Ciğer Otunun Faydaları ve Zararları
İçindekiler
Ciğer Otu Nedir?
Ciğer otu nodangiller familyasındandır. 10-15 santimetre boyunda çok yıllık, otsu bir bitkidir. Çiçekleri önceleri kırmızımtıraktır. Sonradan morumsu – maviye dönüşür. Gövdesi dik ve tüylüdür. Yumurta şeklinde olan beyaz yaprakları vardır. Çiçekleri nisan ayında toplanarak gölgede kurutulur. İçeriğinde tanen, müsilaj, şekerler, reçine ve sabit yağ vardır. Yaprakları kullanılabilir. Aynı zamanda bu ota yaşayan yerli kesim dağ lalesi ve üşen de demektedir. Doğada bulunarak yarar sağladığını bilsekte bu bitkinin zehirli türleride bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı bitkinin kesinlikle bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir.
- A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
- Kan yapıcı etkisi bulunmaktadır.
Ciğer Otu Nerelerde Yetişir?
Ciğer otu doğal yapısı gereği Asya ve Avrupada ılıman kesimlerde yetişmektedir. Batı Avrupa’dan başlayarak Doğu Türkmenistan’a kadar uzanan bir bölgede yetiştirilmektedir. Genellikle tropikal iklimi daha çok sevdiği bilinen ciğer otu ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Nemli toprak ve ıslak kayaların arasında yetişmekte veya ağaç gövdelerinde bolca bulunmaktadır.
Bahçenizde ya da çevrenizde ciğer otu yetiştirmek isterseniz nemli ve gölge bir alanda yetiştiricilik yapabilirsiniz. Ekim için ciğer otunun tohumu ya da kökü kullanılabilir. Hiçbir özel bakım istemeyen bu bitki tuzlu bir şekilde çoğalarak ekilen bölgede çoğalacaktır.
Ciğer Otunun Faydaları Nelerdir?
- Öksürüğü keserek göğüsünüzün yumuşamasına yardımcı olur.
- Boğaz enfeksiyonlarında tedaviye yardımcıdır.
- Ciddi akciğer hastalıklarının tedavisini destekler.
- İltihap kurutucu özelliği sayesinde balgam atmanıza yardımcı olur.
- Güçlü bir idrar söktürücüdür
- Kurutularak toz haline getirilen ciğer otu yaraların ve cilt iltihaplarının tedavisinde de faydalıdır.
- Bağırsak konusunda problem yaşayan kişilerin kabızlık sorunu için kullanılabilir.
Ciğer Otunun Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
Bilinen o ki ciğer otunun bilinen bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Fakat her bitkide olduğu gibi kullanım miktarını aşmamak gerekli. Bunun aksi halde aşırıya kaçıldığında ishale sebep olabilir. Ayrıca kronik, ciddi bir rahatsızlığı olan kişilerin, hamilelerin ve emzirme döneminde bulunan kadınların ya da alerjik bir bünyeye sahip olanlar mutlaka ciğer otunu kullanmadan önce doktora başvurmalıdırlar.
Bitkisel Ciğer Otu Tarifi
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı ciğer otu
Suyun tamamını kaynatın. Daha sonra biraz bekleterek üstüne 1 yemek kaşığı ciğer otunu üzerine ekleyerek 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenme işleminden sonra çayı süzerek afiyetle tüketebilirsiniz.
İsterseniz içine bitkisel bir karışım olarak bal, yada benzeri bitkiler ekleyerek bir arada demleyebilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz. Günde en fazla 2-3 defa bir fincan olmak kaydıyla tüketmeniz tavsiye edilir.