Avokado Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları Nelerdir, Nasıl Yenir?
İçindekiler
Avokado çekirdeğini atmadan önce avokado çekirdeğinin faydaları var mı öğrenmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin inanılmaz antioksidanlar içermesi, ağrıları azaltması ve alzheimer riskini azaltması gibi etkilerini muhtemelen bilmiyordunuz.
Avokado Çekirdeğinin Faydaları
Anti Tümör Özelliği
Yapılan incelemeler avokado çekirdeğinin yoğunlaşmış bir flavanol olan biscatechin içerdiğini tespit etmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir testte biscatechin’in mikrobiyal aktivite ve tümör etkilerini azalttığını gözlemlemiştir.
“American Journal of Chinese Medicine” dergisinde yapılan bir başka çalışmada çeşitli faydaları bulunan Catechin maddesini tespit etmiştir. Antioksidasyon, antitümör ve antihepatit özellikleri sayesinde kanserli hücrelerle savaşabilmektedir.
Anti Oksidan Kaynağı
Avokado çekirdeğinin faydaları arasında harika bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?
Singapur Ulusal Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmaya göre avokado tohumu diğer antioksidan içeren meyvelerden daha fazla antioksidan içermektedir. Bu yapılan araştırmada diğer meyvelerin %70’den daha fazla antioksidan içerdiğini kanıtlamıştır. Bu sonuçta bize avokado tohumunun iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu kanıtlamaktadır.
Alzheimer Hastalarına Yardımcı Olabilir
Alzheimer hastalığı beyni etkiler ve dünyadaki en nörodejeneratif hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir.
Avokado tohumunun içeriğinin incelenmesi için bir çok test yapılmıştır. Bu testlerden biri de “Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology” dergisinde yayınlanan avokado çekirdeğinin incelemesidir ve bu incelemede avokado çekirdeğinde fitokimyasallar arasında yer alan saponinler, alkaloidler ve terpenoidlerin olduğu tespit edilmiştir.
Araştırmalar bu fitokimyasalların alzheimer hastalığının etkilerini azaltma yönünde faydalı olduğunu kanıtlamıştır.
Kolesterol Seviyesini Dengeler
Avokado çekirdeği en yüksek lif miktarına sahip olan gıdalardan biridir. Fiberli yani lifli gıdaların da kolesterol seviyesini düzenlediği bilinmektedir.
Penn State Üniversitesi Gıda Bilimleri Bölümü’nde yapılan bir araştırma sonucunda , avokado tohumunun yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabet tedavisinde yaralı olabileceği yönünde sonuç çıkmıştır.
Mikrobiyal Büyümeyi Engeller
Avokado çekirdeği polifenol bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu durumda avokado çekirdeğini güçlü antioksidanlar ve antimikrobiyaller haline getirmektedir. Polifenoller arasında epikateşin, kateşin, klorojenik ve protoksekökoik asit yer almaktadır.
Yapılan bir araştırmada avokadonun et üzerinde yaptığı etkiler test edilmiştir. Sekiz gün boyunca yüzde 0,5 avokado çekirdeği tozu ve 0,1’lik liyofilize ekstrakt içeren sığır eti test edilmiştir.
Yapılan test sonucunda oksidasyon ve mikrobiyal büyümenin engellenmesinin oranının %90 oranında arttığı gözlemlenmiştir.
Avokado Çekirdeği Nasıl Tüketilir?
Avokado çekirdeğinin faydaları açısından öğütülerek kullanılması tavsiye edilmektedir. Bazı araştırmalara göre avokadonun en yararlı kısmı olan avokado çekirdeği ziyan edilmeyecek kadar değerli. Bu nedenle çekirdeklerini atmayıp değerlendirmemiz gerektiği yönünde tavsiyeler var.
Avokado çekirdeği faydalarından yararlanmak için, avokado çekirdeği nasıl tüketilir? sorusunun cevabını verecek olursak,
- Öncelikle avokado çekirdeğini dışındaki kahverengi kabuğundan arındırmak gereklidir. Bu dış kabuk acı bir tada sahip olduğu için öncelikle kahverengi kabuğunun soyulması ile işleme başlanır.
- Sonrasında iç çekirdeği rendelenir. En iyi tavsiye edilen tüketim şekli ise rendelemekten ziyade tercihen bir öğütücü yardımıyla kahve gibi iyice öğütülmesi gerektiğidir. Kahve öğütme makineniz yoksa, bunu karabiber değirmeninde de yapabilirsiniz.
- Son olarak da elde ettiğiniz avokado çekirdeği tozlarını salatalarınızda, içeceklerinizde, yoğurt veya süt ile ayrıca yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.
Avokado Çekirdeği Görüşümüz
Avokado çekirdeği yeni mucizevi bir besin mi? Avokado çekirdeğinin faydaları için denenebilir mi?
Bu konu üzerinde bir çok araştırma mevcut ama henüz yeterli bir miktarda inceleme mevcut değil maalesef. Evet yapılan araştırmalar var ama tam kapsamlı bir araştırma olmadan ya da yaygınlaşmadan kullanmak risk olarak gözüküyor.
Benim tavsiyem az miktarda kullanılması ya da araştırmalar netleşene kadar kullanılmasından kaçınılması yönünde. Eğer tüketmeyi düşünüyorsanız tüketirken vücudunuzu tanımanız ve uzman bir doktora danışmanız olacaktır.
Yazımızın ilk kısımlarında daha önceden hazırlamış olduğumuz avokadonun faydaları yazımız için bir link paylaşmıştık. Eğer avokado meyvesini seviyorsanız diğer bir yazımız olan “Avokado Yağının Faydaları” yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Güncelleme: 21.03.2019 tarihinde güncellenmiştir.