Kabızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Kabızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler
Kabızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?, Günümüzün sıklıkla görülebilen sağlık sorunlarından biri de kabızlık rahatsızlığıdır. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan kabızlık rahatsızlığı özellikle uzun süreli olarak etkili olduğu takdirde oldukça rahatsızlık verici olabilmektedir. Bazı faktörlere bağlı olarak meydana gelebilen kabızlık rahatsızlığı özellikle de bebeklerde yaygın olarak görülmektedir.
Bazı belirtiler şeklinde kendini gösteren kabızlık rahatsızlığının tedavisi ise oldukça kolaydır. Peki kabızlık neden olur belirtileri nelerdir, dilerseniz bu makalemizin de ana konusu olan ve birçok evebeynler tarafından da merak edilen bu sorularımızın yanıtlarını uzmanlardan derlemiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen bilgiler sunalım.
Nar Kabız Yapar mı?
Karın Ağrısı Nedenleri, Türleri ve Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? yazımıza da göz atabilirsiniz.
Kabızlık Neden Olur?
Bağırsak hareketinin haftada 3 defadan az olması sonucunda meydana gelebilen kabızlık rahatsızlığına birçok etkenler yol açabilmektedir. Kabızlık rahatsızlığına neden olabilen etkenler şunlardır;
- Hormonlarda meydana gelebilen değişiklikler
- Sıklıkla seyahat edilmesi durumu
- Susuz veya çok az sulu diyet yapılması
- Bazı sağlık sorunları
- Kullanılan bazı ilaçlar (ishal ilaçları gibi)
Kabızlık Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerde belirtilerinin kolayca fark edilebildiği kabızlık rahatsızlığı bebeklerde ve çocuklarda meydana geldiği takdirde belirtileri geç zamanlı olarak fark edilebilmektedir. Kabızlık rahatsızlığının belirtileri ise şunlardır;
- Sert ve seyrek dışkılama
- Dışkı yapmakta güçlük çekilmesi
- Huzursuzluk gibi belirtiler kabızlık rahatsızlığının belirgin belirtileridir.
Kabızlık Rahatsızlığının Diğer Belirtileri Nelerdir?
Kabızlık rahatsızlığının diğer belirtileri ise şunlardır;
- Rektal kanama görülmesi
- Karın ağrısı görülmesi
- Krampların oluşması
- Kusma ve bulantı
- Açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler ise kabızlık rahatsızlığının diğer belirtileridir.
Kabızlık Rahatsızlığının Türleri Nelerdir?
Kabızlık rahatsızlığı tek bir türden oluşmamakla birlikte kendi içerisinde toplamda 3 farklı türe ayrılmaktadır. Bu türleri ise şunlardır;
Şiddetli kabızlık;
Şiddetli kabızlık türünün en belirgin niteliği haftada en az 1 defa meydana gelebilmesidir. Bu kabızlık türü adından da anlaşılacağı üzere kabızlık türleri arasında en şiddetli olan türüdür.
Akut kabızlık;
Kabızlık rahatsızlığının türlerinden biri olan akut kabızlık ise ani veya yeni saldırıya geçmiş olan kabızlık türüdür. Yanlış beslenme alışkanlıkları sonucunda meydana gelmektedir.
Kronik kabızlık;
Kronik kabızlık türü ise uzun süreli olarak devam edebilen kabızlık türüdür. Kronik kabızlık türü bu bakımdan en rahatsızlık verici kabızlık türüdür. Beslenme alışkanlığı düzensizliği ve yetersiz fiziksel aktiviteler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kabızlık Rahatsızlığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?
Kabızlık rahatsızlığı her yaştan bireylerde görülebilmektedir. Ancak özellikle şu kategoride bulunanlarda daha yaygın görülmektedir;
- Kadınlarda
- Çocuklarda
- 65 yaş üzerindeki bireylerde
- Yanlış beslenme alışkanlığına sahip olanlarda
Kabızılık Rahatsızlığında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Kabızlık rahatsızlığının genellikle hafif düzeyli ve etkilerini kısa süreler içerisinde kendiliğinden kaybedebilen bir sağlık sorunu olduğunu belirtmiştik. Ancak uzmanlar kabızlık rahatsızlığında şu gibi durumların görülmesi halinde hemen doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler.
- Kabızlık rahatsızlığı ile birlikte ayrıca yoğun karın ağrısının da meydana gelmesi durumunda
- Dışkıda kan görülmesi durumunda
- Kabızlık rahatsızlığının ayrıca ishal rahatsızlığı ile dönüşümlü olması
- Rektal ağrıların da oluşması durumunda
- İnce dışkılama durumunda
- Açıklanamayan kilo kaybının meydana gelmesi durumunda bireylerin hemen ilgili doktora başvurması gerekmektedir.
Kabızlık Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Kabızlık rahatsızlığının tedavisinde ilk olarak bireyin diyet ve beslenme tarzının değiştirilmesine yönelik tedavi uygulamasına geçilmektedir. Tedavide aynı zamanda müshil ilaçları ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar da kullanılmaktadır. Cerrahi müdahale uygulaması ise daha çok kornik ve şiddetli kabızlığın giderilmesi açısından başvurulan diğer bir tedavi seçeneğidir. Cerrahi müdahale uygulaması ile kolonun bir bölümünün alınması söz konusu olmaktadır.
Kabızlık rahatsızlığının tedavisi hakkında da sizlere bilgiler aktardıktan sonra kabızlık neden olur belirtileri nelerdir, hakkındaki makalemizi sizlere sağlıklı günler dileğinde bulunarak burada sonlandırmaktayız.
Yoruma kapalı.