Isırgan Otunun Faydaları ve Zararları – 5 Önemli Faydası
İçindekiler
Isırgan otunun faydaları ve zararları konusunu derlediğimiz bu yazımızda, öncelikle ısırgan otu hakkında genel bilgilere ve ısırgan otu nerede yetişir gibi temel sorulara cevap verelim.
Isırgan Otu Nedir ve Nerede Yetişir?
Isırgan otu, bilimsel olarak “Urtica Membranacea” olarak bilinen, ısırgangiller familyasına ait bitki çeşididir.
Isırgan otunun bu adı almasının nedeni ise yapraklarının “emergenz” denilen tüylerinin insan cildine değdiği zaman, kaşıntı yapmasıdır.
Isırgan otu koyu yeşil renkte yapraklara sahiptir. Oval şekilde bulunan ısırgan otu yaprakları parlak yapıda ve emergenz denilen tüylerle kaplanmıştır. Genellikle tüm yıl boyunca yetişebilen ısırgan otu bitkisi, genellikle Mayıs ile Ağustos ayları arasında da çiçek açmaktadır.
Geçmişten günümüze kadar alternatif tıp amaçlı kullanılmış olan ısırgan otunun faydaları, içeriğindeki bileşenlerden gelmektedir. Çünkü özellikle de ısırgan yaprakları, C, A ve D vitaminleri ile organik asitler, histamin, potasyum gibi mineraller bakımından zengindir.
Isırgan Otu Nerelerde Bulunur?
Isırgan otunun faydalarından yararlanmak için, doğal bir şekilde temin edilmesi gerekmektedir. Özellikle köylerde kolaylıkla rastlanabilen ısırgan otunu şehirde bulmak biraz zordur.
Ancak semt pazarlarında taze ısırgan otunu bulabilmek mümkündür. Organik pazarlarda, organik marketlerde de ısırgan otu kolaylıkla bulunabilir.
Ayrıca kuru ısırgan otunu da aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz. Özellikle ısırgan otu çayı yapmak için, aktardan alınan kurutulmuş ısırgan otu kullanılır.
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu faydaları nedeniyle kozmetikten alternatif tıp yöntemlerine kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle saç köklerini beslediği bilinen ısırgan otunun şampuan ve saç kremlerinde de kullanılmaya başlanması bu özelliğini desteklemiştir.
Bunların yanı sıra böbrek ve mesane sağlığı için önemli bir rolü bulunan ısırgan otu, böbreklerde taş oluşmasını engellediği bilinen doğal bitkilerden biridir.
Silika, karoten, magnezyum, çinko, krom ve potasyum bakımından oldukça zengin olan ısırgan otunun faydaları aşağıdaki temel başlıklarda açıklamalı olarak verilmiştir.
Isırgan Otunun Cilde Faydaları
Isırgan otunun cilde faydaları yapraklarının anti-inflamatuar özelliğinden gelmektedir. Bu özelliği ile cilt üzerinde meydana gelen akne, yara izi, egzama gibi cilt sorunlarında ısırgan otu yapraklarının suyundan faydalanılmaktadır.
Yapraklarının cilde direkt olarak teması kaşıntıya neden olan ısırgan otu, cilde faydalı olabilmesi için kurutulmuş yaprakları kaynatılır ve cilt üzerine tonik olarak uygulanabilir. Bunun yanı sıra, ısırgan yağı da cilt için kullanımda etkili bir yöntemdir.
Isırgan Otunun Saça Faydaları
Isırgan otunun saça faydaları saç köklerini uyaran, besleyen ve yeni saç oluşumunu destekleyen etkisi ile şampuan ve saç kremi üretiminde de kullanılmıştır.
Saç dökülmesi sorununuz varsa, saçlarınızı yıkadıktan sonra son durulama suyunu ısırgan otu suyu ile yapabilirsiniz. Kurutulmuş ısırgan yapraklarını kaynatıp, ılınmasını bekledikten sonra, banyo bitiminde saçlarınızı bu su ile durulayabilirsiniz.
Böbreklere Faydası
Isırgan otunun faydaları arasında böbrek sağlığını iyileştirici etkisi de yer almaktadır. Özellikle de böbreklerde taş oluşumunu engellediği bilinen ısırgan otunun bu faydasından yararlanmak için düzenli olarak ısırgan otu çayı tüketilmesi tavsiye edilir.
Aynı zamanda idrar söktürücü etkisiyle bilinen ısırgan otu, bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada oldukça etkin bir rol oynar.
Ağrı Kesici Özelliği
Isırgan otunun faydaları arasında en etkili olanlarından biri de ağrı kesici özelliğidir. Hatta bu özelliği nedeniyle anti-inflamatuar ilaçlara muadil olarak gösterilen alternatif tıp yöntemleri arasındadır.
Özellikle eklem ağrısı veya romatizma ağrılarında alternatif şifa yöntemi olarak kullanılan ısırgan otu, yapraklarının sıcak suda demlenerek süzülmesi ile ılınması beklendikten sonra ağrıyan bölgelere sürülebilir. Ancak alerjik reaksiyon belirtisine karşı mutlaka uzman tavsiyesi ile uygulanmalıdır.
Astıma Karşı Doğal Şifa: Isırgan Otu!
Isırgan otu çayının şifa olduğu diğer bir rahatsızlık da astımdır. Astım tedavisinde ısırgan otu çayı tüketiminin tıkalı bronşları açtığı ve öksürük şikayetini azalttığı bilinir.
Bu faydasından yararlanmak için, aktardan alınan kurutulmuş ısırgan otu sıcak suda demlenir ve süzülerek tüketilebilir.
Isırgan Otu Nasıl Kullanılır?
Isırgan otunun faydalarından yararlanmak için, bu bitkinin doğru ve dozunda tüketilmesi önemlidir. Özellikle yerel bölgelerde sıkça yemeği de yapılan ısırgan otu, çay olarak da tüketime uygundur.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Isırgan otu çayı yapmak oldukça basit bir yöntemdir. Yeşil çay gibi bitki çaylarını nasıl hazırlıyorsanız, aynı yöntemle ısırgan otu çayı da yapabilirsiniz.
Isırgan otu çayı yapmak için,
- Öncelikle aktardan kurutulmuş ısırgan otu alınır.
- Daha sonra kurutulmuş ısırgan, sıcak su içerisinde demlenmeye bırakılır.
- 5 dakika sürenin sonunda demlenmiş olan ısırgan otu çayı süzülerek ve isteğe göre bal ilave edilerek tüketilebilir.
Isırgan Otunun Zararları Nelerdir?
En az faydaları kadar ısırgan otunun zararları da merak edilen konu başlıkları arasındadır. Isırgan otunun zararlarını maddeler halinde sıralayacak olursak,
- Küçük çocuklarda ve hamilelerde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
- Kan sulandırıcı etkisi olan ısırgan otu, planlanan bir cerrahi müdahale döneminden önce kullanılmamalıdır.
- Şeker hastalarının ısırgan otu çayı tüketimini mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir çünkü kan şekerinde düzensizliklere neden olabilir.
- Cilde değdiğinde kızarıklık veya tahrişe neden olan ısırgan otu, taze yapraklarını kullanacaksanız eldiven ile tutulması gerekir.
- Alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda kullanımı durdurulmalıdır.
- Yoğun idrar söktürücü etkisi bulunan ısırgan otu, aşırı tüketimi sonucunda vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden miktar aşımı yapılmaması tavsiye edilir.
- Düzenli ilaç kullanımı yapanlarda, ilaçla birlikte etkileşimini öğrenmek amacıyla ısırgan otu çayı veya suyu kullanımından önce mutlaka doktora danışmaları gerekir.