girmektedirler. Alkol kullanan kadınlar ise araştırmalara göre daha erken bu döneme girmektedirler.
- Adet periyotları kısa olan kadınlar, uzun olan kadınlara göre daha erken menopoz ile tanışmaktadırlar.
- Bazı çalışmalar yüksek yerlerde yaşayan kadınların erken menopoza girdiğini bildirmiştir.
- Genetik faktörde önemlidir. Çünkü kadının annesinin girdiği yaş ile kızının menopoza girdiği yaşlar birbirine yakın olmaktadır. Ailesinde annesi, kız kardeş, teyze gibi kişilerin erken menopoz öyküsü varsa kişinin de erken yaşta bu döneme girme riski bulunur.
- Beslenme hayatımızın her alanında önem taşımakta olup düzenli ve yeteri kadar beslenmeyen kadınların daha erke yaşta menopoza girdikleri bilinmekte.
- Irksal etkende menopoz yaşını etkileyen faktörlerden. Siyahi bir kadın beyaz bir kadına göre daha erken menopoz ile tanışmaktadır.
2005 senesinde kayseri ilimizde yapılan bir araştırma sonucunda kadınlarda menopoza girme yaşı ortalaması 46 olarak bildirilmiştir.
Ayrıca sigara kullanan bayanların kullanmayanlara göre daha erken menopoza girdikleri ve ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların daha erken yaşta menopoz ile tanıştıkları bildirilmiştir.
Daha önceleri insanların yaşam süreleri daha kısaydı. Bu nedenle kadınların menopoz dönemlerini yaşama süreleri de daha kısaydı.
Hatta baz kadınlar menopoza girmeden hayatlarını kayıp etmekteydiler. Günümüzdeki kadınların üçte biri menopoz dönemine girmekte ve bu dönemi geçirmektedir.
Menopoz Kendini Ne Zaman Göstermeye Başlar?
Sıklıkla kadınlarda menopoza girme yaşı 45-49 yaşları arasında olup menopoz belirtileri 44 ile 45 yaşları arasında başlar. Tam olarak menopoza girmeden yani adet kanamalarının tam olarak kesilmeden yaklaşık 1 yada 2 sene önce adetlerde düzensizlikler kendisini gösterir.
Tam olarak menopoza girmeden önce bunun geçiş süreci olan belirtiler kendisini göstermeye başlar.
Bu geçiş dönemine yani menopozdan hemen önceki döneme premenopoz adı verilir. Adetlerde düzensizlikler, sürelerinde ve olma zamanlarında değişikleri göze çarpmaktadır.
Sıklıkla bunlar 45 yaşında kendisini gösterir. Eskiye göre görülen adetler daha az yani seyrek olabilir. Bazen de bu süreler daha kısa olabilmektedir.
Bazen de 2 haftada bir adet olunması ile karşılaşılabilir. Kanamanın miktarı ile yoğunluğunda da değişkenlik olabilir.
Menopozu Ertelemek Mümkün mü?
Menopoz yaşını geciktirmek,ertelemek mümkün değildir. Her bayanın genetiğinde bu zaten bellidir ve zamanı geldiğinde bu döneme giriş yapılır.
Fakat bir çok neden menopoz yaşına etki edebilmektedir.
Örneğin otoimmun rahatsızlıkları, sigara, cerrahi operasyon, ilaçlar gibi etkenler erken menopoza girmeye neden olabilir.