Semizotu
Semizotu nasıl saklanır
İçindekiler
Semizotu Bitkisi Nedir?
Semizotugiller familyasından olan semizotu bir halk arasında yaygın olarak semizebe olarak bilinse de bilim dünyasında Pourpier ya da Purslane olarak bilinmektedir. Fakat yetiştirildiği bölgeye göre farklı isimlerde almaktadır.
Çiğ olarak tüketilebildiği gibi ıspanak sebzesi gibi pişirilerek de tüketimi oldukça yaygındır.
Kökeni Hindistan ve Ortadoğu olan semizotu bitkisi ABD ve Meksika gibi ülkelerde ekşimsi tadından dolayı yemeklerde tüketilmeyen bir sebze olsa da Asya ve Avrupa’da tadından dolayı sevilerek tüketilmektedir.
Sulu toprakları seven semizotu bitkisi ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yetişmektedir.
İlkbahar ve sonbahar aylarında ekimi gerçekleştirilen semizotu bitkisi Temmuz ve Eylül ayları arasında hasat işlemi yapılmaktadır.
Türkiye’de genellikle yabani ve iri yapraklı kültür semizotları olarak iki farklı türde ekimi yapılmaktadır. Ekimi ve satışı yaygın olarak satılan iri yapraklı semizotu türüdür. Yabani semizotları grubu ise doğada yabani olarak çıkmaktadır.
Toprağın 20-40 cm kadar derinliğinde kök salarak yetişen semizotu bitkisi tohumlama yöntemiyle ekilmekte olup bahçe ve saksıda kolaylıkla yetiştirilmeye uygundur.
Semiz Otu Kaç Kalori?
Düşük kalori değerleri sebebiyle salatalarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılan semizotunun besin değerleri aşağıdaki gibidir.
Semizotu kalori miktarı 100 gramda 20 kalori şeklindedir. Protein bakımından da zengin bir sebze olan semizotu protein değeri ise 100 gramda 2 gram miktarındadır.
Toplam yağ miktarı: 0,4 gr
Sodyum: 45 mg
Karbonhidrat: 3,4 gr
Potasyum: 494 mg
Protein: 2 gr
C Vitamini: 21 mg
A Vitamini: 1.320 IU
Kalsiyum: 65 mg
Magnezyum: 68 mg
Demir: 2 mg
B6 Vitamini: 0,1 mg
Semizotu Nasıl Saklanır?
İlkbahar ve sonbahar aylarında ekimi yapılarak yaz aylarında tüketilen semizotunun faydalarından diğer aylarda da yararlanabilmek için semizotu nasıl saklanır sorusunun cevabını biraz inceleyelim.
Semizotu Buzdolabında Nasıl Saklanır?
Semizotunu satın aldıktan sonra buzdolabında saklamak istiyorsanız eğer ilk bilmeniz gereken 3-5 gün arasında tüketmeniz gerektiğidir.
Dolaba semizotunu koymadan önce kesinlikle yıkamadan aldığınız gibi koymalısınız ve dolabınızdaki diğer sebzelere değmemesi gerekmektedir.
Buzdolabı poşetine hava alması için birkaç delik açarak buzdolabınızın sebze-meyve yerinde 3-5 gün arası kadar saklayabilirsiniz.
Semizotu Buzlukta Nasıl Saklanır?