Yeme İsteği ile Baş Etmenin Yöntemleri
Yeme isteği, bazı insanlarda kriz derecesinde olmaktadır. Yemekleri silip süpürdükten sonra ise bir utanç ve suçluluk duygusu hakim olur. Genellikle aşırı yeme isteği uyanan kişiler, stresten uzaklaşmak adına yemek yemeyi kendilerine bir uğraş, kaçış yolu olarak görmektedirler. Aslında aşırı derecede yeme isteği yani yeme sendromu ciddi bir sorundur. Bir çok hastalığa kapı aralamaktadır.
Yeme isteği, beyinde bitmektedir. Tıpkı sigara içme alışkanlığı gibidir. Eğer siz o anda canınızın çektiği bir yemeği ya da kendinizi yemek yerken hayal ettiyseniz beyninize direkt olarak bu emri göstermiş oldunuz demektir. Bu emirle birlikte insülin salgılanır ve kendinizi aç hissedersiniz. Her şey kendi iradenize bağlıdır. Elbetteki yeme isteği dışarıdan gelen uyarıcılarla aklınıza girebilmektedir.
Peki bunlardan etkilenmemek için neler yapılabilir?
- Çoğu kişi bir şeyler atıştırdığında can sıkıntısından yediğini ifade eder. Sizler bu duruma geldiğinizde derhal başka bir aktiviteye yönelin.
- Yiyecekleri gözünüzün önünden kaldırın ve sıklıkla rastlamayacağınız bir yerlere koyun.Özellikle tatlı, kuruyemiş gibi enerji veren gıdalardan uzak durun.
- TV izlerken reddemeyeceğiniz bir yiyecek gelirse ekrana derhal kanal değiştirin.
- Sürekli evinizin belli bir bölgesinde yemek yeyin.
- Yeme isteği uyandığında kendinizi 10 dakika kadar bir yere hapsedin.Yeme isteğiniz kaybolabilir.
- Şişmanlığın dezavantajlarını düşünün ve içerisine giremediğiniz kıyafetlerinizi devamlı görebileceğiniz bir yere asın.
- Öğününüz bittiği zaman derhal sofrayı kaldırın.Yemek bittiği halde sofra başında oturmak ,ateşle barut ilişkisine benzer.
- Yeme isteği uyandığında 2-3 bardak su için.Hatta bunu sigara isteğinde de uygulayabilirsiniz.
- Yapılan yemeklerin miktarını az tutmaya çalışın.
- Alışverişlerinizi toptan yapmayın.Aksi taktirde alışveriş sepetinizi olur olmadık şeylerle doldurursunuz.
- Yavaş yemek yeyin ve lokmalarınızı çok çiğneyin.
- Yemek yerken TV izlemekten ya da bir şeylerle meşgul olmaktan kaçının.
- Asla tam manasıyla doymayı hedeflemeyin. Nefsiniz körlendiği zaman yemek yemeyi bırakın.
Gerçekten karar vermeniz gerekmektedir. Yeme isteği ile mücadele etmezseniz ve beslenme davranışlarınızda değişikliğe gitmez iseniz, ilaç ya da herhangi bir unsur tedavi olmanız işe yaramayacaktır.
Sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz. Fakat öncelikle metabolizmanın çalışması hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda bulunmaktadır.