Kanser Neden Olur, Riski Arttıran Etkenler ve Kanseri Engelleme Yolları
İçindekiler
Kanser artık doğal ölüm yollarından biri haline geldi fakat kanser neden olur anlayarak, kanseri yakalanmadan yenmek sizin elinizde.
Kanser Nedir?
Kanser, hücrelerin gerektiğinden fazla büyüyüp, çoğalıp vücuda yayılmasıyla oluşur. Kompleks ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Bu hastalık tek başına atlatılacak kadar basit değildir.
Profesyonel bir tıbbi bakım ve tedavi gerektirir. Önerilen ve kullanıldığında daha kötü sonuçlar veren alternatif tıp örnekleri mevcut olsa da kesinlikle hastaya profesyonel tedaviler uygulanmalıdır. Alternatif tıpta olsa, her maddenin doğal olması hiç zarar vermeyecek anlamına gelmez. Bunlar için bile ayrı testler yapılmalıdır. Bu hastanın iyileşme sürecini dahi etkiler.
Özet bir şekilde kanser nedir inceledik şimdi kanser neden olur inceleyelim;
Kansere Neden Olur?
Kanserin oluşum hikayesi aslında 20.yy da boy göstermiştir. Hayatımıza giren büyük sanayileşmeler ve bunların içinde üretilen ambalajlı yiyecek ve içeceklerin çoğalmasıyla hastalık tetiklenmiştir.
Gelişmiş ülkelerde bu daha bariz şekilde görülmektedir. Örneğin; ABD, Fransa, İngiltere başta olmak üzere diğer tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kanser birincil ölüm nedeni olarak görülmektedir.
Kanser uzmanları kanser neden olur sorusunun ilk cevabı olarak kanser vakalarının yaklaşık %90’ınını yiyecek, içecek, solunan hava ve yaşam tarzından kaynaklandığını belirtmiştirler. Bu neden olan faktörler değiştirildiğinde, kanserin %80 oranında önlenebildiği açıklanmıştır.
IARC’ nin kanser neden olur üzerine yapmış olduğu araştırmaya göre, doğru beslenme alışkanlığı kazanarak kanser olma riskinizi yaklaşık %40 oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca daha az kimyasal maddeye maruz kalmak, bu riski azaltan etkenlerdendir.
Genler, bağışıklık sisteminin yapısı, kimyasallarla bozulan hormonlar, stres, plastik maddeler, karton ambalajlar, radyasyon, tütün dumanı, egzoz gazları, kızartılmış yiyecekler, aşırı güneş ışınları ve tüm bunların doğurduğu oksidan etkisi kansere neden olan en önemli faktörlerdir.
Kanser Riskini Arttıran ve Azaltan Besinler
Kanser neden olur kısmında kanseri tetikleyen etkenler arasında besinler olduğunu inceledik ama seçtiğimiz yiyecek ve içecekler kansere yakalanma riskimizi arttırabileceği gibi azaltma ihtimali de bulunduğunu unutmayın.
Bunların başında kırmızı et ve işlenmiş etler(sosis, sucuk, salam vb) vardır. Fazla miktarda tüketildiklerinde mide, kolon, pankreas kanserine yol açabilmektedirler. Bunlardan kaçınmak ya da alternatif olarak balık, av hayvanı veya organik hayvan tercih edilmesi riski azaltır.
Sütte pek masum sayılmaz. İçerisindeki büyüme destekleyici maddeler (IGF) kanser hücrelerinin büyümesini direkt tetiklediği bulunmuştur. Bu nedenle süt tüketimini en aza indirgemek hastalığa yakalanma riskiyle de ilişkilendirilir.
Araştırmalarda Akdeniz diyeti uygulayan bireylerde kansere yakalanma riski yarı yarıya azaldığı görülmüştür. Tahıl, meyve, sebze zeytinyağı gibi zengin menü içeriğine sahip bu diyeti uygulamanız sizin de riski yarılamanız anlamına gelir.
Domates ve Enginar tüketimi de bu diyet kadar etkili sonuç verir. A,C,E vitaminleri, soya, sarımsak, omega-3 yağı, brokoli, beyaz lahana, tere, turp, şalgam, karnabahar tüketimi de kanser riskini yarılayan yiyeceklerdendir.
Kanseri Engelleme Yolları
Yaşam tarzınızda yapacağınız en ufak değişiklikler bile sizi kansere yakalanma riskinden uzaklaştırabilir. En basiti yeme içmenizdeki değişikliklerdir. Sizi hem insülin direncine karşı dengede tutacak ideal ve sağlıklı kiloda tutan hem de kansere yakalanma oranınızı azaltan bir beslenme programı ile işe başlayabilirsiniz.
- Kızarmış ürünlerden, kırmızı etten, süt ve süt ürünlerinden, aşırı yanık yiyeceklerden, alkolden, kahveden kaçınmanız size sağlıklı bir yaşamın kapılarını açan önemli faktörler arasında yer alabilir.
- Bol yeşil sebze ve renkli meyve tüketimi de size aynı sonucu verecektir. Bunların tümünü yapmak ise size kansersiz 10-15 yıl sunacaktır.
- Sigara dumanının var olmadığı, temiz ortamlarda yer alın.
- Güneş ışığının en az bulunduğu zamanda dışarıda zaman geçirin. Mecbur kalırsanız ve açık tenliyseniz kaliteli bir güneş kremi kullanın. X ışını gibi aşırı zararlı makinelerden mecbur kalmadıkça uzak durun.
- Cep telefonunu kulaklık yardımıyla kullanmaya özen gösterin. Yediğiniz tüm besinleri plastik kaplardan uzak tutun.
- Kimyasal maddeleri hayatınızdan çıkarın, doğal olan ürünleri kullanın. Yetiştirdiğiniz bitkileri ilaçsız büyütüp, tüketin.
- Uykunuza özen gösterin. Yeterince uykuya doyup zinde kalın.
- En önemlisi de hayatınızdan stres faktörünü yok edin. Bu sizi hastalıktan ve hastayken de iyileşmekten uzak tutar.
Bunların tamamını uygulayabildiğiniz anda kansersiz ve sağlıklı bir hayata merhaba demiş olursunuz.
Kanser Çeşitleri ve Alınabilecek Önlemler
Bu bölüme kadar kansere yakalanmadan yaşamak için neler yapılması gerektiğini açıkladık. Bu bölümde ise yakalanılan herhangi bir kanser türünde yapılması gerekenlerden bahsedelim.
- En sık görülen kadınların yanı sıra erkeklerde de görülmeye başlayan meme kanseridir. Hormon replasman tedavileri, aşırı derecedeki beden-yağ indeksi, hareketsiz yaşam tarzı, doğum kontrol hapı kullanımı, fazla kalori alımı, aşırı alkol tüketimi, radyasyona maruz kalma bu kanserin riskini arttıran faktörlerdir.C, D, E vitaminleri, selenyum, kalsiyum alımı, süt ürünlerinden kaçınma, uskumru, somon balığı gibi omega-3 zengini yiyecekler tüketmek bu kanserin riskini azaltır.
- Bu kanser kadar kadınlarda sık görülen diğer kanser türü ise rahim ağzı kanseridir. Bu türde erken tanı çok önemlidir. Çok eşlilik durumunda ortaya çıkan Hpv enfeksiyonu, doğum kontrol hapı, sigara tüketimi, düşük miktarda C vitamini alımı bu hastalığın risk faktörünü arttırır.D, E vitamini ile selenyum ve kalsiyum alımı, keten tohumu ve yağı tüketimi, soya tüketimi riski azaltan etkenlerdir.
- Diğer sık görülen kanser türü ise kolon kanseridir. Beslenme alışkanlığınıza bağlı olan bu sebeple bozuk yiyeceklerin yol açtığı ve sağlığını kaybeden bağırsağın ürettiği kanserojenlerin de rol oynadığı kanser türüdür. Beslenirken lif bakımından zengin besinler tüketerek riski azaltır.Aşırı yağlı, şekerli, beslenme, aşırı et tüketimi, az lif tüketimi, sigara kullanımı, alkol, egzersiz yaşam tarzı, kilo alımı, vücutta yağ birikimi, aşırı stres birikimi bu hastalığın risklerini oluşturur.Bolca nişastasız meyve ve sebze tüketimi, işlenmiş etten uzak durmak, folat, beta karoten, C, D vitamini alımı, kalsiyum, selenyum, yeşillik, turunçgil, çilek, yağlı balık, tohum, sarımsak tüketimi kanseri azaltan faktörlerdir.
Hala neden kanserin tedavisi bulunamıyor?