Folik Asit Faydaları, Zararları Nelerdir ve Folik Asit İçeren Besinler
İçindekiler
Folik asit faydaları ve folik asit içeren besinler listemizi paylaşmadan önce folik asit nedir biraz inceleyelim.
İnsan vücudu için son derece önemli olan folik asit doğal yolla vücuda alınabilen bir maddedir. Hücrelerin yapı taşı olarak da bilinir. Büyüme ve gelişme de önemli bir rolü vardır.
Folik Asit Nedir?
Folik asit B vitamini kompleksinin bir parçasıdır. Kırmızı kan hücreleri ve vücudun diğer birçok hücresi için hayati öneme sahiptir. Yiyeceklerde doğal olarak bulunan folik asit formuna “folat” denir.
Folik asit faydaları arasında en önemlisi B12 vitamini ile birlikte alyuvarların oluşmasını sağlamasıdır. Bu hayati besin maddelerinin eksikliği, makrositer anemi olarak adlandırılan anemiye neden olur. Bu rahatsızlık, kırmızı kan hücrelerinin şişmiş ve büyük görünmesi ve oksijen taşımak için düşük bir kapasiteye sahip olması demektir.
Folat diğer B vitaminleri ile birlikte sinir fonksiyonu için de hayati önem taşır. Folat, her vücut hücresinde DNA’nın (genetik materyal) oluşması için gereklidir. Bu, hücrelerin normal replikasyonunu sağlar.
Biyokimyasal olarak folatlar bir karbon transfer reaksiyonlarını ilaçlayan kimyasal maddeler gibi davranırlar. Bunlar pürinlerin ve pirimidinlerin oluşumu için önemlidir. Bu pürinler ve pirimidinler DNA için temel yapı taşları oluştururlar.
Şimdi folik asit faydaları nelerdir maddeler halinde inceleyelim.
Folik Asit Faydaları Nelerdir?
Folik asit hücrelerin yapı taşını oluşturan temel bir maddedir. Yeterli miktarda folik asit almak önemli olan birçok nedeni vardır. Belki de en önemlisi hücresel büyüme ve yenilenmedir. Folik asit faydaları arasında vücudun büyüme ve gelişimi için son derece önemli olması yer almaktadır.
Folik asit faydaları aşağıdaki gibidir.
- Gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimi için gereklidir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasında etkili olur.
- Folik asit faydaları içinde vücudu kansere karşı koruyan en önemli maddelerden biri olduğu kanıtlanmıştır.
- Bazı araştırmalar folik asit eksikliği ile depresyon gibi zihinsel durumların bağlantısını kanıtlamıştır.
- B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, vücutta hücrelerdeki nükleotid biyosentezi, DNA sentezi ve onarımı, alyuvar oluşumu ve anemi önleme gibi birçok temel fonksiyonu yerine getirir.
- Folik asit arasında aynı zamanda fetal gelişimini teşvik etmesi yer almaktadır. Hamilelerde vitamin eksikliğini önler, doğmamış çocukların beyin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur.
Folik Asit İçeren Besinler?
Folik Asit, Folate Folik asit ve folat birbirlerinin yerine anılırken, metabolik etkileri oldukça farklı olabilir.
Folate, çeşitli bitki ve hayvan gıdalarında bulunan biyolojik olarak erişilebilir, doğal B9 vitamini formudur.
Folik asit, vücut tarafından kolaylıkla kullanılırken, Folate Folik asit vitaminin sentetik şeklidir. Vücut folat kullanmada daha üstündür ve idrar içindeki aşırı folatı atarak sağlıklı seviyeleri düzenler.
Folik asit içeren besinler nelerdir inceleyelim;
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Dünyanın en sağlıklı gıdalardan biri olan ve folik asit içeren besinler arasında en üst sırada olan sebzeler yeşil yapraklı sebzelerdir.
Ispanak, marul, lahana, şalgam yeşillikleri gibi sebzeleri sofralarınızda sık sık tüketmeniz vücudunuzdaki folik asitte ani bir artış sağlar. Bu lezzetli sebzelerde sadece günde bir öğün yemek bile günlük folat ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayacaktır.
Brokoli
Brokoli, yiyebileceğiniz en iyi detoks gıdalardan biridir ve folik asit içeren besinler içinde mükemmel bir kaynaktır.
Sadece bir tabak brokoli, günlük folik asit ihtiyaçlarınızın yaklaşık % 26’sını karşılar. Çiğ veya hafif buharda pişirilmiş brokoli son derece faydalı olacaktır.
Narenciye Meyveleri
Çoğu meyve folik asit içerir ancak bunlar arasında turunçgiller en yüksek seviyededir.
Portakallar folik asit içeren besinler listesinde zengin bir kaynak olarak yer almaktadır.
Bir portakal yaklaşık 50 mcg tutar ve büyük bir bardak taze sıkılmış meyve suyu günlük folik asit ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Diğer folat bakımından zengin meyveler arasında , greyfurt, üzüm, muz, ve çilek bulunur.
Avokado
Avokadoda folik asit oranı son derece yüksektir. Bir porsiyonu günlük ihtiyacınızın yaklaşık% 28’ini karşılayabilir.
Avokado, folik asit içeren besinler listesinin başında gelmesinin yanı sıra aynı zamanda yağ asitleri, K vitamini ve diyet lifi için mükemmel bir kaynaktır.
Bamya
Dünyanın en sümüksü sebzesi aynı zamanda zengin besin ögelerinden biridir. Okra, toksik birikimin tüm sindirim sistemini temizlerken eş zamanlı olarak vitamin ve mineral sunma özelliğine sahiptir.
Folata gelince, bamya harika bir kaynaktır. Sadece yarım bardak pişmiş bamyada yaklaşık 103 mcg folik asit bulunur. Bu sebeple folik asit içeren besinler listesinde yer almaktadır.
Brüksel lahanası
Brüksel lahanalarının folik asit içeren besinler arasında olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Bir porsiyon haşlanmış brüksel lahanası yemek günlük önerilen miktarınızın yaklaşık% 25’ini karşılayacaktır. Brüksel lahanası, C vitamini, K vitamini, A vitamini, manganez ve potasyum açısından da yüksektir.
Kuruyemişler
Fındık, kabak çekirdeği, susam, ayçiçeği veya keten tohumu gibi besinler yüksek miktarlarda folik asit içerir.
Ayçiçeği tohumları ve keten tohumu folatta özellikle yüksektir. Fındık folik asit açısından çok zengindir. Ayrıca fıstık ve badem de folik asit içeren önemli esinler arasında yer alır.
Hamilelikte Folik Asit Kullanımı?
Folik asit faydaları arasında yer almamasının sebebi hamilelik süresince tüketilmesi gereken en önemli maddelerden biri olmasıdır. Hamilelik öncesi ve sırasında önerilen 400 mikrogram (mcg) folik asit ile doğum öncesi bir vitamin alınması, bebeğinizin beyin ve omuriliğindeki doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Her gün düzenli olarak alınmalıdır. Doktorun önereceği şekilde bazı vitamin takviyeleri ile alınabileceği gibi doğal beslenme ile de folik asit alımına dikkat etmek hamilelikte son derece önemlidir.
Folik asit, folat olarak adlandırılan B vitamininden insan yapımı bir formdur. Folat, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar ve beyninizin sinir tüpünün ve omurganın gelişmesine yardımcı olur.
Folik asidin en iyi besin kaynakları tohumlanmış tahıllardır. Folat, koyu yeşil sebzelerde ve narenciyede doğal olarak bulunur. Buna bağlı olarak hamilelikte tüketimi son derece önemlidir.
Doğum kusurları gebeliğin ilk 3-4 haftasında ortaya çıkar. Böylelikle bebeğinizin beyni ve omuriliği gelişmekte olan bu erken safhalarda sisteminizde folat olması önemlidir. Gebe kalmaya çalışırken doktorunuzla konuştuysanız, size muhtemelen folik asit ile doğum öncesi bir vitamin almaya başlamanızı önermiştir.
Bir çalışma, gebelikten önce en az bir yıl folik asit alımının önemini ortaya koymuştur. Doğum öncesi çağdaki tüm kadınların her gün folik asit kullanmasını önerilmektedir. Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar için önerilen doz her gün 400 mcg folattır.
Her gün bir multivitamin alırsanız, folik asit ihtiyacı önemli ölçüde karşılanır. Ancak multivitamin kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. Eğer bir sebeple bir multivitamin almak istemiyorsanız, folik asit takviyeleri alabilirsiniz.
Gebe kalmaya çalışırken: 400 mcg Hamileliğin ilk üç ayı için: 400 mcg Gebeliğin dört ile dokuz ayı için: 600 mcg Emzirirken: 500 mcg folik asit almak önemlidir. Bebeğin sağlıklı beyin gelişimi için yeterli miktarda folik asit almak gerekmektedir.
Folik Asit Zararları Nelerdir?
Folik asit faydaları olduğu kadar bilinçsiz kullanımında folik asit zararları da ortaya çıkmaktadır.
Hemen her besinde olduğu gibi folik asitin de fazla alınması vücuda zararlı olacaktır. Yapılan araştırmalar bilinçsizce folik asit takviyesi alan kişilerde bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığını göstermiştir.
Gereğinden fazla folik asit almak öncelikli olarak çeşitli kalp damar hastalıklarını tetiklemektedir. Ayrıca aşırı folik asit alımının vücutta kansere sebebiyet verebileceği bazı uzmanlar tarafından da açıklanmıştır.
Buna bağlı olarak vücuda gereğinden fazla folik asit almak ciddi zararlar getirebilir. Folik asit içeren multivitaminler bilinçsizce doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca folik asit içeren besinlerden gün içerisinde bir porsiyondan fazla tüketmek sağlık açısından zararlı olabilecektir. Yeterli miktarda alındığında ise vücut için son derece faydalıdır.