Kişniş Tohumu Faydaları ve Zararları Nelerdir? – 7 Önemli Faydası
İçindekiler
Maydanoz familyasına ait bir bitki çeşidi olan kişniş tohumu faydaları açısından en çok kullanılan bölümü tohumlarıdır.
Mutfaklarımızda çok kullanılan bir baharat olmasa da, halk dilinde “aş otu” diye adlandırılan ve yemeklere lezzet vermek için kullanılan kişniş tohumu faydaları itibariyle evlerimizde daha sık bulundurmamız gereken bir baharattır.
Kişniş Nedir?
Kişniş tohumu faydaları konusunu ele aldığımız yazımızda, kişniş nedir? sorusunu yakından inceleyim.
Kişniş aslında maydanozgiller arasında bulunan bir bitkidir. Yeşil yaprakları bulunan kişniş, bu görünümüyle maydanozu da andırır.
Afrika’da ve Asya’da yaygın olarak bulunduğu bilinen kişniş, ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
Kişnişin taze olarak bulunabilmesi için özellikle Burdur ve Isparta bölgelerinde yetiştiği için bu bölgelerde ve Ağustos ile Eylül arası toplanması gerekir. Ancak taze haline ulaşımı zor olan kişnişin tohumlarının yılın hemen her zamanı bulunması mümkündür.
Tohumlarının kurutulup öğütülmesi sonucunda elde edilen kişnişin faydaları tohumlarından da alınabilmektedir. Kişniş tohumlarını ise aktarlarda kolayca bulabilmek mümkündür. Bu tohumlar yuvarlak minik açık kahverengi renge sahip tohumlardır.
Kişniş Tohumu Faydaları Nelerdir?
Zengin besin içeriğine sahip olması nedeniyle sağlığa çok yönlü faydaları bulunan kişniş, ister taze olsun ister toz halinde olsun her iki şekilde de kullanılarak fayda sağlamaktadır.
Taze kişnişi salatalarınızda kullanabileceğiniz gibi, öğütülmüş kişnişi de ister bal ile karıştırıp doğrudan tüketerek ya da yemeklere lezzet katmak için kullanıp, kişnişin faydalarından yararlanabilirsiniz.
Kişniş tohumu faydaları içeriğinde bulunan C vitamini, K vitamini, karoten, protein, kalsiyum ve fosfor gibi değerli bileşenlerden gelir. Ayrıca kişnişin antioksidan değeri de oldukça yüksektir.
Bağışıklık Sistemine Faydası
Kişnişin içerisinde bulunan C vitamini ve anti-bakteriyel özelliği kişniş tohumu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirici etkisini doğurur.
Taze ya da tohum halinde tüketilen kişniş, içeriğindeki değerli vitamin ve mineral desteği sayesinde vücut bağışıklığını güçlendirici etki gösterir. Mikroplarla savaşmaya büyük oranda yardımcı olan kişniş, özellikle kış aylarında meydana gelen grip ve soğuk algınlığına karşı en doğal ilaçlardan biridir.
Sindirim Sistemine Faydası
Kişnişin mideye olan olumlu etkisi de kişniş tohumu faydaları arasında önemli olanıdır. Özellikle taze olarak salatalara eklenen veya zeytinyağlı yemeklere maydanoza muadil olarak kullanabileceğiniz kişniş yaprakları mideyi rahatlatmaya yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunan kişniş, çiğ olarak ya da yemeklere katılarak tüketildiğinde, midede oluşan gazı ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Ağız Sağlığına Faydası
Ağız kokusunu doğal yollarla tazeleyici etkisinin bulunması kişniş tohumu faydaları arasındadır. Bu sebeple kişniş yapraklarını taze halde tüketip ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kişnişin sahip olduğu anti-bakteriyel etki, ağız sağlığı için de önemli rol oynar. Ağızda oluşan yaraları iyileştirmek, ağız içinde meydana gelen bakterileri temizlemek için kişniş kullanımı mümkündür.
Kişnişin Gözlere Faydası
Görme bozukluklarını tedavi etmede önemli bir rol oynayan beta karoten bileşeni kişnişin içerisinde yer aldığından, kişniş tohumu faydaları arasında göz sağlığını koruması da yer alır.
Özellikle bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren çalışanlara, günlük olarak kişniş tüketimi önerilmesi, kişnişin görme bozukluğuna iyi geldiğinin kanıtıdır.
Kişnişin Kansere Faydası
Yapılan uzman araştırmaların sonucu gözetildiğinde, kişniş tohumu faydaları arasında belki de en önemli olanının kansere faydası olduğunu söylemek yanlış olmaz.
DNA hasarını önlediği gözlemlenen kişniş, kanser araştırmalarında da yer almış ve kanserli hücreleri vücuttan uzaklaştırmak için en doğal şifa kaynaklarından biri olduğu saptanmıştır.
Aynı zamanda antioksidan bakımından zengin olması da, kişnişin kansere faydasının bir kanıtı niteliğindedir. Antioksidan bakımından zengin besinler tüketmek, toksinlerin ve kötü hücrelerin vücuttan atılmasını hızlandırmaktadır.
Kalp Sağlığına Faydası
Kişnişin kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olması kalbe faydasını destekler niteliktedir. Linoleik, palmitik, stearik, oleik gibi asitleri de bünyesinde bulunduran kişnişin faydaları, bu asitlerin kolesterol değerlerini sağlıklı seviyede tutması ile ilişkilidir.
Ayrıca kişnişin antioksan içeriğinin zengin olması, kalp sağlığını olumlu etkilerken, yaş ilerledikçe oluşabilen kalp hastalıklarından korunmayı da sağlar.
İltihap Giderici Özelliği
Kişnişin iltihap giderici özelliği, içerdiği anti-artritik etkisinden kaynaklanır. Uçucu yağ asitleri açısından zengin besinler arasında olan kişniş, bölgesel şişliklerin azalmasında etkin rol oynar.
Kişniş tohumu faydaları arasında iltihap giderici etkisi sadece cilt iltihabı ile de sınırlı değildir. Deri iltihaplarının dışında, iç organlarda özellikle de böbreklerde meydana gelen iltihapların idrar yoluyla dışa atılımını hızlandırması da kişniş tohumu faydaları listesindekilerden biridir.
Kişnişin Zararları Nelerdir?
Kişnişin zararları araştırıldığında, bazı durumlarda yan etkilerinin gözlemlendiği saptanmıştır. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak,
- Kişniş kan şekerinde değişimlere sebebiyet verebilir. Bu nedenle diyabeti olan kimselerin doktor kontrolünde kullanımı önerilmektedir.
- Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin kişniş tüketiminden önce mutlaka alerji testi yaptırması gerekir. Aksi halde vücutta kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar görülürse kişniş tüketimi hemen durdurulmalıdır.
- Kan şekerini düşürmesi nedeniyle kişnişin planlanan bir cerrahi müdahale öncesinde tüketilmemesi önerilir.
- Hamilelikte kişniş tüketimi hakkında çalışmalar devam etmektedir. Bu nedenle hamilelerin veya emziren annelerin kişniş tüketimini doktorlarına danışması tavsiye edilir.