Florür Nedir, Nelerde Bulunur ve Zararları Nelerdir?
İçindekiler
Bu yazımızda florür nedir, hangi ürünlerde bulunur ve zararları nedir konularına değineceğiz.
Florür Nedir?
Florür uzun zamandır suda, yiyeceklerde ve genellikle diş macunlarında kullanılan bir maddedir. Zararlı bir madde olmasına rağmen özellikle diş minesi üzerinde oluşan şeker kaynaklı asitleri ve bakterileri yok edebilme özelliği yüzünden diş macunu firmaları uzun bir süre florürü kullanarak iyi bir özellik gibi piyasaya lanse etmişlerdi.
Aslında bir çok şebeke suyunda florür olduğunu biliyoruz. Biz her ne kadar evimizde çay, kahve ve yemeklerimizde çeşme suyu kullanmasak da bir çok firmanın ürünlerini üretim aşamasında çeşme suyu kullandığını düşünürsek ister istemez sürekli olarak florür maddesini tüketmiş oluyoruz.
Sadece şebeke sularında değil içme suları ve gazlı içeceklerde florür bulunmaktadır. Kaynak sularında litrede 1 mg’dan fazla florür ve maden sularında litrede 1-2 mg arasını geçmesi yasaktır.
Hatta maden sularında litrede 1 mg’dan fazla florür bulunuyorsa “florür ihtiva eder” ve 2 mg’dan fazla florür bulunuyorsa “0-7 yaş grubundaki çocuklar için uygun
değildir” yazılması zorunludur.
Florür kokusu, rengi ve tadı olmayan bir madde olup suda kolayca çözülmektedir. Bu sebeple şebeke suları ve içme sularında kullanılmaya devam etmektedir.
Bir çok ülkede florür kullanımı kaldırılmış ya da en az seviyeye çekilmiştir. Florürün kullanımında önlem alan ülkelerden bazıları aşağıdaki gibidir.
- 1970 senesinden beri Japonya’da sularda florür miktarı çok çok az seviyeye indirilmiştir.
- 1990 senesinden beri Küba’da şebeke suyuna florür eklenmesi yasaklanmıştır.
- 1973 yılında Hollanda’nın bazı şehirlerinde florür kullanılması yasaklanmıştır.
Peki Florür Nelerde Var?
- Florürlü Diş Macunları
- Sarin Sinir Gazı
- Anti-Depresan Prozak
- Bebek Mamaları
- Florürlü Tuzlar
- Hazır Çorbalar
- Hazır Meyve Suları
- Tavuk Bulyonlar
- Teflon Tencere ve Tavada Pişmiş Gıdalar
- Gazlı İçecekler
- Anestezi Kimyasalları
- Sigara
Florür Zararları Nelerdir?
Bu kadar florürün kullanılmamasından bahsettik peki florür zararları nelerdir
Kısırlık Problemi
ABD’de florür zararları üzerine yürütülen bir araştırmada şebeke suyu ya da diğer içeceklerde litrede 3 mg’dan fazla florür bulunan bölgelerde erkeklerde kısırlık ve kadınlarda ise doğurganlık oranlarının düştüğü gözlemlenmiştir.
Ayrıca florür oranı yüksek bölgelerde testosteron hormonunun ortalamanın altında olduğu gözlemlenmiştir.
IQ Oranında Düşüş
Meksika, Çin, İran ve Hindistan’da florür zararları hakkında yapılan 24 farklı çalışmada IQ oranı ile florür oranının ters orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Tüketilen sulardaki florür oranı litrede 1 mg artarsa =0,59 IQ oranında düşüş kaybına yol açtığı gözlemlenmiştir.
Tiroid Hormonlarında Azalış
Ukranya’da florür zararları için yapılan bir araştırma litrede 2.3 mg florür’ün troid hormonlarında azalmaya sebep olduğunu tespit edilmiştir.
Ayrıca 20. yüzyılın ortalarında aşırı tiroid bezi salgılanması durumunda florür tedavisi yapılmaktaydı.
Kemik Erimesi
Vücudumuzun idrar yolu ile atamadığı florürün beyin ve kemiklerde biriktiğinde bahsetmiştik.
Florür zararları üzerine yapılan bir araştırmaya göre içme suyunda florür olan bölgelerde özellikle çocuklarda kemik rahatsızlıklarının 2 kat fazla oranda olduğu gözlemlenmiştir.
Romatizma Belirtileri
Florürün kemikte birikmesi kemik erimesi haricinde romatizma sorununa da yol açmaktadır. Aslında burada romatizma rahatsızlığı yerine romatizma belirtilerini gösteren rahatsızlık demek daha doğru olacaktır.
Bu sebeple belirtilerin romatizma olduğunu düşünerek yanlış tedavi uygulanması olağan bir durumdur.
Alzheimer Hastalığı
Florürün beyinde birikmesi sonucunda merkezi siniz sistemine zarar verdiğini tespit eden bir çok araştırma bulunmaktadır.
Florür oranı beyinde arttıkça uzun vadede Alzheimer hastalığına ve davranış değişikliklerine yol açtığı tespit edilmiştir.
Yoruma kapalı.