Doğal Esans Yağlarla Ev Yapımı Vücut Yağı Tarifi
Evde Vücut Yağı Tarifleri ve Faydaları
İçindekiler
Herkesin cilt tipi farklıdır. Satılan ticari vücut yağları ise birçok durumda her cilt tipine uygun olmaz. Bu nedenle vücut yağıyla cilt bakımı yaparken, kendi cildinize uygun olan yağları kullanmanız gerekir. Farklı esans yağlarını ve taşıyıcı yağları karıştırarak ev yapımı vücut yağı hazırlayabilirsiniz.
Sanılanın aksine, evde kendi vücut yağınızı hazırlamak sadece beş dakikanızı alacak. Ayrıca bu süreç oldukça keyifli. Yaratıcılığınızı konuşturarak farklı yağ kombinasyonları deneyebilir, cildiniz için ideal olan yağ karışımını elde edebilirsiniz.
Vücut Yağı Nedir?
Vücut yağı en genel anlamıyla farklı yağların karışımıyla elde edilen ve cilt tarafından emilen yağlara verilen isimdir. Vücut yağları, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazandırmaya yardımcı olur. Bu yağlar aynı zamanda besleyici özellikleriyle cildi yaşlanmanın etkilerine karşı korur.
Diğer bir fayda ise hamilelik çatlakları veya akne yaraları gibi istenmeyen yaraları iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Düzenli olarak kullanıldığında, doğal yağlarla hazırlanan vücut yağları birçok fayda sunabilir.
Ev Yapımı Vücut Yağı Faydaları
Ev yapımı vücut yağı tarifi ile kendi vücut yağınızı yaptığınız zaman, yağın içerisinde hangi malzemelerin olduğunu bilirsiniz. Ticari vücut yağları, daha önce adını bile duymadığımız birçok zararlı kimyasalı içerir. Aynı zamanda ticari yağlar endüstriyel yöntemlerle üretildiği için doğallıktan uzaktır.
Diğer bir eksi ise her ne kadar güzel paketler içerisinde çekici görüntüleri olsa da ticari vücut yağları istediğiniz etkiyi veremeyebilir.
Alışverişe her çıktığınızda etiketler arasında kaybolmak istemiyorsanız, sadece birkaç basit malzemeyle kendi vücut yağınızı hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı vücut yağı yapmanın diğer bir faydası ise cilt tipinize uygun malzemeleri birleştirmeniz.
Yağlı bir cildiniz varsa, cildinizde yağı azaltan Jojoba yağı gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Ya da eğer cildiniz kuruysa, vücut yağınıza zeytinyağı ekleyerek ihtiyacınız olan nemi kazanabilirsiniz.
Getirdiği esneklik sayesinde, ev yağımı vücut yağları oldukça eğlenceli ev yapımı kozmetik malzemeler arasında yer alır.
Vücut Yağı için Doğal Esans Yağlar
Badem Yağı:
Tatlı badem yağı olarak da bilinen badem yağı, ev yapımı vücut yağı cilt bakım ürünlerinde sıklıkla tercih edilen bir yağdır. Taşıyıcı yağ olarak da adlandırılan tatlı badem yağı, esans yağlarla karıştırılarak rahatlıkla kullanılabilir.
Bu yağın içerdiği yağ asitleri ve D vitamini, cildi nemlendirmek için idealdir. Tatlı badem yağı özellikle dudak nemlendiricisi ve vücut yağı hazırlamak için kullanılır.
Avokado Yağı:
Avokado yağı, özellikle saç bakımında kullanılan doğal bir yağdır. İçerdiği A, B ve E vitaminleri sayesinde, saçın kaybettiği nemi kazanmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda cildin kaybettiği nemi kazanmasına da destek sağlar.
Kakao Yağı:
Kakao yağı, özellikle bronzlaşmak isteyenlerin favori yağları arasında yer alır. Bunun yanı sıra, hamilelik döneminde meydana gelen çatlakların önlenmesi için kullanılabilir.
Antioksidan açısından zengin olan bu yağ, yağlı cilde sahip kişilerde akne oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle yağlı cilde sahip kişilerin kakao yağını az miktarda kullanması tavsiye edilir.
Hindistan Cevizi Yağı:
Ev yağımı kozmetik ürünlerine en sık kullanılan Hindistan cevizi yağı, cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Hindistan yağı seçimi yapılırken mümkün olduğu kadar organik ve soğuk presle elde edilen türün seçilmesi gerekir.
Bu yağ, mükemmel bir taşıyıcı yağ olarak karşımıza çıkar ve esans yağların tüm özelliklerini korumasına izin verir.
Jojoba Yapı:
Jojoba yağı, cilt sorunlarının giderilmesi için sıklıkla tercih edilen yağlar arasında yer alır.
Aynı zamanda bu yağ, doğal yapısının cildin yağ yapısına benzemesi nedeniyle yağlı ciltler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
Zeytinyağı:
Lezzetli yiyecekler pişirirken kullanıldığı kadar cilt bakımında da kullanılan zeytinyağı, bilinen en eski doğal cilt nemlendirici olabilir. İçerdiği yağ asitleri ve vitaminler, cildin yağ dengesini korumaya yardımcı olur.
Zeytinyağının diğer bir faydası ise cildi yaşlanmaya neden olan serbest radikallere karşı korumasıdır.
El kremlerinde yaygın olarak kullanılan bu yağ, soğuk kış günlerinde cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi kazandırabilir.
Shea Yağı:
Taşıyıcı yağlar arasında yer alan Shea Yağı, benzersiz yağ asidi bileşeni sayesinde cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
İçerdiği A ve B vitaminleri ise cildin esnek yağının korunmasını sağlar. Bu yağ, dudak kremlerinden vücut yağlarına kadar farklı ev yapımı güzellik ürünlerinde kullanılabilir.
Mango Yağı:
Mango yağı, cilt tarafından kolay bir şekilde emildiği için sıklıkla tercih edilmektedir. Diğer yağlarla karşılaştırıldığında, taşıyıcı yağ kapasitesi düşüktür.
Ancak tek başına uygulandığında, cildin nemlenmesine yardımcı olur. Mango yağı aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkisiyle de birçok üründe kullanılmaktadır.
Üzüm Çekirdeği Yağı:
Bu yağ, hızlı emildiği için cildin her zaman kadifemsi görünmesine yardımcı olur. Üzüm çekirdeği yağının C ve E vitamini içeriği, cildin kendisini yenileme sürecini hızlandırır. İçerdiği beta karotenle birleştiğinde, kırışık görünümünün azalmasına yardımcı olur.
Taşıyıcı yağların yanı sıra farklı esans yağlarını da ev yağımı vücut yağı hazırlarken kullanabilirsiniz.
En yayın kullanılan esans yağlar, lavanta esans yağı ve sardunya esans yağıdır. Cildinizi nemlendiren ve rahatlatan bu esans yağlar, kolaylıkla taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılabilir.
Ev Yapımı Vücut Yağı Tarifleri
Evde bulunan birkaç malzemeyi kullanarak kendi ev yağımı vücut yağınızı hazırlayabilirsiniz. Aşağıda yer alan iki tarif hem yağlı ciltler hem kuru ciltlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Her iki tarifi de sadece iki malzemeyle hazırlamanız mümkün. Bu nedenle ev yapımı vücut yağı yapmak oldukça kolay bir süreç olarak kabul edilir.
Shea Yağı ile Ev Yapımı Vücut Yağı Tarifi
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı Shea yağı
- 1-2 damla esans yağı*
*Kendinize özel vücut yağı yaparken istediğiniz esans yağını kullanabilirsiniz. Lavanta yağı sizi rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra badem yağı ise cildinizi beslemeye yardımcı olacaktır.
Hazırlanışı
Shea yağı ve seçtiğiniz esans yağını karıştırın. Tüm vücudunuza uygulayın ve emilmesini bekleyin. Bu vücut yağını durulamanız gerekmez.
Kakao Yağı ile Ev Yapımı Vücut Yağı Tarifi
Malzemeler
- 4-5 yemek kaşığı kakao yağı
- 1-2 damla esans yağı – istediğiniz esans yağını seçebilirsiniz.
Hazırlanışı
Kakao yağı ve esans yağını karıştırın ve cildinize uygulayın. Kakao yağı cildinizi beslerken esans yağı da rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Vücut yağını durulamanıza gerek yok.
Ev Yapımı Vücut Yağı Nasıl Uygulanır?
Aslında ev yapımı vücut yağı uygulamanın en ideal zamanı banyodan sonra. Sıcak bir banyonun ardından tüm gözenekleriniz açılır. Ayrıca cildinizin nem tutma kapasitesi de oldukça yüksek olur. Böylelikle esans yağlar ve seçtiğiniz diğer yağlar cildinize derinlemesine nüfuz eder.
Doğal yağların etkilerinden tam olarak faydalanmak için cilt tarafından tamamen emilmesi gerekir.
Ayrıca eğer yağ karışımı hazırlamak zor geliyorsa, esans yağlardan birkaç damla alarak vücudunuza kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Esans yağlardan az miktarda kullanmak bile düzenli kullanımda büyük farklar yaratacak.
Esans Yağların Kalıcılığını Nasıl Arttırırım?
Eğer uzun süre dayanan ev yağımı vücut yağı hazırlamak istiyorsanız izleyebileceğiniz birkaç yol var. Esans yağlar, yapıları gereği uçucudur. Yani kısa zamanda etkilerini yitirebilirler.
Bu nedenle esans yağları kuru, güneş almayan bir yerde kapalı bir şekilde saklamak gerekir. Ancak, bazı taşıyıcı yağları kullanarak esans yağları daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Ev yapımı kozmetik ürünleri hazırlarken en sık kullanıla taşıyıcı yağ Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ hem kolay bir şekilde satın alınabilir hem de esans yağların kokusunu ve gücünü iyi bir şekilde korur.
Buna ek olarak diğer seçenekler ise tarifte de verdiğimiz gibi Shea yağı ya da kakao yağı olabilir.
Esans yağları taşıyıcı yağlarla karıştırarak, vücut yağınızı rahatlıkla 1 ya da 2 hafta saklayabilirsiniz. Genellikle E vitamini yağları gibi yağların raf ömrü bir veya iki yıl olabilir.
Doğal yağları satın alırken saklama sürelerini öğrenebilir veya paketlerin üzerinde yer alan raf ömrünü dikkate alabilirsiniz.
Vücut Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Vücut yağları genellikle güvenli yağlar olarak kabul edilir. Ancak bazı kişilerin vücut yağı hazırlarken kullanılan esans yağlarına alerjisi olabilir. Bu gibi bir durum beklenmeyen reaksiyonlara yol açabilir.
Esans yağlarını kullanarak kendi vücut yağınızı hazırlamadan önce, kullanacağınız esans yağını cildinizin küçük bir alanında deneyebilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra herhangi bir kızarma ya da kaşıntı hissetmezseniz, bu yağ sizin için güvenlidir. Yine de en doğru sonuçlar için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Ev yapımı vücut yağı kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise hamilelik durumudur. Bazı esans yağları oldukça güçlü bileşenlerdir. Cilt tarafından emildiği ve diğer ilaçlarla etkileşime girebildiği için hamilelerin bu yağları kullanmadan önce doktorlarına danışması tavsiye edilir.
Ayrıca bu yağları çocuklarda ve yaşlılarda kullanacaksanız, öncelikle doktora danışmanız faydalı olacaktır.
Esans yağlarını satın alırken, mümkün olduğu kadar güvenilir satıcı ve tedarikçilerle çalışmaya dikkat edin. Ürünlerin organik olması da diğer önemli bir unsurdur.
Son zamanlarda popülerleşen ev yapımı bakım ürünleri nedeniyle, organik adı altında aslında organik olmayan ürünler de satılmaktadır. Bu nedenle en sağlıklı ve doğal vücut yağını yapmak için mutlaka satın aldığınız ürünlerin içeriğini okuyun.