Sumak Çayı Faydaları-Zararları Nasıl tüketilir?
İçindekiler
Son zamanların popüler baharatı olan sumaktan sonra yeni trend sumak çayı olmak üzere diyebiliriz. Bir bitki türü olan sumağın 150 farklı türü bulunmaktadır.
Ülkemizde ise daha çok boyacı sumağı ve derici sumağı türleri yetiştirilmektedir.
Sumak, Anacardiaceae bitki ailesinin bir türüdür ve Anacardiaceae bitki ailesinde yaklaşık olarak 250’den fazla sumak türü bulunmaktadır.
Çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde yetişen sumak bitkisi ayrıca Orta Doğu’daki diğer ülkelerde de yetiştirilmektedir. İran’da sumak popüler bir yiyecektir fakat sadece ülkemizdeki gibi kebapların haricinde tıbbi amaçlar içinde kullanılmaktadır.
Sumak çayı, limonataya benzeyen ekşimsi tadı nedeniyle diğer çaylara nazaran daha farklı ve lezzetli bir tada sahiptir.
Sıcak ve soğuk olarak tüketebileceğiniz sumak çayı faydaları ve sumak çayı zayıflatır mı konusuna değineceğiz.
Sumak çayı yapımı oldukça kolaydır.
Sumak Çayının Faydaları
Sumak çayı aslında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Sumak bitkisinin çeşitli kısımları orta çağ zamanlarında çeşitli tıbbi rahatsızlıklar için kullanılmıştır.
Anti-inflamatuar
Sumak, anti-inflamatuar özelliği yani vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek iltihaplarla savaşmasını sağlayarak solunum bozuklukları, bronşit, deri, vücut ve eklem iltihabı gibi bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Yapılan araştırmalar sumağın anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamış ve soğuk algınlığı ve iltihaplanma gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini tespit etmiştir.
Antimikrobiyal
Sumak antimikrobiyal özelliklere sahip bir besindir.
Uluslararası Gıda Mikrobiyolojisi Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışmada yiyecek ve içme sularından bulaşabilecek ve öldürücü olabilen salmonella bakterisine karşı antimikrobiyal özelliklere sahip sumağı önermiştir.
Sumağın antimikrobiyal özellikleri içerdiği gallik asit bileşeninden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca Alman biyobilim dergisi “Zeitschrift Fuer Naturforschung” tarafından yapılan bir araştırma da başta akciğer enfeksiyonu olmak üzere organlarda enfeksiyona neden olan aspergillus mantarına karşı etkili olduğunu tespit etmiştir.