Kestanenin Faydaları ve Zararları Nelerdir? – 5 Bilinmeyen Faydası
İçindekiler
Ağaçta yetiştiği için uzmanlar tarafından meyve kategorisinde gösterilen ancak insanların hala meyve mi, sebze mi yoksa kuruyemiş mi? sorularıyla kafalarını meşgul eden kestanenin faydaları konusundan bahsedeceğiz sizlere bu yazımızda.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde besleyici etkisi oldukça yüksek olan kestane, bunların yanında kalori miktarı yüksek olan bir yiyecektir. Genellikle kış aylarında tezgahlarda görünmeye başlayan ve soğuk kış akşamlarında sohbetlere eşlik eden bu faydalı yiyeceği tüketirken miktarına dikkat etmek gerekir.
İçerisinde B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra C vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein gibi değerli mineraller de bulunan kestane sağlığa faydalı yiyeceklerden biridir.
Özellikle de küçük çocukların gelişimi için oldukça etkili olduğu bilinir ve kestane balının tüketimi tavsiye edilir.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kestanenin faydaları aşağıdaki maddelerde bilginize sunulmuştur:
- C vitamini içeriğinin yüksek olması ile bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Bağırsakların temizlemesinde etkin rolü olan kestane, aynı zamanda bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin oluşumunu destekler.
- Lif bakımından zengin bir besin olan kestane ile, sindirim kolaylaşır ve kilo verme döneminde kontrollü olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
- Özellikle yaşlılık döneminde meydana gelen kas ve iskelet ağrılarını geçirmede etkilidir.
- Vücudumuzdaki asit seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olan kestane sayesinde, kolesterol seviyesi de sağlıklı kalır.
Kestanenin Bağışıklık Sistemine Faydaları
Kestanenin bağışıklık sistemine faydaları, içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmasından kaynaklanır. Çünkü hepimizin de bildiği gibi C vitaminini düzenli olarak tüketmek, hastalıklara karşı korunmak adına en etkili yöntemlerden biridir.
Vücudumuzun C vitamini ihtiyacını karşılayan besinler arasında bulunan kestane sayesinde bağışıklık sistemimiz daha da güçlenir ve özellikle kış mevsiminde sıklıkla hasta olma sorunu ortadan kalkar.
Kestanenin Bağırsak Sağlığı İçin Faydası
Kestanenin faydalarından biri de bağırsak sağlığımıza olumlu etkiler göstermesidir. Bunun en temel nedeni ise sağlıklı lifler açısından zengin bir besin olmasıdır.
Protein bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kestanenin, kontrollü ve düzenli olarak tüketilmesi sonucunda, bağırsaklardaki iyi bakterilerin oluşumu desteklenirken, zararlı bakterilerin vücuttan atılımı da kolaylaşır.
Kestanenin Sindirime Faydaları
Sindirim sistemimize de olumlu etkileri olması kestanenin faydaları arasındadır. Yine içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırma etkisi bulunan kestane, zengin lif içeriği ile kilo verme döneminde de önerilmektedir.
Ancak diyet listelerine girmesi, kestanenin kalori miktarının fazla olmasını değiştirmez. Özellikle kilo verme dönemindeki bireylerin, kestane tüketim miktarına dikkat etmesi, aşırıya kaçmaması gerekir.
Kas ve Kemik Sağlığına Faydaları
Kestanenin içerisinde bol miktarda kalsiyum bulunur. İşte bu değerli mineral de kas ve kemik sağlığına faydaları için biçilmez kaftandır.
Yaşlanma ile birlikte meydana gelen kas ve kemik ağrılarının en büyük nedeni kalsiyum ile D vitaminin yetersiz olmasıdır. Bu sorunu da kestane tüketimi ile ortadan kaldırmak mümkündür. Kontrollü bir şekilde kestane tüketmek, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Kolesterol Hastalığına Faydası
Kestanenin kolesterol hastalığına faydası, içerisindeki yağ asitlerinin etkisi ile gerçekleşir. Kestanenin içerisinde bulunan değerli yağ asitleri ile kan hücrelerinin temizlenmesi mümkün hale gelir.
Bunun sonucunda da damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların oluşması engellenir ve kolesterol seviyesinin sağlıklı bir seviyede kalması desteklenir.
Damar tıkanıklığı ve kolesterol sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olduğundan, kalp rahatsızlıklarının oluşmasını da engeller.
Kestanenin Zararları Nelerdir?
Kestanenin zararları da en az faydaları kadar merak edilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli adım ise kestanenin tüketim miktarıdır.
Aşırı miktarda kestane tüketimi midede gaz ve şişkinlik yapabilir ya da ishale neden olabilir. Ayrıca kan inceltici ilaç kullanan kişilerin kestane tüketimine dikkat etmesi tavsiye edilir.