Böbrek Taşı Nasıl Oluşur ve En Fazla Kimlerde Görülür?
İçindekiler
Oluşumunda birden fazla neden olan böbrek taşı hastalığı dayanılması zor çok fazla şiddetli ağrılara neden olur ve tedavi sırasında hastayı yıpratmaktadır. Böbrek taşı nasıl oluşur konusunda ise en önemli etkenlerden bir tanesi ise tüketmekte olduğumuz sebze ve meyveler olduğunu söylersek yanılmayız.
Bunların arasında ise kıvırcık, lahana, marul gibi gıdalar her türlü paraziti, toprağı, kumu vb. şeyleri yapraklarında çok rahat saklayabilmektedirler. Dolayısıyla tükettiğimiz bu gıdaların dikkatli bir şekilde yıkanmamış olması, sebzelerde bulunan tortuların vücudumuza girmesine neden olmaktadır.
Böbreklerimiz vücuttaki kanı süzerken gereksiz olan tüm maddeleri idrar olarak ayrıştırmaktadır. Ayrıştırma sırasında idrar içerisinde bulunmakta olan bazı katı maddeler fazla olduklarında idrar ile dışarıya atılamayarak idrar yollarında birikirler ve böbrek taşlarını oluştururlar. Bu durumun en büyük nedeni ise taş oluşumunu engelleyen maddelerin idrarda yeterli miktarda bulunmamasıdır. Dolayısıyla idrarda bulunan maddeler çöker ve zamanla idrar yolu iltihaplarına ve taş oluşumuna neden olur.
Böbrek Taşı En Fazla Kimlerde Görülmektedir?
- Ailesinde genetik yatkınlığı bulunanlarda,
- Fazla hareket edilmeyen işlerde çalışanlar ve yatalak hastalarda,
- Protein ağırlıklı beslenen kimselerde ya da protein diyeti yapanlarda,
- Sıcak iklim koşullarında yaşayan kişilerde,
- Sporcularda,
- Yaşının kaldıramayacağı yoğunlukta egzersiz yapan kişilerde,
- Sıvı tüketimi az olan kişilerde,
- Bazı ince bağırsak hastalıkları ve ameliyatı geçirmiş olan hastalarda,
- 20-40 yaş aralığında,
- Kalsiyum, D ve C vitamini ilaçlarının çok kullanılması ve bazı idrar söktürücü, antiseptik ilaçlar böbrek taşı oluşumuna sebep olabilmektedir.
Böbreklerinde Taş Olan Hastada Ne Gibi Durumlar Meydana Gelmektedir?
- Eğer böbrek taşı idrar akışına engel olmuyorsa kişiler şiddetli ağrılar yaşamamaktadır. Ancak kişilerin sırt ağrısı bel ağrısı, adele ağrısı gibi ufak tefek şikayetleri bulunabilir. Böbreğin tamamı taş ile dolu bile olsa eğer taşlar idrar akışına mani olmuyorsa kişi böbreklerinde taş olduğunu hissetmeyebilir. Ancak böbrek taşları idrar yollarını tıkıyor ise kişide çok şiddetli ağrılar, mide bulantısı ve meydana gelebilir.
- İdrar kanalları böbrek taşı tarafından tıkandığında idrarda koku, idrar renginin pembeye yakın olması ya da idrarda kan görülmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir.
- Böbrek taşı rahatsızlığında genellikle idrar yollarında enfeksiyon meydana gelmektedir ve bununla orantılı olarak sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma yaşanabilir. Eğer enfeksiyon böbrek ulaşır ise hasta ateşlenebilir.