Ayrılık Psikolojisi Nasıl Atlatılır?
İçindekiler
Romantik öğeler bulunduran iletişimler, duygusal anlamda bir etki, psikolojik ve sosyal hayatta değişiklikler, tüm bunlar romantik bir ilişkinin içeriğinda olan şeylerdir. Yazımızda da çok fazla insanın yakından hissettiği, bildiği duygular içeren Ayrılık Psikolojisi Nasıl Atlatılır? Ayrılık Depresyonu Nedir? Sorularına cevap arayacağız.
Ayrılık Sonrası Depresyon
Romantik bir ilişkinin sona ermesi ve hala sevilen ya da sevdiğini düşündüğü birinden ayrı kalmak, büyük bir kayıp hissini yanında getirir. Hatta birçok ayrılmış insan da bunu dile getirir ki, aslında tıpkı ölüm varmış gibi bir kayıp hissi vardır.
Genellikle ilişkiye verilen değer, harcanan zaman ve emekler, bunların boşa çıktığı düşüncesi, kişinin doğal ve ihtiyacı olan duyguların tatmin edilmesinin ayrılıkla beraber yitirilmesi ve partneri ile yaptığı birçok paylaşımın artık olmayacağı gibi birçok sebep bir depresif dönem yaratarak depresyona sebep olabilmektedir.
Ayrılık Sonrası Depresyon Belirtileri
Ayrılık sonrası uyumada zorluk çekme, duygusal hisleri daha yoğun yaşama, stres altında hissetme, kendini görsel olarak çirkin bulma gibi belirtileri vardır. Ancak bu belirtiler birkaç gün sürüyorsa gayet normaldir. Ancak daha uzun sürmesi durumunda depresyon ihtimalini de getirmektedir.
Kaygılı kişilik bozukluğu olan kimseler bu gibi ayrılık durumlarında baş etmede daha büyük zorluklar çeker ve depresyona yakalanma riskleri daha yüksektir. Bazı bireyler partnerini hayatının merkezine koyarlar ya da tüm kararları birlikte alırlar. Böyle olduğunda kesinlikle sürekli kendini suçlama eğilimine girilmemelidir. Unutulmamalıdır ki romantik bir ilişki iki taraflı gerçekleşen bir olgudur.
Ayrılık Psikolojisi Nasıl Atlatılır?
Ayrılıktan sonraki bu dönemi atlatabilmek için çeşitli yollar elbette mevcuttur. Hatta bunun için bilimsel araştırmalar da var ve bunları sizinle paylaşacağız. Öncelikle yapmamanız gereken şey ilişkinizdeki sadece ‘olumlu şeyleri hatırlamak’ bunu ayrılık acısı çeken çoğu çift yapar. Oysa birçok olumsuz şeyler de yaşanmıştır ve bunları da düşünmek sizi rahatlatacaktır.
Stanford Üniversitesi’de Lauren Howe tarafından yapılan araştırmaya göre bazı ipuçları elde edilmiştir. İlk olarak insanlar ayrılık sonrası kendilerine bazı sorular yöneltmektedir;
“Niçin Ayrıldık”, “Bu ayrılık benim hatam mıydı?”, “Bu ayrılığın anlamı nedir?”, “Yeni bir ilişkim olur mu?” bu sorular tüm ayrılık sonrası bireylerin soruları olmakla beraber kişiden kişiye cevapları değişmektedir. Bu cevaplara göre de bu sorunla baş edilebilmekte yada ayrılığın verdiği olumsuz psikolojik etki daha da artmaktadır.
Ayrılık Psikolojisini Atlatmanın Yolları
Ayrılık Psikolojisi Nasıl Atlatılır? Ayrılık sonrası kötü düşüncelerden izole olup bu durumu çabuk atlatmak için gereken maddeleri aşağıda sıraladık;
- İkili ilişkilerde ayrılık noktasında, mutlaka iletişimin kopmasında iki tarafın da katkısı vardır. Büyük ihtimalle tek suçlu siz değilsinizdir. Bu yüzden tekrar tekrar kendinizi suçlamanıza gerek yok,
- Ayrılığınızın sebebini dürüstçe düşünün ve kendinizi boş yere yargılamayın,
- Ayrılığa sebep olan kişisel kusurlarınızın yanı sıra olabilecek diğer sebepleri bulmaya çalışın,
- Yeterli derecede olgun davranışlar göstermemiş olabilirsiniz ya da karşınızdakiyle hayattaki hedefleriniz farklı olabilir. Karşı taraf bu ilişkiye sizin verdiğiniz anlamı vermiyor olabilir, aranızdaki uzaklık, maddi sıkıntılar veya ailelerin, çalışma şartlarının da bu ilişkiye zarar vermiş olabileceği söz konusu olabilir,
- Ayrılma sürecini yalnız yaşıyor olduğunuzu düşünmeyin,
- Reddedilen ilk ya da tek kişi siz değilsiniz. Bunu aklınızda hep tutun,
- Bu deneyimin sizi nasıl geliştirebileceği ve bundan nasıl bir ders çıkarabileceğinizi düşünün, bundan sonraki ilişkilerinizde nasıl yaklaşmanız gerektiğine odaklanın,
- Kendinizle yüzleşip, kendinizi affedin,
- Duygusal anlamda mutlu olduğunuz, moralinizi yükselten eylemlerde bulunun,
- Sonuç olarak bir ilişki bitti ve siz de aslında elinden geleni yaptınız, tüm bu yaşananların sizin değer verdiğiniz birinin yaşadığını düşünün ve ona ne söylerdiniz? Bunları kendinize söyleyin.
- Değersiz hissediyorsanız eğer, eleştirel yaklaşmayı bırakıp kendinize artık iyi davranmayı seçin, tüm bunları yapmayı denediğinizde bu süreci çoktan atlatmış olacaksınız.
Yazar: İlker Yavuz
İletişim: [email protected]