Menopoz Belirtileri Nelerdir ve Menopozun Tanısı Nasıl Konulur?
İçindekiler
Yazımızda menopoz belirtileri nelerdir ve menopoz hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Kadınların yumurtalıklarının belli bir yaştan sonra görevlerini yerine getirmemesi durumunda menopoz meydana gelmektedir. Kadın 1 yıl süresince adet görmüyor ve altta yatan herhangi başka bir nedende yoksa menopoz durumu gerçekleşmiş demektir.
Bizim ülkemizde ortalama olarak kadınların menopoz yaşı 45-49 olarak bilinmektedir. Dünyaya bakıldığında bu değerin biraz daha yükseldiğini ve 51 olduğunu görmekteyiz.
Menopoz Tanısı Nasıl Konulur?
Menopozun tam olarak başlamadığı yani adetlerin net olarak kesilmediği dönem vardır buna premenopoz adı verilir.
Bu dönemde yumurtalıkların hormon üretme seviyelerinde azalmalar meydana gelmektedir. Bunun sonucundaysa menopozun belirtileri ortaya çıkar. Ayrıca adet dönemlerinde düzensizlikler oluşurken kadının gebe kalma şansıda önemli ölçüde azalır.
Menopozun tanısı konulurken ise kanda FSH hormonunun kontrol edilmesi ile sağlanmaktadır. Bu dönemde FSH hormonu normalden daha yüksek bir değer olarak saptanabilir. Bu dönemde FSH hormonunun bu denli yüksek olmasında rol oynayan etkense inhibin hormonunda yaşanan düşmedir.
Kadının menopoza girip girmediği FSH hormonu kontrolü sayesinde olmakta olup ultrason gibi teknikler ile teşhis konulamaz
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz belirtileri arasında ateş basması, adet düzensizlikleri, ruhsal bunalım gibi etkenler olsa da bunlar her zaman menopoza işaret eden bulgular değildir. Bir takım nedenlerden dolayı bu belirtiler ortaya çıkmış olabilir.
Bu yüzden menopozun tanısı için uzman bir hekim tarafında muayene edilmesi gerekmektedir.
Adet Düzensizliği Menopoz Belirtileri ve Habercisi mi?
Kadınlar menopoza girmeden önce bazı belirtileri yaşayarak acaba ben menopoza mı? Giriyorum diye aklından geçirebilir. Adetlerde meydana gelen düzensizlikler, ateş basması, ruhsal değişimler gibi belirtiler sıklıkla menopoza işaret edebilir.
Ancak belirtiler ileri yaşta olan kadınlarda çıkabildiği gibi daha genç yaşa sahip olan kadınlarda da oluşabilir. Bu yüzden uzman bir hekim tarafından değerlendirmeye alınarak soruna neyin ve neden olduğu araştırılarak bulunması gerekir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
- Adet göremiyorsanız
- Adetleriniz de düzensizlikler yaşıyorsanız
- Adetleriniz de azama yani seyrekleşme yaşıyorsanız
Kanama seviyelerinde değişimler yaşanıyorsa kesinlikle hemen bir hekime giderek muayene olunması gerekmektedir. Bu durum sadece menopoz belirtileri olmayabilir başka nedenlerden dolayı da bunlar yaşanabilmektedir. Örneğin kist, guatr, polip, miyom gibi hastalıklara işaret ediyor da olabilirler.
Menopoza Giren Bir Kadın Ne Yapmalı?
Bir kadın acaba ben menopoza girdim mi? Diye şüphe edip düşünüyorsa kesinlikle ilk olarak bir doktora giderek adetlerinde olan kesilmenin nedeni menopoz mu? Yoksa başka bir neden mi? Olduğu araştırılmalıdır.
Şayet FSH hormonuna bakılarak menopoz tanısı kesinleşirse smear ve kan testleri de gerekebilir. Ayrıca kemik erimesi adına birkaç test daha uygulanır.
Menopozda Olan Kadınlar Adet Olur mu?
Menopoza tam olarak girilmeden önce yani belirtilerin başladığı dönemler adetler hala görülür ancak düzensiz bir biçimde gerçekleşirler. Fakat 1 yıl boyunca bir kadın adet görmemişse ve menopoza girdiği yapılan testler sonucu onaylanmış ise bir daha adet görmez.
Önemli olan ise menopoz belirtileri ardından teşhisinden sonraki zamanlarda bir kanama oluşursa bunun nedeni kesinlikle araştırılmalıdır.
Menopoza Girdim Gebe Kalabilir miyim?
Menopoza girmeyen bir kadın için her zaman gebe olma şansıda vardır. Ancak menopoza girme zamanı yaklaşan kadınların yani 44-45 yaşlarında gebe şansları da bu oranda düşmektedir.
Bu nedenle menopoza girdiği onaylanmamış bir kadın gebe kalmak istemiyorsa menopoza girdiği onaylanana kadar korunmaya devam etmelidir.
12 ay süresince adet görülmemiş ve menopoza girildiği onaylanmışsa gebe kalma şansıda ortadan kalkar böylece herhangi bir korunma yöntemine de gerek kalmaz.