Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri, Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi
İçindekiler
Rahim ağzı bir başka adı ile serviks kanseri son zamanlarda yazılı ve görsel basında çok sık dile getirilen bir konudur. Birçok uzmanın bu kanser türü ile ilgili gerekli ve bilimsel bilgileri kamuoyu ile paylaştıkları biliniyor. Birçok kişi rahim ağzı kanseri nedir sorusuna çeşitli platformlarda yanıt arıyor.
İhmal edildiği takdirde istenmeyecek sağlık sorunlarına neden olabilen bu kanser türüne yakalanan kişilerin ölümle sonuçlanacak olaylar ile karşılaşmasına neden olan bir kanser türü olarak biliniyor. Bu nedenden dolayı rahim ağzı kanseri önemli bir hastalık olarak tıp literatüründe bulunuyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Dünya genelinde birçok kadının büyük bir endişe ile yaklaştığı ve hakkında bilgi sahibi olmak istediği hastalıkların başında rahim ağzı kanseri geliyor.
Özellikle dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda sıklıkla görülen kanser türlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda göğüs ve akciğer kanserinden sonra ölüme neden olan 3. büyük kanser türü olarak serviks kanseri gösteriliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde dünya genelinde her iki dakikada bir serviks kanserinden bir kadının öldüğü yönündeki açıklamalardır.
Rahim ağzı kanseri için erken teşhis olarak tarama sistemleri olumlu neticeler ortaya çıkarabilir. Erken teşhis nedeni ile hastalığın tedavisi konusunda önemli adımlar atılabiliyor. Rahim ağzı kanseri ülkemizde ise en sık görülen 8. kanser olarak ön plana çıkıyor. Rahim ağzı kanseri, serviks hücrelerinin anormal bir duruma gelerek kontrol dışı büyüme özellikleri göstermesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri
Rahim ağzı kanserine neden olan virüs bir insan virüsü olan papilloma virüsüdür. Bu virüsün en büyük özelliği sadece insanlarda bulunmasıdır. Bu nedenle serviks kanserine neden olan kanser hücresi insan dışında başka bir canlı da ya da herhangi bir yerde bulunmaz ve bulaşmaz.
Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde rahim ağzı kanseri nedenleri için etken olan 100 kadar HPV virüsünün olduğu açıklandı. Bu virüsler içerisinde kansere neden olan tiplerin birçoğu düşük risk içerse de kadınlar tarafından ihmal edildikleri takdirde kanser etkisini göstermeye başlıyor.
Bu nedenle bilim çevresi serviks kanserine neden olan virüsü hangi tip virüs olursa olsun kadınlar tarafından mutlaka dikkate alınması gerektiği yönündedir. Bu kanser hücreleri içerisinde yer alan ve rahim ağzı kanseri için yüksek risk içeren tipler kanser hücrelerinin gelişmesinde oldukça büyük bir etkiye sahip olarak ön plana çıkıyor.
Bilim çevresinin yapmış olduğu açıklamalar ile rahim ağzı kanserine neden olan iki ana tip hücrenin etkili olduğu bunların HPV 16 ve 18 tip serviks hücreleri olduğu yönündedir. Serviks kanserine neden olan hücrelerin %70’lik oranına bu iki tip hücrenin etkili olduğu biliniyor.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Dünya genelinde kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserinin belirtileri çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle birçok kadın rahim ağzı kanseri belirtileri konusunu detaylı bir şekilde araştırıyor.
Özellikle cinsel hayata erken bir dönemde başlayan ve çok fazla partner değiştiren kadınlarda rahim ağzı kanseri riski oldukça yüksektir. Rahim ağzı kanseri ile birlikte çeşitli belirtiler meydana geliyor.
- Bu belirtiler içerisinde en yaygın olarak görüleni akıntıdır. Kadınların rahim ağzı bölgesinde akıntı olması normal bir süreçtir. Fakat serviks kanserine neden olan etkenlerden dolayı oluşan akıntının ortaya çıkması olağan akıntıdan farklı bir şekilde gelişiyor.
- Özellikle serviks kanserine bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların en önemli özellikleri renk değişimi şeklinde ve ağır koku şeklinde meydana gelen etkileridir. Akıntıların olağan akıntılardan farklı renklerde olması ve çok keskin rahatsız edici bir kokuya sahip olması rahim ağzı kanseri belirtileri arasında ilk sırada yer alıyor. Serviks kanserinin bir başka önemli belirtisi ise rahim ağzı bölgesinde meydana gelen siğil ve yara belirtileridir.
- Özellikle içi su dolu yaraların oluşması ve bu yaraların içindeki suların patlaması ile birlikte yayılmacı bir özellik göstermesi serviks kanserinin bir başka önemli belirtisi olarak dikkat çekiyor.
- Serviks kanserine yakalanan bir kadında görülen bir başka önemli belirti ise adet döngüsünde meydana gelen değişimlerdir. Adette gecikme ve olağan dışı bir durumda serviks kanserinin önemli belirtileri arasında yer alıyor.
- Aynı zamanda karın bölgesinin şiş olması ve bağırsaklarda oluşan fazlaca gaz şikayetleri de bir başka belirti olarak ön plana çıkıyor.
Rahim Ağzı Kanseri Evreleri
Rahim ağzı kanserinin de diğer kanser türlerinde olduğu gibi çeşitli evreleri söz konusudur. Özellikle rahim ağzı kanseri evreleri 5 evreden meydana geliyor.
Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre ilk evre, evre 0 olarak adlandırılıyor. Bu evrede anormal olarak belirtilen hücreler rahim ağzının en iç tabakasında yer alıyor.
Evre 1 isimli bir üst evreye geçildiğinde kanser hücreleri rahim ağzına doğru yaklaşmaya başlıyor. Bu evrede kanser hücresi 3 mm ile 4 cm arasında bir boyuta ulaşabiliyor.
Evre 2 adı verilen evrede ise kanser hücresi vajinanın üçte ikilik kısmına yaygınlık gösterir.Ancak bu evrede vajina çevresindeki dokulara yaygınlık göstermiyor.
Evre 3 adı verilen evrede ise kanser hücresi rahim ağzının dış kısmına kadar yayılma gösterir. Rahim bölgesindeki dokulara da bu evre ile birlikte yayılma göstererek kendisini hissettirir hale gelir.
Rahim ağzı kanserinin bir diğer önemli evresi olan Evre 4 bölümünde kanser hücresi böbrek kanallarına ve mesaneye bağlanan tüplere kadar yayılarak bu bölgelerin aktif olarak çalışmasını engeller.
Hastalığın son evresi olan Evre 5 bölümünde kanser hücresi tam anlamı ile vajina dışına yayılmış ve vücudun çeşitli bölgelerinde de kendisini gösterir hale gelmiştir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavi seçeneklerinde eğer ki kanser hücresi diğer organlara yayılma göstermemiş ise ve hala erken evrede bulunuyor ise kanser hücresinin çeşitli yöntemler ile serviks bölgesinden çıkarılması mümkün olabilmektedir.
Ancak kanser hücresi yayılma göstermiş ise kanser hücresinin serviks bölgesinden çıkarılması mümkün değildir. Bu seferde hastalık için başka tedavi yöntemleri uygulanıyor. Böyle bir durumda doktor çeşitli rahim ağzı kanseri tedavisi önerebiliyor. Kanser hücresinin yaygınlık göstermemesi ile birlikte histerektomi yöntemi ile hastalığın tedavisine başlanabiliyor.
Bu yöntem ile vajina içerisine girilerek kanser hücrelerinin toplandığı olan alanın tam anlamı ile cerrahi müdahale ile temizlenmesi esası ile tedavi yöntemi geliştirilebiliyor. Aynı zamanda konizasyon yöntemi ile rahim ağzı kanserine neden olan ve anormal düzeyde bulunan hücrelerin koni şeklinde yok edilmesi esasına dayanan bir yöntem de kullanılıyor.
Aynı zamanda bir başka tedavi yöntemi olan total histerektomi yöntemi ile de rahim ve rahim ağzı cerrahi yöntemler ile çıkarılarak hastalığın ileri boyutları kısmında bu tedavi yöntemi uygulanır. Uygulanacak olan tedavi yöntemleri hastanın çeşitli durumlarına göre belirlenebiliyor. Hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmama durumları da göz önünde bulunduruluyor.