Evde Sıvı Sabun Yapımı (Doğal Zeytinyağlı Sıvı Sabun)
İçindekiler
Evde sıvı sabun yapımı oldukça basit bir işlemdir. Doğal yaşamak için, kendi zeytinyağlı sıvı sabunumuzu evimizde kendimiz yapacağız.
Doğal yaşamaya devam ediyoruz ve bunun için kendi sıvı sabunumuzu evimizde kendimiz yapacağız. Evde sıvı sabun yapımı aşamalarını anlatmaya başlamadan önce biraz kimyasal anlamda sıvı sabunu inceleyelim.
Kullandığınız sentetik ürün olan el sabunları ellerinizde egzama ve cilt sorunları oluşturabilir. El sabunları içerisinde yer alan kimyasallar, boyalar ve parfümler el sabununu renkli, güzel ve kokulu yapmakta fakat elinizde ve yüzünüze zarar vermektedir.
Eğer yok ben direk evde sıvı sabun yapımı kısmına geçeceğim diyorsanız yazının üst kısımlarında yer alan “içindekiler” kısmından “Evde Sıvı Sabun Yapımı” kısmına tıklayabilirsiniz.
Sıvı Sabunun İçinde Neler Var?
Tüketim ürünlerinin içerisinden neler olduğunu ambalajlarının üzerinden yazan bilgileriden kısmen de olsa öğreniyoruz. Her ne kadar kesin olarak doğru olmasa da fikir edinebiliyoruz. Maalesef ki tüketim ürünlerinde olduğu gibi temizlik ürünlerinin içinde hangi maddelerin yer aldığı yazmıyor. Tamam biz aldığımız sıvı sabunu yemeyeceğiz ama içerisinde neler var, cildimize zararlı mı faydalı mı öğrenmek istiyoruz.
Sizler için sıvı sabun içinde yer alan maddelerin bir araştırmasını yaptık. Ortalama olarak sıvı sabun içerisinde yer alan maddeler aşağıdaki gibi.
- %80 oranında da Su
- %6 oranında SLES yani Sodyum Laureth Eter Sülfat
- %2 oranında Betain
- %2 oranında Lauryl Alkol
- %1-2 oranında TEA yani Triethanolamin
- %1-2 oranında KokoDiethanolamin
- %1-2 oranında Sodyum Alkan Sülfat
- %0.5-1 oranında Tuz
- %0.5 oranında Formaldehit
- Ayrıca firmaya göre parlaklık için Sedef, koku için Esans ve köpük düzenleyici olarak Lauril alkol ve yumuşaklık için Gliserin kullanılmaktadır.
Yukarıda belirttiğim sıvı sabunun içinde yer alan 3 maddeyi özel olarak inceleyeceğiz.
Sodyum Alkan Sülfat
Sodyum Alkan Sülfat temizlik ürünlerinin ham maddesidir. Evde kullandığınız temizlik malzemelerinin çoğunda yer alan bir maddedir. Cilt kuruluğuna sebep olmaktadır. Örneğin elinizde yada cildinizde bir süre kadar tuttuğunuzda kurutarak, tahrişe sebep olan bir kimyasaldır. Cildi hassas olan yada cilt sorunları olan kişilerde direk etki gösterebilmektedir.
Sodyum Laureth Eter Sülfat (SLES)
SLES Sodyum Alkan Sülfat’ın cilde verdiği kurutma etkisi ve zararları azaltmak için kullanılan bir maddedir. Ağız yolu, saç derisi yada yaradan kan dolaşımınıza çok az bile karışsa zarar vermektedir.
Saç kök hücreleri tarafından direk emilerek göz hücrelerine etki eder ve göz bozulmalarına sebep olur. Kansere sebep olan diğer kimyasal maddelerle reaksiyona girerek kanser olma olasılığını arttırır. Kana karışarak diş etlerinin şişmesine ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Saç foliküllerine zarar vererek saç dökülmelerine sebep olur.
SLES’in zararlarıyla ilgili Dr. Mercola’nın bu yazısını okuyabilirsiniz.
Formaldehit
Koruyucu olarak kullanılan kötü kokulu ve renksiz bir kimyasal gazdır. Özellikle temizlik malzemeleri, yapıştırıcılar, oda spreyleri ve sigaralarda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda kansere etki eden maddeler arasında yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca göz yanması ve kızarması, deri rahatsızlıkları, baş ağrısı ve astımı tetiklemektedir.
Evet sıvı sabun içinde yer alan ve dikkatimi çeken üç maddeyi biraz araştırdık. Kimya hem bizi konumuzdan uzaklaştırdı hemde biraz sıktı biliyorum o yüzden evde sıvı sabun yazımıza geri dönüyorum.
Evde Sıvı Sabun Yapımı
Hayatımızdan kimyasalı ne kadar uzaklaştırırsak bizim için o kadar iyi olacağı için daha önceden yaptığımız kendi sabunumuzu yada kostik içermeyen doğal bir sabunu sıvı sabuna çevireceğiz.
Kostik kullanmadan, odun külü ve zeytinyağından ürettiğimiz sabunun tarfini paylaştığımız “Evde Doğal Sabun Nasıl Yapılır?” yazımızı inceleyerek kendi sabununuzu üretebilirsiniz.
Evde Sıvı Sabun Yapımı için Malzemeler
Evde sıvı sabun yapımı için aşağıdaki maddeler yeterli olacaktır. İsteğinize göre tarifin içine koku vermesi için esans koyabilir yada su yerine lavanta suyu kullanabilirsiniz.
- 1 litre Su
- Bir tutam Yeşil Çay
- Bir tutam Isırgan Otu
- 1 kalıp kostiksiz sabun.
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sıvı Sabun Yapımı
Evde sıvı sabun yapımı gerçekten çok kolay bir işlem olup kolaylıkla yapabilirsiniz. Böylelikle gönül rahatlığıyla cildinize temas ettirebileceksiniz.
- Öncelikle 1 litre suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Yapacağınız sıvı sabun miktarına göre oranları arttırabilirsiniz.
- Suyu kaynatırken içerisine bir tutam yeşil çay atarak karıştırmaya devam ediyoruz. Yeşil çayın antioksidan özelliği sayesinde cildinize iyi gelecektir.
- Saçlarımıza iyi gelen bir tutam ısırgan otu atıyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
- Suyumuz kaynamaya devam ederken sabunumuzu rendelemeniz gerekiyor. Ama rendeleme işlemi yaparken kesinlikle kaynar suyun içine yapmayınız. Ayrı bir yere rendeleyin. Rendenin küçük kısmıyla yaparak yorulmanızı yada çok büyük kısmıyla yaparak suda çözülmesini zorlaştırmamak için orta büyüklükte kısmıyla yapabilirsiniz.
- Yeşil çay ve ısırgan otunu attıktan sonra suyun renginin değiştiğini göreceksiniz. Yeteri kadar kaynadıktan sonra ocağın altını kapatarak yeşil çay ve ısırgan otu yapraklarını suyumuzdan süzüyoruz.
- Şimdi rendelediğimiz sabunları altını kapattığımız ve süzdüğümüz suyun içerisine atıyoruz.
- Yavaş yavaş karıştırarak sabunun sıcak suda erimesini sağlıyoruz. Sabunun erime aşamasında 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağımızı ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. (İsteğinize göre sızma zeytinyağı yerine badem yağı da kullanabilirsiniz.
Eğer yeşil çay yada ısırgan otu koymak istemiyorsanız zeytin yağını attığımız aşamada içerisine yasemin, portakal yada limon esansları koyabilirsiniz.
- sabunumuz iyice eridikten sonra cam bir sabunluğa ya da cam bir kavanoza koyarak 10-12 saat bekleterek iyice soğumasını sağlıyoruz ve artık kullanıma hazır duruma geliyor. Plastik sabunluklar kullanmak yerine cam sabunluklar kullanarak deformasyona uğramasını engelleyebilirsiniz.
Tavsiye: Eğer evde sabunu kendiniz üretmiyorsanız ve dışarıdan alacaksanız kesinlikle market ürünlerini kullanmayınız. İnternet üzerindeki bir çok sanal doğal markette satılan el sabunu doğal sabunu alarak kullanabilirsiniz. Sipariş vermeden önce sabunun rengini kontrol etmenizde fayda olacaktır. Eğer sabun çok beyaz renkli ise sipariş vermeyin, doğal sabun biraz daha kirli beyaz renk olmaktadır.