Yanıklara Ne İyi Gelir ve Bitkisel Yağlarla Yanık Tedavisi
İçindekiler
Yanıklara ne iyi gelir yazımızda yanık izlerinin ve acısının geçmesi için kullanılan bitkisel yağlar ve yanığa iyi gelen tarifler incelenmiştir.
Her insan hayatının bir döneminde yanlışlıkla istemeden bir yerlerini mutlaka yakmıştır. Cildin alabileceği en kötü hasarlardan birisi de yanık ve yanma durumlarıdır. Bu sebeple yanıklara ne iyi gelir bilmeniz her zaman faydanıza olacaktır.
Özellikle bu yanıklar görünen bölgelerde ise iyileştikten sonra bile estetiği gözen bir iz bırakmaları söz konusu olabiliyor. Ev ortamında meydana gelen özellikle 1. ve 2. derece olmayan ufak kazalar sonucunda meydana gelen yanıklarda iz kalmaması ve yanıkların çabucak iyileşebilmesi için kullanılan bitkisel yağlar vardır. Bu yağların neler olduğuna gelin beraber bakalım;
Yanıklara Ne İyi Gelir
Lavanta Yağı
Lavanta yağı yanıklara ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı olacaktır. Evinizde özellikle bulundurmanız gereken, kullanım alanı çok geniş bir bitkisel yağdır. Sırf yanık durumlarında kullanmak üzere bile lavanta yağını evinizin bir köşesinde bulundurabilirsiniz.
Bu yağ kullanmaya başlar başlamaz acıyı hafifletmektedir. Ayrıca yeni doku ve hücrelerin oluşmasını da desteklemektedir. Lavanta yağı yanık olan bölgede iz kalmaması için de çok etkili olmaktadır. Yanığın iyileşme sürecinde bölgenin temiz tutulması ve enfeksiyon kapmaması önemlidir. Lavanta yağında bulunan anti bakteriyel özellikler sayesinde yanık bölgesinin enfeksiyonlardan korunması da sağlanır.
Papatya Yağı
Papatya yağı, yanıkları iyileştirme konusunda mucizeler yaratan bir yağdır. Piyasadaki adı, sarı papatya yağı ya da Roma papatyası yağı olarak da geçmektedir.
Antiseptik ve iltihap önleyici etkisi ile özellikle ağrılı yanıklarda hızlı bir iyileşme süreci için kullanılabilir. Yine bölgede oluşacak enfeksiyonları engelleyici etkisi bulunan bir yağdır.
Nane Yağı
Mutfak tipi yanıklar olan; sıcak tencereye değme, buhar yanması, fırın yanıkları gibi yanıklar için de kullanabilecek olan bu yağ çeşidi, nane esansından elde edilmektedir. Ayrıca asırlardır yanıkların tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir.
Nanede ki mentollerin ferahlatıcı ve yatıştırıcı özellikleri ile yanıklardaki acıyı azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Üstelik güzel kokusu da artısı.
Portakal Çiçeği Esansı Yağı
Portakal çiçeği esansı yağını Neroli olarak da bulmanız mümkün. Bu esanslı yağ genellikle yanıklar iyileştiği zaman meydana gelen yanık lekelerini yok etmek için kullanılmaktadır. Tahmin edebileceğiniz gibi yeni oluşmuş yanıkların izleri eski izlere oranla daha iyi yanıt verecektir ama bu yağı eski yanık izleriniz için de kullanabilirsiniz.
On damla kadar portakal çiçeği esansı yağı ile bir damla kuşburnu yağını karıştırın. Bu karışımı bir pamuk parçası ile günde iki defa olmak üzere yanık izinin üzerine sürün. Yeni yanık izleri biraz daha kısa sürede daha az görünür hale gelecektir ama eski yanık izleri için sonuç almak 3 ila 6 ayı bulabilir.
Hint Defnesi Yağı
Hint defnesi yağı kullanıldığında her çeşit acının rahatlatılmasında olumlu bir etki sağlamaktadır. Buna yanık oluşumunda meydana gelen ağrılar da dahildir. Antiseptik özellikleri sayesinde mantar oluşumunu engellemektedir. Yine antibakteriyel özelliği sayesinde, yanık durumlarında meydana gelebilecek iltihap ve enfeksiyonları da engelleme konusunda çok etkili bir yağdır.
Adaçayı Yağı
Yanıklara ne iyi gelir sorusuna harika bir iltihap önleyici özelliğe sahip olan ada çayı yağı, yanıkların verdiği ağrıları dindirici bir etki göstermektedir.
Bu yağı yanık bölgenin üzerine sürerek tedavi sürecini hızlandırabileceğiniz gibi günde 2 bardak ada çayı içerek de sürece destek olabilirsiniz.
Okaliptus Yağı
Okaliptustan elde edilen bu esanslı yağ, yanık yerinin enfeksiyon kapmamasını sağlar. Bu yağ içerisinde mikrop kırıcı ve antiseptik bileşenler barındırmaktadır. Doğal bir ağrı kesici yağ olarak da ilk yardım kutusunda bulundurulmasında fayda vardır.
Yanıkları İyi Gelen Doğal Yağlarla Yapılan Tarifler:
Bitkisel yağlardan yanıklara ne iyi gelir inceledik ve şimdi de acil durumlar için kullanabileceğiniz tarifleri inceleyelim.
Acil Durum Yanık Kompresi
Malzemeler
- 10 santigrat derecede yarım litre su
- 5 damla lavanta yağı
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Suyun içine beş damla lavanta yağı damlatıp güzelce çalkalayın. Temiz bir kumaş parçasını bu suyun içinde içinde ıslatın ve bezi yanık olan bölgenize nazikçe sürün. 15 dakika boyunca yaranın üzerinde bekletmeniz gerekiyor. Bu işlemi günde üç defa yapın.
Yanık Sonrası Formülü
Malzemeler
- 2 damla nane yağı
- 25 damla lavanta yağı
- 60 gram ayçiçeği yağı
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Verilen ölçülerde hazırladığınız bütün malzemeleri bir kap içinde güzelce karıştırın. Karışımı iyice çalkalayın ve yağların iyice birbiri ile karıştığından emin olun. Yanığın olduğu bölgeye günde bir kaç defa olarak bu karışımı sürebilirsiniz.
Nane yağı yok ise onun yerine saman çiçeği yağı da olabilir. Bu uygulama özellikle de güneş yanıklarını hafifletip, cildi iyileştirmek için epeyce etkilidir. Tatile çıkmadan önce ne olur ne olmaz diyerek bu yağı da çantanıza eklemekte fayda vardır.
Ev Yapımı Yanık Formülü
Malzemeler
- 2 bardak soğuk su
- 16 damla lavanta yağı
- 10 damla papatya yağı
- 2 adet buz küpü
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Geniş bir kabın içerisine yukarıda verilen ölçülerdeki tüm malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladıktan sonra yanık olan bölgenizi kaseye yani karışımın içine batırın. Anında bir soğukluk ile yatıştırıcı özelliği veren yağların getirdiği rahatlamayı hissedebileceksiniz.
Eğer yanan bölgeniz kabın içine batıramayacağınız bir bölgede ise, temiz bir kumaş parçasını bu suya batırarak yanan bölgeye kompres yapın. Şunu asla unutmayın ki; hangi yöntemi seçerseniz seçin ama unutmayın ki o bölgeyi sadece soğutmak istiyoruz, dondurmak değil.
Yazımızda yanıklara ne iyi gelir konusuna ve bitkisel yağlarla hazırlanabilecek olan bitkisel yağ tariflerine yer verdik.
Verdiğimiz tariflerin hepsi basit yanıkların ağrılarını ev ortamında geçirebilecek yöntemler. Yanık durumlarında yapılacak en doğru şey ise en kısa sürede yanığınızı bir doktora göstermek olacaktır. Doktorların yapacağı tıbbi müdahale her şeyden daha etkili olmaktadır. Bu verdiğimiz yağlar ve kullanım şekilleri sadece hafif ev yanıkları içindir. birinci ve ikinci dereceden yanıklar çok tehlikeli olmakla beraber mutlaka derhal tıbbi bir müdahale gerektirmektedir. Bu nedenle bu tür yanıklar yaşandığında en kısa süre içinde acile gitmekte büyük fayda olacaktır.
Yoruma kapalı.