Bebeklerde Toz Alerjisi
İçindekiler
Bağışıklık sistemi zayıf olan ve yeni gelişmeye başlayan bebeklerde toz alerjisi genellikle, huysuzluk, burun akıntısı, ciltte döküntü, mide sorunları şeklinde görülebilir.
Bu belirtiler bebeklerde çok sık görülür ancak anne babalar bu belirtilere fazla dikkat etmezler. Bebeklerde toz alerjisi belirtileri anneler tarafından soğuk algınlığı, gaz sorunu gibi algılanmaktadır.
Alerji rahatsızlıkları bebeklerde bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu tepkiler olarak görülür. Canlılarda bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı korumak için vardır. Zararsız maddeler olarak görülen tozların oluşturmuş olduğu alerji durumlarına da bağışıklık sistemleri bazen aşırı tepki verebilmektedir.
Tozlu ya da kirli havalardan en çok etkilenen gruplar içerisinde bebekler ve yaşlılar yer almaktadır. Bebeklerde toz alerjisi yetişkin insana göre biraz daha dikkat edilmesi söz konusudur. Bebekler üzerinde toz alerjisi hemen etki gösterdiğinden dolayı anne ve babalar öncelikle bebeklerinin ya da çocuklarının aşılarına dikkat etmeleri ve zamanında yaptırmaları konusunda uzmanlar uyarmaktadırlar.
Bebeklerde toz alerjisi için en iyi korunma olarak aşıyı önermektedirler. Bebekli evler sık sık havalandırılmalı, ortam sıcaklık kontrolü iyi yapılmalı, bebeklerde çok ilaç kullanılmadığı için hijyenik konusunda hassas olunması gerekmektedir. Bebekleriniz için aldığınız oyuncak gruplarına önem verilmeli, sürekli ağzına aldıkları herhangi bir cismin mutlaka hijyenik olup olmamasına dikkat etmeleri gerekiyor.
Bebeklerde Görülen Alerjiler
Bebekler bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemesi nedeniyle birçok alerji riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bunlar genellikle, besin maddeleri, bazı ilaçlar, hayvanlara ait tüyler, toz parçacıkları, küf durumları, çiçek polenleri, bazı böcekler bebeklerde alerji oluşmasına neden olabilmektedir. Bu alerji rahatsızlıkları bebeklerde burun akıntıları, cilt rahatsızlıkları, kızarma, ciltte şişme, bağırsak sorunları gibi birçok rahatsızlığa neden olmaktadır.
Soguk Algınlığı ve Alerji
Birçok aile çocuklarında soğuk algınlığı ile alerji arasındaki farkı fark edemezler. İki rahatsızlığın belirtileri birbirine benzediği için ayırmak da zor olmaktadır. Fakat her rahatsızlığın ayırt edici bazı özellikleri vardır.
Soğuk algınlığı kaynaklı üst solunum yolu rahatsızlığı varsa bebeklerde ateş yükselmesi olur ve ortalama bir hafta içerisinde iyileşir. Solunum yolu rahatsızlığı var fakat ateş yoksa sürekli burun akıntısı oluyorsa bu durum alerji olduğunu gösterebilir. Bazı alerjik rahatsızlıklar bebeklerde aşırı rahatsızlık oluşturabilir, nefes almalarını zorlaştırabilir. Bu durumlarda gecikmeksizin doktor tedavisi yapılmalıdır.
Evlerde Neler Yapılmalı
Bebekler günlük ortalama sekiz saat ve üstünde uyuyabilmektedirler. Günlerinin büyük bir bölümü uykuda geçmektedir. Alerjilerden kurtulmak için en önemli şey yatak odasının çeşitli toz akarlarından temizlenmesi gereklidir.
Evlerde bulunan toz akarları 55 derece üzerindeki sıcak ortamlarda bir saat içerisinde ölmektedirler. Kullanmış olduğumuz eşyaları, yatak örtüsü, yastık kılıfı vb. eşyaları en az haftada bir 60 derece üstünde bir sıcak suda yıkamak gereklidir. Evimize alacağımız perde, battaniye, yorgan, çarşaf ve yastık gibi ürünleri seçerken bu özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.
Evimizin diğer bölümlerinde kullanmış olduğumuz ürünlerde de kadife ve tüylü kumaş türlerinden yapılmış mobilya gibi ürünlerden uzak durmalıyız. Bu ürünler sentetik kumaş türlerinden tercih edilmelidir. Evlerde toz alma işlemleri temizlik sonrası nemli bezlerle yavaş yavaş olarak yapılmalıdır.
Toz Alerjisi ve Gelişmeler
- Ülkemizin coğrafi yapısı ve dört mevsimin yaşandığı göz önüne alındığı zaman toz alerjisinin de bu duruma bakarak mutasyon geçirerek insana sirayet ettiği saptanmıştır. Bugün dünyanın her tarafında baş gösteren astım alerjisi, çok ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir.
- Sigara içme oranının artması, nüfus kalabalığı, çevre kirliliği, fabrikalardan çıkan zehirler, egzoz dumanları yaşam kalitesini düşürmekle birlikte ölümle sonuçlanan bir hal almaktadır. Bu konuyla alakalı belgeseller çekilmekte, basın ve yayın organlarında da sıkça gündeme gelen bir olaydan bahsedilmektedir.
- WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bu konuda çok çarpıcı araştırmalar yapmanın yanında ilerleyen zamanlarda bütün dünyada solunum rahatsızlığının olacağı ve ölümlere yol açacağı konusunda bilimsel araştırmalar yaparak ülkelere bildirmektedirler. Çin dünyanın en kalabalık ülkesi olması ve bu tür olaylar ile iç içe yaşadığından dolayı örnek gösterilmesi yanlış olmayacaktır elbette.
- Alerjik tozları tamamını yok etmek imkansız görünmektedir. İnsan kendisini temiz tutması yetmemektedir. Yaşadığı çevresine karşıda mutlaka duyarlı olması gerekmektedir. Oluşan bütün hastalıkların başını kirli çevre ve hava oluşturmaktadır. Uzmanların bu tür konularda biz insanoğlunu kırmızı çizgiler çekerek uyarmaktadır.
- Alerjik olayların yüzde yüz oranını dış etkenlere bağlamaktadır. Çünkü havadan insana yapıştığından dolayı bizimle her yere girmektedir tozlar. İnsanın hava aldığı, yaşadığı her yerde görmek ve karşılaşmak mümkündür tozları. Bu yüzden insanlar çevre şartlarını değiştirmek için farklı yöntemlere başvurmalı, doğanın dengesini bozacak işlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Yaşadığımız gezegeni koruyamadığımız zaman insan ırkının yok olacağını bilim insanları hemen hemen her gün anlatmaya çalışmaktadır. Hava kirliliği çok ciddi oranlara çıkması bunun yanında solunum yollarına bağlı hastalıkların artması, gelecekte ki insanı bekleyen tehlikeyi gözler önüne sermektedir.
- Türkiye’de ise hava kirliliğinin çok olması ve buna bağlı olarak hastalanan kişilerde çok ciddi bir oranda çoğalma gösterdiğinden dolayı acil önlemler alınması konusunda uzmanlar görüş bildirmekte ve uyarmaktadır.