Panik Atak Nedir? Belirtileri – Panik Atak Tedavisi?
İçindekiler
Bir çok kişi tarafından yanlış bilinen ve psikolojik hastalık olarak düşünülen Panik Atak Nedir?, Panik Atak Belirtileri Nelerdir?, Panik Atak Tedavisi, Panik Ataktan kurtulma yolları nelerdir bunlar hakkında gerçek ve detaylı bilgi için yazımıza başlayalım;
Panik Atak Nedir?
Ani bir şekilde nöbet şeklinde gerçekleşen 10-15 dakika içinde yoğun derecede korku veya rahatsızlık hissetme dönemidir. Panik bozukluğun içinde bulunan bu ataklar, kaygı rahatsızlıkları sebebiyle gerçekleşen bir nöbet, kriz durumudur. Obsesif – Kompulsif bozukluğu bulunan kişilerde de görülebilen nöbetlerdir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
- Aniden kalp çarpıntısı artması ve kalp atışını hissetme,
- Terleme, titreme ya da sarsılma
- Nefes darlığı çekme, boğuluyor gibi hissetme,
- Nefesin kesilmesi,
- Göğüs ağrısı,
- Bulantı ya da karında ağrı,
- Baş dönmesi, düşecek gibi yada bayılacak gibi olma durumu,
- Kendisini yada etrafındaki kişileri nesneleri değişmiş görme,
- Kontrolünü kaybedeceğinden korkma,
- Ölümden korkma,
- Vücutta uyuşma, karıncalanma hissi,
- Aniden üşüme, ürperti veya ateş basması,
Panik Atak Nedenleri ?
Korku duygularımız beynimizin amigdala bölümünde yönetilmektedir, korku duygumuz olmaz ise yaşamı da sürdürme konusunda problemler yaşarız o yüzden korku duygusu aslında tehlikeli durumlarda hayatımızı kurtarmak adına çok önemli bir yer taşımaktadır.
Beslenme sorunları, katı diyetler değişken kan şekeri gibi etkenler panik atağı tetikleyebilir. Herhangi bir stres anında sık nefes alıp verme panik belirtilerini başlatır.
Zayıf beslenme alışkanlıkları, düzensiz beslenme ve katı diyetler sonucunda ortaya çıkabilecek değişken kan şekeri düzeyi, atakları tetikleyebilir. Sindirimde yaşanan sorun veya besine duyulan alerji panik atağa sebep olabilir. Bazen antidepresan ilaçlar yeni kullanımına başlandığı dönemlerde panik atağa sebep olabilir.
Aşırı kafein, alkol, LSD, kokain ve esrar gibi uyuşturucular panik ataklara sebep olabilmektedir. Kullanılan sakinleştirici bir ilacın ani bırakılması da panik atakları tetikleyebilir. Amfetamin, kortizon yada astım ilaçları panik ataklara sebep olabilmektedir.
Vücut koordinasyonunda zorluk çekmeler, işitme ve görme problemleri bireyin stres seviyesini arttırarak panik atakları tetikleyebilir.
Panik Atak Tedavisi – (Panik Bozukluk Tedavisi)
Panik bozuklukta, beyin sinir hücrelerinde bozukluk olan hormon faaliyetlerini düzene sokan ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak ilaç tedavisi bu bozuklukta kullanım süresince etkili olup ilaç bırakıldıktan bir süre sonra tekrar panik ataklarla kendini gösterebilmektedir.
Panik Atak İçin Psikoterapi Tedavisi
İlaç tedavisine ek olarak çeşitli psikoterapiler de başarılı olabilmektedir. Bazen ilaçsız sadece psikoterapiyle de hastalığın tedavisi gerçekleşebilmektedir. Terapilerde özellikle stres kontrolü üzerine yoğunlaşılmaktadır.
Yazar: İlker Yavuz
İletişim: [email protected]