Gluten Alerjisi Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler
Mayalı hamurda bulunan kabarık yapı glüten adı verilen kıvam verici sayesinde ortaya çıkmaktadır. Gluten, buğday, arpa ve yulafta bulunan bir içeriktir.
Bazı insanlarda genetik olarak gluten alerjisi gelişir. Glutenli gıdalar da bu kişiler üzerinde ince bağırsak alerjisine yol açar.r da bu kişiler üzerinde ince bağırsak alerjisine yol açar.
Gluten Alerjisi Nedir?
Özellikle çocuklarımızda görülen ortaya çıkan çölyak hastalığının başlıca nedenleri glutenli gıdalardır. Aslında gluten alerjisi nedir? Sorusunun yanıtını çölyak hastalığında aramamız daha doğrudur. Çünkü çölyak hastalığının temelinde glutenli gıdalar yatar ve bu hassasiyet hayatımız boyu devam eder.
Glüten alerjisi vücutta baş gösteren alerjik reaksiyonlar ile kendini belli eder. Bağırsaklara zarar veren bu hastalık kronik olmakla birlikte acıya da yol açar. Dengesiz beslenmemizin aslında temelinde yatan rahatsızlık glüten alerjisidir. Son zamanlarda glütensiz gıdaların piyasaya sürülmesi bizleri bu hastalığa karşı korumaya yönelik yapılan atılımlardan bir tanesidir.
Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Özellikle bebeklerimizi katı ve sıvı gıda almaya başladığında çok iyi gözlemlemeliyiz. Çünkü ilk kez anne sütü dışında besin almaya başlayan bebekler hangi besinlere karşı alerjileri olduğunu hemen belli ederler. Glüten alerjisi de kendini ilk etapta kaşındı, kızarıklık ve deri döküntüsü şeklinde gösterir.
Gluten alerjisi belirtileri arasında yalnızca bunların olduğunu düşünmek gibi bir yanılgıya kapılmayalım. Çünkü bu rahatsızlık farklı şekillerde de kendini gösterecektir. Örneğin ileriki yaşlarda kendini gösteren kilo kaybı, mide sorunları ve aşırı yorgunluk da bu alerjinin belirtileri arasında yer almaktadır. Glüten özellikle ince bağırsağımızda bulunan mikrovülere maddesine büyük ölçüde zarar verir.
Dolayısıyla normal karşılanamayacak kilo kayıpları baş gösterecektir. Aynı şekilde midemizde ve ince bağırsağımızda meydana gelen ağrılar da yine bu alerjinin ciddi belirtileri arasındadır. Çocuklarımızda ortaya çıkan ve geçmek bilmeyen kabızlık, aşırı gaz çıkarma, ishal, karın şişliği gibi rahatsızlıkları görmezden gelmemeli ve en yakın tıbbi kuruluşa başvurmalıyız.
Glüten Alerjisi Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir?
Herkesi tehdit eden bu hastalığın var olup olmadığını bir test ile öğrenebilir ve beslenmemizi buna göre şekillendirebiliriz. Önceleri sağlık kuruluşlarında yapılan gluten alerjisi testi artık evlerimizde de yapılabiliyor.
Eczanelerde edinebileceğimiz glüten alerji testlerine birkaç damla kan damlatarak alerji olup olmadığını öğrenmek mümkün. Aynı şekilde bir hastanede yaptırılacak kan testi ile de aynı sonucu alabiliriz. Çünkü bu testin yapılabilmesi için parmaktan kan alınması gerekir ve bunu evde, özellikle çocuklarımıza yapmak mümkün olmayabilir.
Glüten Alerjisinin Tedavisi Var mıdır?
İnce bağırsak rahatsızlığı olan glüten alerjisinin tıbbi olarak bir tedavisi mümkün değildir. Genel olarak gluten alerjisi tedavisi ömür boyu yapılacak bir diyettir diyebiliriz. Tahıllar başta olmak üzere glüten içeren hiçbir besin tüketilmemeli ya da çok az oranlarda kontrollü olarak alınmalıdır. Yetişkin insanların gluten alerjisine tepkileri daha geç ortaya çıkacağı gibi daha az hassasiyetle geçirilmesi mümkündür.
Örneğin karın bölgesindeki şişlik birkaç saat içinde normale dönecektir. Ancak bebek ve çocuklarımız için bu gıdalardan uzak durmalıyız. Çünkü küçük yaşlardaki çocuklarımız için bu alerji çok daha hayati boyutlarda gözlemlenmiştir. Bebeklerimizde herhangi bir deri döküntüsü bile bu hastalığın habercisi olmaktadır.
Özellikle ek gıdalara geçildiği an itibari ile çok iyi gözlemlemeli ve herhangi bir belirtide en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Çocuklu yaşlarda bağırsaklardaki hasarın iyileşme süresi çok daha uzun ve acılı olmaktadır. Bu gluten alerjisine maksimum özeni göstermek ve aile içi genel bir diyet uygulamak biz yetişkinlerin sorumluluğundadır.