Süt Alerjisi Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler
Son zamanlarda en çok ta bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen alerji hastalıklarının birden fazla çeşitleri vardır. Süt alerjisi oldukça tehlikeli bir durum olup özellikle çocuklar bu dönemi atlatana kadar dikkat edilmesi gereken bir alerjidir.
Peki, birçok besin arasından sık duyulan bir farklı çeşidi ile süt alerjisi nedir? Sorusunun en açıklayıcı cevabını verelim. Süt ile meydana gelen bu alerji çeşidi en çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Ancak atlatamayan kişiler için yetişkinlerde de görülmesi söz konusu olmaktadır.
Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Her alerjinin belli başlı insan vücudunda meydana getirdiği yan etkiler vardır. Bu etkilerin bir kaçı nefes almamaya kadar yol alabilmektedir. Fakat süt alerjisi belirtileri için en büyük oluşacak etkenlerden birisi vücutta meydana gelecek kabarcıklar ve kaşıntı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerde inek sütüne dair alerji durumu sık sık görünür.
1 yaşına kadar bu durum devam eder. Tedavi edildiği takdirde çocuk bu durumu atlatacaktır. Ebeveyn bunu fark etmesi ve doktora başvurması oldukça önemlidir. Bir kaç ilaç tedavisi ile bebeğin bu durumu atlatması mümkün olmaktadır. 1 yaşına kadar çocuklara daha bir çok farklı besine karşı alerji durumları görülmektedir. Çocuğun neye karşı alerjisi olduğu iyi tespit edilmelidir. Kusma, ateşlenme ve deri döküntüsü sık görülen belirtiler arasında yer alır.
Süt Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Süt alerjisi ve daha farklı birçok alerjinin testi hastanelerde kolayca yapılmaktadır. Ancak bebeklerde bu testi evde anlamının da ebeveynler için bir yolu olmaktadır. 3 gün kuralı uygulayarak bebekte ki yeni verilen besine karşı alerji olup olmadığı tespit edilebilir. Bebeğe sütün tamamı değil bir miktarı oldukça az olacak şekilde verilmelidir.
İlk gün beklenmeli besinin fazlası verilmeden ertesi güne kadar bebek veya çocuk takip edilmelidir. Vücutta veya çocuğun sağlık durumunda bir anormallik meydana gelmezse bu durum besin verilerek devam eder. Ancak anormallik fark edildiği takdirde besinin verilmesi bırakılmalı ve zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Süt alerjisi testi yaptırdıktan sonra bebeğin tedavisi başlanmalıdır.
Süt Alerjisi Tedavisi Mümkün Müdür?
Hemen hemen birçok alerjinin tedavisi mümkün olur. Ancak süt alerjisi tedavisi için en çok da ebeveynlerin içini rahatlatacak bir şeyler söylenebilir. Alerji bebeklerde fark edildiği ve tedavi edilmeye başlandığı zaman 6 ay kadar bir sürede iyileşme görülmesi mümkün olmaktadır. Bunun için doktorları çocuğun yaşına uygun olarak belli mama veya ilaçlarla tedaviye başlarlar.
Çocuğun tedavisi bittikten sonra besin kullandığı takdirde çocukta bir sağlık problemi meydana gelmezse çocuk kesin olarak iyileşmiş kabul edilir. Ancak bazı genetik ve farklı alerji hastalıklarının ömür boyu kişi üzerinde kalması da mümkündür. Böyle kişilerde yaş kaç olursa olsun vücudun alerjisi olan besin tüketildiği zaman kişide ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Süt Alerjisi Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidirler?
Alerji sadece o besinin yenmemesi ile oluşmaz. Alerji olan besini içinde bulunduran başka besinin de yenmemesi gereklidir. Yani süte karşı alerjisi olan bir yetişkin ya da çocuk hiç bir şekilde süt ürünü içeren bir başka besini tüketmemelidir. Peynir, yoğurt gibi ürünler bu tüketilmemesi gereken besinlerin başında gelirler.
Fakat aynı şekilde pasta, çikolata ve süt ürünü içeren her türlü besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler de tüketildiği zaman alerji kendini ortaya koyacak ve belirtiler başlayacaktır. Tedavi olan kişiler de yine tedavi bitene kadar bu besinlerden kesinlikle uzak kalmalıdırlar. Tedavi bittiği zaman doktor kontrolü altında deneme yöntemleri ile yiyecekleri tüketmeye başlamak mümkün olacaktır.