Mersin Meyvesinin Faydaları Nelerdir? – Murt ve Hambeles Meyvesi
İçindekiler
Mersin meyvesinin faydaları ve yetiştirme alanı geniş olduğundan özellikle Akdeniz bölgesinde insanlar, mersin meyvesini bahçelerinde bile yetiştirmektedir.
Mersin meyvesi “Murt” veya “Hambeles” gibi isimlerle de anılan, ülkemizde en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir meyvedir.
Boyu 5 metre kadar uzun olan ağaçlarda yetişmeye elverişli olan mersin meyvesi, ılıman iklimleri sever. Bu nedenle Karadeniz bölgesi haricinde ülkemizde diğer bölgelerde de yetişmeye uygundur.
Mersin meyvesi, Akdeniz bölgesinde genellikle pazarlarda sıkça rastlanan bir meyvedir. En çok bulunduğu mevsim ise genellikle Aralık’tan Şubat’a kadar olan dönemdir.
Mersin meyvesinin faydaları içerdiği değerli bileşenlerden gelmektedir. Çok fazla bilinmeyip, yaygın olarak yetiştiği bölge haricinde fazla tüketilmese de sağlık faydalarından yararlanmak isteyenler bu meyvenin tüketimini daha sık gerçekleştirmek isteyecektir.
Mersin meyvesinin besin değerini incelediğimizde öncelikle içerisinde insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir vitamin olan A vitaminin bol miktarda bulunduğunu söyleyebiliriz.
İçerdiği A vitaminin yanı sıra mersin meyvesinde, şeker ve sağlığa faydalı yağ asitleri de bulunmaktadır.
Mersin Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Mersin meyvesinin ana vatanının Akdeniz Bölgesi olduğunu belirtmiştik. Ancak bu bölgede de toplanıp saklanması kısa vadede olduğundan genellikle raf ömrü kısa olan bir meyve konumundadır.
Bu nedenle mersin meyvesinin faydaları açısından, meyvenin kendisine erişim zor olsa da yapraklarının kullanılması da tavsiye edilmektedir.
Kurutulmuş mersin yapraklarının çayının demlenmesi ve düzenli olarak içilmesi, en az meyvesinin tüketilmesi kadar insan sağlığına olumlu faydalar sağlar.
Üstelik bizler gibi Akdeniz bölgesinde yaşamayan kişilerin de, mersin meyvesinden ziyade aktarlardan rahatlıkla temin edebileceğimiz kurutulmuş mersin yapraklarına ulaşmamız daha kolaydır.
Mersin meyvesinin faydaları açısından, ulaşımı daha kolay olan kurutulmuş yaprak kısımlarını demleyip tüketecek olan kişilerin en dikkat etmesi gereken husus ise, tüketim miktarını aşmamaktır. Çünkü aşırı dozda tüketilmesi, her besinde veya bitki çayında olduğu gibi ters etkilere neden olabilir.
Mersin meyvesinin faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak;
Mersin Yaprakları Çıbana ve Sivilceye İyi Gelir:
Mersin meyvesinin yapraklarının demlenerek haricen derideki çıban, sivilce ve akneli bölgelere uygulanması bu gibi cilt problemlerinin giderilmesi açısından etkilidir.
İştah Açıcı Etkisi Vardır:
Mersin meyvesinin faydaları arasında iştah açıcı etkisi olduğu göze çarpar.
Özellikle yeme bozukluğu sorunu olanların gerek mersin meyvesini gerekse mersin yapraklarını demleyerek suyunu tüketmeleri iştahsızlık problemini ortadan kaldırır.
Antiseptik Özelliği ile Bilinir:
Mersin meyvesinin antiseptik yani iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Bu da özellikle idrar yolu iltihabı gibi içsel iltihap sorunlarına oldukça iyi geldiğini gösterir.
Kurutulmuş mersin yapraklarının çayının demlenerek tüketilmesi iç iltihaplanmayı temizlemeye yardımcıdır.
Mersin Meyvesinin Zararları Nelerdir?
Mersin meyvesinin zararları konusunda aşırı miktarda tüketilmediği taktirde bilinen ciddi bir zararı olmadığını söyleyebiliriz.
Ancak kurutulmuş mersin yapraklarını demleyerek tüketecek olanların mutlaka ama mutlaka aşırı tüketimden uzak durmaları gerektiğinin altını çizmek isteriz.
Çünkü mersin suyunu (mersin çayı) aşırı dozda tüketmek uykusuzluğa neden olacağı gibi ciddi mide ve bağırsak sorunlarına da yol açabilir.