Menopoz Öncesi Belirtiler ve Erken Menopoz Testi
İçindekiler
Bu yazımızda menopoz öncesi belirtileri ve menopoz testi hakkında bilgi vereceğiz.
İleri yaşta kadınların ve 40 yaşı üstü kadınların ayrıca adet periyotlarında düzensizlikler olanlara yapılması gereken test menopoz testi olmaktadır.
Çağımız teknoloji çağı ve tıp biliminin de bundan faydalanması sonucunda iyi yollar kat edilmiş ki tek bir damla kan alınarak menopoz testi yapılabilir konumdadır. Yapılan testin amacı özellikle genç bayanların korktuğu menopozu teşhis etmek ve ne zaman başladığını öğrenmektir.
Kanda aranan değer estradiol olmaktadır ve buna bakılır. Bunun yanında LH ile FH değerleri de kontrol edilir.
Peki değerlere bakılarak nasıl anlaşılıyor örneğin bir kadının test sonucunda estradiol değeri olması gerekenden düşükse LH ile FH değerleri de yüksek çıktığı zaman kadının menopoza girdiği doğrulanır.
Menopoz Öncesi Belirtileri Nelerdir?
Sıcak Basması: Menopoz öncesi belirtiler arasında en yaygın olanı kişinin bütün vücudunda sıcak basması hissetmesidir. Yüz be göğüs bölgelerinde kızarıklık görülebilir.
Gece Terlemeleri : menopoza girmeden önce görülen terlemeler özellikle de gece uyurken oluşan aşırı terleme görülür.
Bazen bu terlemeler az olurken bazen de aşırı olabilmekte. Terlemenin yoğunluğunda rol oynayan uyku esnasında hormonlarda meydana gelen değişimler olmaktadır.
Adet Dönemlerinde Düzensizlikler : Menopoza girmeden önce kadınların adet dönemlerinde kısalmalar yada bazı aylarda hiç adet görememe gibi menopoz öncesi belirtileri oluşmaktadır.
Hormonlarda meydana gelen değişimler bu durumdan sorumlu olmaktadır. Adet dönemleri tam zamanında başlamayabilir erken yada geç olabilir.
Ayrıca gelen kan miktarı bazen az bazen de yoğum olabilir. Adetten başka yaşanan ara kanamalar ile karşılaşılabilir.
Adetlerinde düzensizlik olan kadınlar genellikle 40 yaş ve üstü olmaktadır. Çünkü menopoz yaşına yaklaşılmıştır.
Vajinada Kuruluk : Vajina sahasının nemli olmasından da sorumlu olan östrojen hormonunun azalmasında kaynaklanan bir durumdur.
Böylece vajinal kuruluk, kaşıntı ve tahrişler ile karşılaşmak mümkündür.
Vajina yeteri kadar nemli olmadığında ve cinsel ilişki esnasında yeteri kadar ıslanamayacağı için ilişki esnasında ağrı ve buna bağlıda cinsel isteksizlik görülebilirken cinsellik esnasında vajina kuru olduğundan tahrişler görülebilir.
Halsizlik : Menopoza girmeden önce kadında sürekli olarak yorgunluk, dinlenememe hissi görülebilir. Bununla beraber enerjide düşüş ile dikkat eksikliği ile karşılaşılabilir.
Cinsellikten Soğuma : Androjen adlı hormonun eksikliğinden dolayı cinsel isteksizlik yaşanır.
Duygusal Değişimler : Menopoza girmeden önce ve girildikten sonra ciddi anlamda duygusal farklılar yaşanabilir. Kadın bu değişimler sonucunda ne yapacağını bilemeyebilir.
Menopoza girmeden önce kadın gayet mutluyken aniden mutsuz olabilir. Bu tip değişim yaşanmaları doğal olarak kabul edilmekte.
Kilo Değişimi : Kadınlar menopoza girmeden önce hormonların değişimlere uğramasından kaynaklanan bel ve karın sahalarında kilo alabilirler. Vücutta daha fazla yağ oluşmaya başlar bunun nedeni östrojen hormonunun eskisi kadar olmamasıdır.
Saç Dökülmeleri : Menopoza girmeden evvel görülen menopoz öncesi belirtileri içerisinden biri de saç dökülmesidir. Çünkü saçların kökleri de östrojen hormonuna ihtiyaç duyar ama eskisi kadar östrojen üretilmemektedir.
Menopozun Erken Tanısı
Menopoz öncesi belirtileri iyi öğrenerek menopoza girme konusunda erken teşhisi sağlamak önem taşımaktadır. Kadının menopoza girme riski oluşmuşsa yardımcı tedaviler uygulamak gerekmektedir buda yapılan kontroller ile mümkün olmakta.
Kadından kadına değişkenlik gösteren bu durum bir takım kadınların korkulu rüyası olurken bazıları da çok önemli görmüyor.
Ama açık olan tek bir durum var oda menopoz önemsenecek bir olay ve kadın buna kendisini hazırlaması gerekmektedir. erken tanı sayesinde kalp rahatsızlıkları, kemik erimesi ve damar hastalıkları gibi hastalıkların önüne geçilmesinde önem taşımaktadır.
Erken Menopoz Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Menopoz testi sonuçlarına bakıldığında ateş yükselmeleri, vajinada kuruluk, psikolojik bozukluk, kendine güven eksikliği, cilt incelme olması ve kuruluk, cinsel yaşamdan soğuma gibi nedenlerin hepsinin ortak meydana getirdiği yumurtalık rezervlerinin kontrol edilerek ölçümlerinin yapılmasıdır.
Testin yapılma aşamasında kadın adetinin 2 veya 3. Gününde olması gerekmekte. Testte LH,FSH ,troid, östrodiol ve proklaktin hormonların kontrolünün sağlanmasıdır. Bunların dışında yapılan testlerde bulunur ancak bunlar hastadan hastaya değişkenlik gösterir çünkü şikayetlere göre değişkenlik gösterebilir.
Bir takım hormon testleri daha bulunmakta olup kadının adet döneminin 19. Ve 20. Günlerinde yapılır ve menopoza teşhis konulabilir.
Bunun olabilmesi için bir kadın doğum uzmanı doktor ile menopoz tedavilerde özel olarak görev yapan doktora gidilerek sorunların dile getirilmesi ile beraber gereken laboratuar testlerinin sonucu sonrasında erken menopoza girme konusunda oldukça fazla bilgiler sağlanacaktır.
Böylelikle ne önlem alınması gerekir ise alınır ve gerekli tedavi aşamaları başlar ayrıca kadın daha hafif menopoz dönemi geçirir çünkü oluşan sorunlara karşı önlemler alınacaktır.
Menopoz Tanısı Konulan Kadınları Neler Beklemekte
Menopozun oluşması tek başına bir durum değildir beraberinde de bir çok rahatsızlığı peşinden getirir. Bu nedenle bütün yapılması gereken tetkiklerin yapılması gerekir.
Kalp ve damar hastalıkları yönünden değerlendirilen kadın aynı zamanda da kolesterol açısından da incelenir.
Bunun yanında damarlarda olan zararların daha fazla olmaması adına homosistein ve A1, Lp testleri de uygulanmalıdır. Yapılan bu kontroller bütün kadınların geçmesi gereken testlerdir.
Özellikle de bu kontrollerden geçmesi gerekenler menopoza giren kadınlar olmakta. Östrojen hormonu ile A1 beraber görev yapan ikilidir. Durum böyle olunca menopoza giren bir kadının östrojen hormonu azaldığı için A1’de azalma olur.