Argan Yağı
Argan yağının faydaları
İçindekiler
Oldukça etkili bir doğal yağ olan argan yağının faydaları konulu bu içeriğimizde, argan yağı ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Ülkemizde adını son yıllarda sıkça duyduğumuz ve özellikle de cilt ve saç bakımı üzerinde oldukça etkili olan doğal bir bakım ürünü haline gelmiştir.
Argan yağının kullanım alanları her geçen gün arttıkça kozmetik ürünlerinde, şampuan ya da sabunların içeriklerinde de sıkça yer verilen bir yağ olmuştur.
Argan yağı son yıllarda popülerliğini giderek arttıran, raflarda ya da organik ürün satışı yapılan yerlerin hemen hemen hepsinde mutlaka rastladığımız bir ürün artık.
Bu nedenle argan yağının faydaları da günden güne merak konusu olmuş, faydaları konusunda bilgi edinen kişilerin de radarına çoktan girmiştir.
Eğer siz bu yağ hakkında henüz detaylı bir bilgiye sahip değilseniz ve argan yağının kullanım alanlarını ve argan yağının faydaları konusunu merak edenlerdenseniz, işte bu yazımız tam da size göre.
Argan Yağı Nedir?
Argan yağı, Fas’ın Güney Batı bölgesinde yetişen argan ağacının meyvelerinden elde edilen bir yağdır.
Bulunması oldukça zordur çünkü yetiştiriciliği sadece Fas’ta yapılmakta ve dünyaya da buradan yayılmaktadır.
Orjinali oldukça zor temin edilen ve pahalı bir ürün olan argan yağı, bu nedenle sıvı altın olarak da anılmaktadır.
Argan Yağı Nasıl Yapılır?
Argan yağı nasıl yapılır? sorusu özellikle de argan yağının faydaları hakkında bilgisi olan kişilerin en çok merak ettiği soru olmuştur.
Ancak şunu söylemek gerekir ki, bu yağı diğer doğal yağlar gibi evimizde yapmak mümkün değildir
çünkü yazımızın yukarıdaki bölümlerinde de bahsettiğimiz üzere, sadece Fas’a özgü olan argan ağacından elde edilen bir yağdır.
Argan ağacının meyveleri toplandıktan sonra çekirdekleri kullanılarak soğuk press yöntemi ile elde edilen argan yağı, yapım aşamasında da oldukça zorlu bir süreçten geçmektedir.
Örneğin, 30 kilo argan meyvesinden yalnızca 1 litre argan yağı elde edilebilmektedir. Bu da argan yağının ne kadar maliyetli bir yağ olduğunun göstergesidir.
Ancak dışarıdan ihraç yöntemi ile ülkemize getirilebilen argan yağının orjinalini bulmak da oldukça mühimdir.
Çünkü son yıllarda giderek popülerleşmesi sonucu, argan yağının da sahteleri ve içerisinde katkı olanları satılmaya başlanmıştır.
Bu nedenle argan yağını satın alırken, %100 doğal argan yağı olduğundan emin olmanız gerekir. Zaten çok ucuza satılıyorsa eğer, o gerçek bir argan yağı değildir.
Eğer argan yağının faydaları için kendinize olumlu etkiler sağlamak istiyorsanız, biraz maliyetli olduğunu göz ardı etmemeli ve kaliteli argan yağına ulaşmalısınız.
Argan Yağının İçeriğinde Neler Var?
Argan yağının faydaları konusundan yararlanmak isteyenlerin haklı olarak en merak ettikleri soru da, argan yağının içeriğinde neler var? sorusu olmuştur.
Argan yağı, içerik bakımından oldukça değerli yağların başında gelir.
İçerisinde bol miktarda E Vitamini olmakla birlikte, alfa, beta, gama, esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar ile linoik asit de argan yağının içerisinde yer alan değerli mineraller ve bileşenlerdir.
Bu kadar değerli vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmasından ötürü de, argan yağının faydaları oldukça büyüktür.
Özellikle de saç ve cilt üzerinde argan yağının oldukça etkili faydaları görülmüştür.
Argan Yağı Nasıl Kullanılır?
Argan yağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar mühim ve etkilidir. Oldukça değerli bir yağ olan argan yağının, etki alanı da bir o kadar yüksektir.
Bu nedenle argan yağı nasıl kullanılır? diye merak edenlere öncelikli olarak, bu yağı kullanırken çok az miktarda kullanmanın yeterli olduğunu belirtmekte fayda var.
Sadece bir damla kadar argan yağının cilt üzerinde oldukça etkili olduğu söylenmektedir.
Yani eğer argan yağını özellikle de en etkili olduğu saç ya da cilt üzerinde kullanacaksanız, bir kaç damla argan yağı miktar olarak gayet yeterli olacaktır.
Ayrıca argan yağı kullanımı yaparken, mesela cildinize ya da saçınız üzerinde kullanacaksanız, daha önce deneyimlediğiniz ve size iyi gelen farklı doğal bakım yağları (gül yağı, badem yağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi) ile karıştırabilirsiniz.
Argan Yağının Faydaları Nelerdir?
Argan yağının faydaları nelerdir? diye araştırıldığında ve bu yağın ülkemizde popüler olduktan sonra en çok kullanım alanlarına bakıldığında, en büyük faydasının cilt ve saçlar üzerinde olduğunu söylemek mümkündür.
Bunun yanı sıra argan yağının tüm faydalarını yazımızın devamında başlıklar halinde bulabilirsiniz.
Argan Yağının Saça Faydaları
Argan yağının saça faydaları özellikle kadınlar tarafından en sık kullanılan faydası olmuştur.
Saça parlaklık kazandırması, saçı şekillendirmeye yardımcı olması, fön ve şekillendirici kullanımı sonrasında yıpranan saçı onarmaya yardımcı olması sebebiyle kozmetik saç bakım ürünlerinin içeriğinde de çok sık rastladığımız argan yağı, saçlar için mucize niteliğinde doğal bir bakım yağıdır.
Ayrıca saç dökülmesini de engellediği bilinen argan yağı, saç uçlarındaki çatallaşmanın onarılmasında da etkilidir. Özellikle yaz aylarında saçlarda meydana gelen kuruluğa karşı argan yağı önerilmektedir.
Argan Yağı ile Saç Bakımı:
Argan yağını saçlarınıza direkt olarak kökten uca uygulayıp, bir süre beklettikten sonra yıkayabileceğiniz gibi, argan yağını saçlarınıza fön çekme işleminden önce uygulayıp, ısının zararlarından koruyabilirsiniz.
Eğer saçlarınız çok kalın telli ve kabarıksa, argan yağını saçınıza uygulayıp daha kolay şekillenmesini sağlayabilirsiniz.
Yani argan yağını saç bakımında kullanırken hem de saça günlük olarak şekil verme evresinde de kullanmanız mümkündür.
Argan Yağının Cilde Faydaları
Argan yağının faydaları arasında en az saça faydaları kadar sık kullanıma sahip olanlardan biri de, argan yağının cilde faydalarıdır.
Cildi mikroplardan temizlemeye yardımcı olan, kuru ciltleri nemlendiren, akne ile mücadelede de kullanılabilen argan yağı, cilt bakım ürünlerinin içerisinde de çoktan yerini almıştır.
Ayrıca özellikle de kilo alıp verme dönemlerinden sonra cilt üzerinde meydana gelen çatlaklarla mücadele etmede de etkili olan argan yağı, vücudunuzdaki çatlak görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
Argan Yağı ile Cilt Bakımı:
Argan yağını kuru cilt için kullanacaksanız, cildinize 2-3 damla argan yağını her gece yatmadan önce ve sabah uyandığınızda yuvarlak el hareketleri ile nazikçe masaj yapar gibi uygulayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra tahriş olmuş, pul pul dökülme sorunu olan veya yaralı cildinizde de argan yağını uygulayabilir ve bu problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Sivilce için argan yağı kullanımı yaparken de yine sivilceli bölgeye argan yağından 1-2 damla sürebilirsiniz.
Çünkü argan yağı diğer doğal bakım yağları gibi yoğun miktarda yağlı bir his bırakmaz. Cildi sağlıklı bir şekilde nemlendirmeye olanak sağlar.
El, Ayak ve Tırnak Bakımında Argan Yağının Faydaları
Argan yağı elleriniz ve ayaklarınız için de mükemmel bir bakım sunar.
Hem ellerinize hem ayaklarınıza hem de tırnaklarınıza kolaylıkla uygulayabilir ve yumuşacık olmalarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
Özellikle tırnak bakımı için argan yağı kullanımı oldukça yaygındır.
Argan yağı sayesinde tırnak etrafındaki etler yumuşacık kalırken, tırnaklarınız daha güçlü ve sağlıklı uzamaya devam eder.
Dudak Bakımında Argan Yağının Faydaları
Argan yağının faydaları arasında dudaklara bakım yapma özelliği de bulunmaktadır.
Dudak bakımında argan yağı, cildin tüm yüzeyinde olduğu gibi yoğun bir nemlendirme sağlar.
Özellikle hava değişimleri sonrasında sıkça yaşanan dudak çatlamaları ve dudak kuruluğuna argan yağı ile bakım yapmak oldukça iyi gelir.
Dudaklarınız daha dolgun ve yumuşak bir görünüm kazanır.
Sindirim Sistemine Faydalıdır
Yapılan araştırmalar sonucunda argan yağının faydaları arasında sindirime olan faydası da gözlemlenmiştir.
Yemekler için ayrıca kullanılabilen argan yağı çeşitleri ile daha kolay sindirim ve bununla birlikte daha hızlı kilo verme sağlanabilmektedir.
Kolesterol ile Mücadelede Argan Yağının Faydası
Yine uzman araştırmalar sonucunda edinilen bilgiler ışığında, argan yağının kötü kolesterol ile mücadelede etkili olduğu söylenmiştir.
Yemekler için ayrıca sınıflandırılmış olan argan yağı sayesinde kolesterol seviyesi sağlıklı değerlerde kalmaya devam eder.