Gaz Sancısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Giderilir? – Doğal Tarifler
İçindekiler
Gaz sancısına ne iyi gelir ve oluşan gaz sıkışması nasıl giderilir konularına ek olarak gaz sancısı oluşturan, geçiren besinler ve tarifler incelenmiştir.
Karnımızda oluşan gaz sancısının genel sebebi midemizde yiyecekleri tam olarak sindirememe ve bağırsağınıza daha fazla iş yükü binmesinden dolayı şişkinlik ve ağrının oluşmaktadır.
Gaz sancısına ne iyi gelir incelemeye başlamadan önce sindirim sistemimiz nasıl çalışıyor bir göz atalım.
Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?
Sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsak önce bedenimizi tanımamız gerekiyor. Organlarımızın hangi görevleri üstlendiğini bilerek oluşacak olası gaz sancılarının önüne geçebilelim. Bu sebeple öncelikle sindirim sistemimizin çalışmasında etkili olan başlıca organlarımızın nasıl çalıştığını biraz inceleyelim.
Ağız
Sindirimin ağızda başladığını unutmamamız gerekiyor. Örneğin ağzımızda yer alan bezlerin salgıladığı tükürük besinlere karışarak daha hızlı parçalanmasını ve yemek borusundan daha kolay geçmesini sağlar.
Hızlı yemek yiyerek besinleri parçalamadan ağızda sindirimi yapılması gereken gıdaları bağırsakta gaz üretecek materyaller haline getiriyoruz. Hızlı yemek yememiz, ayakta yemek yememiz gibi.
Mide
Mide yemek borusu ve ince bağırsak arasında yer almakta olup sindirim sistemimizin en önemli organlarından biridir. Karın bölgemizin sol üst kısmında bulunun kaslı bir yapıya sahip organımızdır.
Midede yer alan mide öz suyu içinde hidroklorik asit ve enzimler yer almaktadır. Özofagusla (yemek borusu) üzerinden gelen besinleri enzim ve asitlerle parçalar ve sindirilmesini sağlar. Midemiz ortalama 1.5 litre genişliğindedir ve genişleyebilir bir yapıya sahiptir.
İnce Bağırsak
İnce bağırsak, kalın bağırsak ve mide arasında bulunmaktadır. Besinlerin kana karışması ince bağırsak üzerinden sağlanmaktadır. Protein, yağlar ve karbonhidrat gibi besinler ince bağırsakta parçalanarak sindirilir. Besinlerin kimyasal sindiriminin başladığı ve bittiği organ ince bağırsaktır. Örneğin aldığımız yağların ilk kimyasal sindirimi ince bağırsakta olmaktadır.
İnce bağırsak tarafından kana karıştırılamayan ve sindirilemeyen besinler kalın bağırsağa aktarılır.
Yetişkin bir insanda 2 cm çağında ve 6-7 metre uzunluğundadır fakat 1 metre kadar olan insanlarda bulunmaktadır. 1 metre uzunluğunda bile görevini yapmaktadır fakat 1 metre’den küçük olduğunda görevini yapamaz.
Kalın Bağırsak
Sindirim sisteminin son bölümüdür. Midede ve ince bağırsakta sindirilemeyen besinler kalın bağırsağa geçmektedir.
Kalın bağırsamızın görevi sindirilemeyen su, tuz, vitamin ve diğer besleyici maddeleri gıdadan ayrıştırmak ve ince bağırsakta sindirilememiş gıdaları parçalamak ve katı dışkının bedenden atılmasını sağlamaktır.
Kalın bağırsakta besin atıklarının suyu emilir ve dışkıyı oluşturarak anüs aracılığıyla dışarı atılmaktadır. Yetişkin bir bireyde ortalama uzunluğu 150-200 cm arasındadır ve 2 kg kadar dışkı depolayabilmektedir.
Vücudumuzda Gaz Neden Oluşur?
Zamanla beslenme modellerimiz sürekli değişmektedir. İnsan bedeni çalışan her cihaz gibi enerji üretirken de gaz da üretmektedir. Vücudumuz çalışma esnasında bir miktar atık madde üretmektedir ve bu atık maddelerden biri de gazdır.
Bakteriler fermantasyon sonucunda çürüme oluşturur ve ortaya gaz çıkmaktadır. Normal bir insanın günde 10-15 kere gaz çıkarması ve 2-3 kere tuvalete çıkması normal bir durumdur. Fakat siz bu normal durumlarım yaşamıyorsanız gaz sancısı çekmeniz çok doğaldır.
Hatta şöyle bir örnek vermek gerekirse hayati bir ameliyat sonrası yoğun bakımdan çıkan hastalara ilk yapılan işlem cerrahların bağırsakları dinlemesidir. Hastanın bağırsaklarının çalışıp çalışmadığına ve gaz çıkartıp çıkaramadığına bakılır.
Gazın sancısı oluşumunda ne yediğimiz, içtiğimiz ya da nasıl yaşadığımızın etkisi fazlasıyla bulunmaktadır. Fakat ilk incelememiz gereken ilk aşama yemek yeme şeklimizdir.
Sindirimin ağızda başladığını unutmamamız gerekiyor. Ağızda sindirimi yapılması gereken gıdaları bağırsakta gaz üretecek materyaller haline getiriyoruz. Hızlı yemek yememiz, ayakta yemek yememiz gibi.
Gaz sancısına ne iyi gelir konusunun ilk basamağı gaz sancısı oluşmadan önce önlem almanız gerektiğidir.
Gaz Oluşumunu Önlemek İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Gaz sancısı ve şişkinliği önlemek için sindirim sistemimizin iyi çalışması gerekiyor. Kontrollü tüketmemiz gereken besinlerin haricinde tüketmeyi atlamamız gereken besinleri de unutmamamız gerekiyor.
Probiyotik Ürünler
Probiyotikler bağırsaktaki bakteri miktarına etkili olan mikro organizmalardır. Zararlı bakteri miktarını azaltarak, vücuda yararlı bakteri miktarını azaltmaktadır. Bağırsak sistemimizde yer alan bakterilerin yenilenmesine yardımcı olurlar. Probiyotik ürün kullanımı gaz sancısı, hazımsızlık ve şişkinliğe iyi gelmektedir.
Başlıca Probiyotik içeren besinler aşağıdaki gibidir;
Öncelikle bu ürünleri tüketmemiz gerekiyor ki gaz gideren ordumuz bağırsakta hazır beklesin.
- Kefir
- Yoğurt
- Peynir
- Lahana turşusu
- Salatalık turşusu
- Keçi sütü
- Kombu çayı
- Mikro yosunlar
- Bitter çikolata
- Sirke
- Şalgam
- Nar ekşisi
- Pastörize edilmiş zeytin
- Salça
- Soğan
- Sarımsak
- Bamya
- Pırasa
Probiyotik ürünler haricinde sindirim sisteminizi çalıştıran aşağıdaki besinleri de kararında almanız gaz oluşumunu engelleyecektir.
Su
Bağırsak temizliği için bol bol su içmemiz gerekiyor. Su ile vücudumuzdaki zararlı toksinleri doğal yollarla atabiliriz. Bu sebeple günde en az 1 litre su içmemiz gerekmektedir.
Fakat yemek esnasında en çok yapılan hatalardan biri yemek esnasında çok su tüketmektir Suyu, yemek ile beraber içmemiz gerekiyor. Çok su içince besin sindirim enzimleri sulandığı için çok fazla etkisini gösterememektedir ve sindirim enzimlerinin gücü azalmaktadır.
Elma Suyu
Elma suyunun faydaları saymakla bitmez. Elma suyu tüketmek bağırsaklardaki zararlı maddeleri parçalanmasına ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlamaktadır. Tabi konsantre ya da katkı maddeli elma sularından bahsetmiyoruz.
Limon Suyu
Antioksidan ve C vitamini özelliği sayesinde sindirim sistemine iyi gelen limon aynı zamanda bağırsak temizliğine de iyi gelmektedir. Yeşil sebzeler bol klorofil içermektedir. Klorefiller vücudunuzdan toksin maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
Çiğ Sebze Suyu
Katı gıdalar bağırsak sistemimizde zor emzinlendiği için günde bir iki defa katı gıdalar yerine çiğ sebze suları içmeniz sindirim sisteminizi hızlandıracak ve gaz oluşumunu azaltacaktır.
Lifli Gıdalar
Lif dışkının yumuşak kalmasını ve bağırsaklardan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Lifli gıda ve sebzeleri tüketerek sindirim sisteminiz hızlandırarak gaz oluşumunu azaltabilirsiniz.
Meyveler: Elma, armut, ahududu
Sebzeler: Bezelye, brokoli, enginar
Gaz sancısı nasıl geçer konusunda gaz oluşumunu engelleyen yiyecekleri tükettiğiniz gibi gaz yapan yiyeceklerden de uzak durmanız gerekmektedir.
Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Kişiden kişiye gaz yapan yiyecekler değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden önceden de bahsettiğimiz gibi kendimizi iyi tanımamız gerektiğinden bahsetmiştik.
Örneğin früktoz toleransınız var yani sizin vücudunuz meyve sebzelerde bulunan früktoz’u ince bağırsaklarınızda tam olarak parçalayamayıp, kalın bağırsağınıza geçiyor ve bakteriler tarafından hızla parçalamaya başlayınca gaz oluşmaktadır.
Bu durum süt ve süt ürünleri içinde geçerli. Sütte bulunan laktoz şekerini parçalayan enzim eksik ya da azsa yani laktoz toleransınız azsa süt ürünleri tükettiğinizde veya süt içtiğinizde karnınızın şişmesi, ağrıması, gaz oluşması çok normal bir durum olacaktır. Aynı durum Pilavda, makarnada, ekmekte yer alan Glüten içinde aynı durum geçerlidir.
Bu verdiğimiz örneklerden kişi bazlı gaz yapan ürünlerin değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Önce kendimizi tanıyarak hangi ürünlerin bize daha çok gaz yaptığını tespit etmemiz gerekiyor.
Sorbitol İçeren Meyveler
Sorbitol suda çok kolay çözülebilen bir madde olmasına rağmen asetik asitte çok zor çözülmektedir. Bu sebeple ince bağırsakta tam olarak çözülemez ve kalın bağırsağa aktarılır ve fermente edilir.
Kalın bağırsağın daha fazla çalışmasına sebep olduğu için gaz toplamasına ve ağrılara sebep olur.
Sortibol içeren meyveler aşağıdaki gibidir;
- Kuru Erik
- Kuru İncir
- Armut
- Şeftali
- Üzüm
- Kiraz
Bakliyatlar
Bir çok bakliyat ürünü gaz yapmaktadır. Sizlerde bilirsiniz ki en çok gaz yapan ürünlerden biri kuru fasulyedir. Kuru fasulyede, oligosakkarit şeker modülü yer almaktadır. Oligosakkarit mide ve ince bağırsak tarafından sindirilemediği için kalın bağırsakta fazlasıyla işlem görür ve gaz olarak dışarı çıkar.
En çok gaz yapan baklagiller listesi aşağıdaki gibidir;
- Fasulye
- Nohut
- Börülce
- Mercimek
- Barbunya
Gazlı İçecekler
Adından da anlayabileceğiniz gibi gazlı içecekler vücudumuzda gaz oluşumuna sebebiyet veren ürünler arasında yer almaktadır. Gazlı içecekler gerek içerdiği şeker miktarı gerekse oluşturduğu fazla kalori sebebiyle bilinçli olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Fazla tüketilmesi sonucunda gaz yapan içeceklerin listesi aşağıdaki gibidir;
- Bira ve şarap gibi mayalı alkoller.
- Enerji içecekleri
- Süt
- Soda
- Asitli ürünler (kola ve benzeri ürünler)
Tatlılar
Yemeğin üstüne kesinlikle tatlı ve meyve yenmemesi gerekmektedir. Hele ki bu zamanda yer alan doğal olmayan meyveler. Yemek sonrası en az 2 saat sonra tatlı yiyebilirsiniz. Eğer tatlısız yapamam diyorsanız en azından yemekten önce yiyebilirsiniz.
Gaz sancısı nasıl oluşur sorusunun cevabı sadece tükettiğimiz besinlerle ilgili değildir bazı etkenlerde gaz sancısı oluşturabilir.
Gaz Sancısı Yapan Diğer Etkenler!
Gaz oluşumu sadece yediğimiz yiyecek ve içeceklerle ilgili olmayabilir. Yiyeceklerin tüketimi, psikolojik durumumuz ve henüz tespit edilmeyen rahatsızlıklarınızda gaz oluşumuna sebep olmaktadır.
Başlıca gaz oluşmasına sebep olan durumlar aşağıdaki gibidir;
- Yemekleri yeteri kadar çiğnemeden yutmak, mide ve bağırsaklara daha fazla iş yükü oluşturarak gaz oluşumuna sebep vermektedir.
- Hızlı yemek yiyerek midemize bir anda fazla yük oluşturduğumuzdan dolayı gaz oluşur.
- Sakız çiğneme esnasında hava yutmamızdan dolayı sonrasında gaz oluşmasına sebep vermektedir.
- Hareketsiz bir hayat sürmek gaz oluşumunu arttırmaktadır.
- İçeceklerde pipet kullanırken hava yutarız ve bu hava gaz oluşmasına sebep olur.
- Öğün sayılarını az tutmak gaz oluşmasına sebep verir. Günde 2-3 öğün yerine, öğün sayısını arttırarak mideyi daha az yorup gaz oluşumunu azaltabilirsiniz.
- Dar kıyafetler giymek vücudumuzu sıkarak gaz oluşmasına sebep olmaktadır.
- Ülser, reflü ya da bağırsak rahatsızlıkları gaz oluşmasına sebep olmaktadır.
- Stres, bedenimizin en çok gaz oluşmasına sebep veren etkilerinden biridir.
Gaz Sancısı ve Şişkinlik Sorununu Gideren Bitkisel Tarifler
Gaz sancısı nasıl geçer için gerekli önlemleri aldıktan sonra aşağıdaki tariflerimizden istediğinizi uygulayarak oluşan sancıyı geçirebilir ya da azaltabilirsiniz.
3K Kürü
3K yani kimyon, karanfil ve kekik kürü.
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karanfil
- Yarım çay kaşığı kekik
- 1 Limon
Bir su bardağı ılık suyun içine yarımşar çay kaşığı kimyon karanfil ve kekik koyuyoruz. Üzerine bir adet limon suyu ekleyerek yemekten yarım saat sonra içerek sindirim sistemimizi hızlandırıyoruz.
Kök Zencefil Kürü
Kök zencefille yapılan kür, mide ve bağırsak gazı şikayetlerinize iyi gelecektir.
- Kök Zencefil
- 1 adet limon
Aktarlardan alabileceğiniz taze kök zencefili 1-2 cm kalınlığında kesiyoruz. 3 adet 1-2cm’lik kök zencefil 1 bardak için yeterli olacaktır.
1 bardak suya kestiğimiz kök zencefili atarak 5 dk kadar kısık ateşte kaynatın ve ılımaya bırakarak tüketin. Zencefil kürünü akşam yemekten 2 saat sonra içmek mide ve bağırsak gazlarına iyi gelecektir. Fakat daha önceden hazırladığınız kür yerine her yemekten sonra taze hazırlayarak tüketmeniz gerekmektedir.
Limon Suyu
Limon suyu ile sindirim sisteminizi çalıştırarak bağırsaklarınızı temizleyin. Ayrıca bu kür cildinize de iyi gelecektir.
- Limon suyu
- Bir çay kaşığı organik bal
- Ilık su
Ilık suyun içine 1 limon suyu sıktıktan sonra bir çay kaşığı organik bal atarak iyice karıştırın ve sabahları aç karnına tüketin.
Rezene Çayı
Rezene gaz giderici özelliğe sahip bir bitki olup gaz sancısı sonucu olan şişkinliklere iyi gelecektir.
- Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
- 1 su bardağı su
Daha önceden kaynattığınız 1 bardak suya rezene tohumlarını ekleyin ve 2-3 dk kadar demleyin. Günde 2 adet rezene çayı içebilirsiniz.
Elimizden geldiğince size bildiklerimizi ve araştırmalarımızı aktarmaya çalıştık eğer daha fazla bilgi istiyorsanız “Giulia Enders” tarafından yazılan Küçümsediğiniz organ bağırsağın iç dünyasını anlatan “Büyüleyici Bağırsak” isimli kitabı okumanızı tavsiye ederiz. D&R sitesindeki bu linkten ya da istediğiniz bir kitapçıdan satın alabilirsiniz.
Gaz sancısı sorunu olup da yazıdaki tarifleri deneyen var mı? İşe yarıyorsa biz de yapalım
Harika !
Yazılarınızı çok beğeniyorum. Gayet anlamlı faydalı ve açıklayıcı bilgilere yer verdiğiniz için elinize emeklerinize sağlık=)
Ne 3K kürüymüş arkadaş biz de deneyelim bari 😀
Rezeneyi nasıl içiyorsunuz ya tadı berbat bence:( Ben genelde yoğurt tüketiyorum bu gibi durumlarda ama ona da şişirir diyorlar ne yapacağımızı şaşırdık…
Ben de rezene çayı tavsiye ederim. Ama mutlaka yazıda verdiğiniz kür tariflerini de denicem:)
Gaz sancısına kesinlikle rezene en iyi gelen şey
Gaz sancısı yazınızı çok faydalı buldum. Verdiğiniz doğal tarifler için teşekkürler, elinize sağlık..
3K kürünü ben de yapıcam. Elinize sağlık yazı çok güzel olmuş.
Yalnız probiyotik yoğurtlara çok fazla yüklenmemek lazım, bu sefer de bağırsak tembelliği meydana geliyor
3 K kürü dediğiniz tarife karanfil koymak şart mı hocam? ben tadını sevmiyorum:/
3K kürünü ilk kez duyuyorum ve mutlaka ben de uygulayacağım. Teşekkürler.
Gaz sancısı sorunu başa bela. Yazıda da bahsettiğiniz üzere benim bu sorun için tek çözümüm ise kesinlikle rezene çayı !
Yazınızı çok beğendim, sizi severek takip ediyorum. Elinize saglık
Bu siteyi çok beğeniyorum. İnsanlara faydalı yazılar sunduğunuz için sizi tebrik ederim
Zencefil ve limonun iyi gelmediği bir şey yok zaten 🙂
Yazıda bahsettiğiniz gibi hızlı yemek yemek en büyük gaz sancısı sebeplerinden biridir. Yemekleri yavaş yavaş yemek daha güzel sindirime zemin hazırlar. Elinize sağlık, faydalı bir yazı olmuş yine 🙂
Gaz sancısı çekmek istemiyorsanız bol bol probiyotik yiyin.
Yazıda bahsettiğiniz 3K kürünü hiç denememiştim. Gerçekten iyi geliyor mu? Ben de en kısa zamanda deneyeceğim öyleyse…
Son yıllarda her şeyin çözümü doğada, doğal ürünlerde vallahi. İlaç kullanmak zaten hoşlandığım bir şey değil, ben de bu tip sancıları doğal yollarla çözme taraftarıyım. Ama çok ciddi bir durum varsa tabi ki de doktora gidilmeli.
Of ben çok muzdaribim gaz sancısından, bu sebeple istediğimi yiyip içemez oldum hemen sancı hemen şişlik başlıyor:/ tavsiyelerinize uyacağım, teşekkürler.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık 😉