Biberiye Çayının Faydaları, Zararları, Ne İşe Yarar ve Nasıl Hazırlanır?
İçindekiler
Biberiye çayının faydaları ve zararları incelemesine ek olarak biberiye çayı nasıl hazırlanır ve demlenir konularını anlattık.
Biberiye çayının faydaları arasında sindirimi kolaylaştırma, bilişsel fonksiyonları arttırma, kanseri önleme, cilt sorunlarını tedavi etme, enflamasyonu azaltma ve bununla ilişkili ağrıyı hafifletme gibi farklı faydaları var.
Aynı zamanda anksiyetenin azalmasına, karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine ve saçların daha hızlı uzamasına yardımı var. Fakat kusma, mide bulantısı, spazm, rahim kasılması gibi hamilelik döneminde tehlikeli olabilecek bazı biberiye çayı zararları da var.
Biberiye Çayı Nedir?
Biberiye çayı, Rosmarinus officinalis taksonomi ismine sahip biberiye bitkisinin yaprakları ve kökünün demlenmesinden elde edilir.
Akdeniz bölgesine özgü olan bu bitki, mutfaklarda yaygın olarak kullanılır ve binlerce yıldır doğal iyileştirici olarak kabul edilir.
Biberiye çayının faydaları, bitkinin içerisinde bulunan romatinik ve kafeik asitler, salisilik asit, potasyum ve farklı antimikrobiyal, anti bakteriyel ve antioksidan özelliklerden kaynaklanır.
Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?
Biberiye çayı içmek sindirim sorunu, anemi, Alzheimer, bunama, arterit, kronik ağrı, saç dökülmesi, tansiyon, yüksek toksisite, anksiyete, stres, depresyon ve cilt sorunu yaşayan kişiler için faydalıdır.
Biberiye çayının faydaları aşağıda listelenmiştir.
Cilt Bakımı
Biberiye çayında bulunan bileşenler, antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde, dolaşımı hızlandırarak cildin daha iyi görünmesine yardımcı olur.
Bazı çalışmalar çayın egzama üzerindeki etkisini incelemiş ve kan akışını arttıran ve anti-enflamatuvar bileşenlerin, semptomları azalttığını veya ortadan kaldırdığını göstermiştir.
Dolaşımı Düzenleme
Biberiye çayının faydaları arasında, kan akışını arttıran aspirine benzer anti-koagülan özelliklere sahip olduğu için dolaşım sistemini uyaran bileşenlere sahip olması yer alır.
Bu şekilde enerji seviyeleri artabilir ve vücudun kendisini daha hızlı onarması sağlanabilir.
Bilişsel Fonksiyonlar
Biberiyede bulunan ve karnosik asit adı verilen bazı antioksidan bileşenler hafızayı destekler ve sinir yollarının beta-amiloyit plaklarla dolmasını engeller.
Bu, yaşlanan ve Alzheimer ve bunamanın eşiğinde olan kişilerin hafızasını desteklemek için oldukça iyi bir haberdir.
Sindirime Yardımcı Olma
Biberiye çayının anti-spazmodik ve karminatif özellikleri, sindirim sorunu, kabızlık, şişkinlik ve kramp yaşayan kişiler için idealdir.
Bu bitki çatı, sindirim sistemini temizler ve bağırsaklardaki şişkinliği azaltarak besin alımını arttırır.
Kanseri Engelleme
Biberiye çayı antioksidan doludur ve bunlar, metabolizmanın yan ürünleri olan ve kanser, hücre mutasyonu ve apoptosize neden olan serbest radikalleri nötrleştirir.
Bu çay rozmarinik asit, kafeik asit ve karnasol içerir. Tüm bunlar, meme kanseri başta olmak üzere kanser hızını azaltmayla ilişkilendirilmiştir.
Enflamasyonu Tedavi Etme
Bu güçlü çaydaki kilit bileşenlerden biri karnosik asittir. Araştırma, vücuttaki nitrik asit seviyesinin azalmasının enflamasyonu tetikleyebileceğini gösterilmiştir.
Diğer antioksidan ve anti-enflamatuvar bileşenlerle birleştirildiğinde, arterit, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem rahatsızlıkları, hemoroit ve alerjen hassasiyeti yaşayan kişilere yardımcı olabilir.
Analjezik
Biberiye çayının faydaları içinde ağrı azaltan özellikleri bilinir ve bu özellik, aspirindekine benzeyen salisilat maddesinden kaynaklanır.
Hastalık, ameliyat veya yaralanmanın iyileşme sürecinde olun veya kronik ağrıya sahip olun, bu çay semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Saç Bakımı
Birçok insan saç sağlığı için Biberiye çayını kullanır. Çayı kafa derinize ve saçınıza sürebilir, saçın beslenmesini destekleyebilir ve kepekten kurtulabilirsiniz.
Anti bakteriyel özellikler, cildinizi korur ve saç dökülmesiyle savaşmanıza yardımcı olur.
Karaciğer Fonksiyonları
Araştırma, biberiyenin karaciğer sağlığını ve işlevlerini iyileştirebileceğini ve idrar çıkarmayı tetikleyerek vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olabileceğini göstermekte.
Bu şekilde vücut daha hızlı bir şekilde toksinlerden arınabilir ve organ sisteminin üzerindeki yük kalkabilir.
Yatıştırıcı Özellikler
Anksiyete ve stresi azaltmak ve insanların sakinleşmesine yardımcı olmak, bu çayın yaygın olarak kullanılmasının nedenlerinden biridir.
Çayın yatıştırıcı özellikleri, stres hormonu seviyesini azaltabilir ve sakinlik verebilir. Salisilatın analjezik özellikleri de sakinleşmeye yardımcı olur.
Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?
Biberiye çayının faydaları konusunu inceledikten sonra şimdi sıra biberiye çayını nasıl yapılır da.
Biberiye çayı birkaç biberiye dalı, sıcak su ve bal veya şeker gibi doğal tatlandırıcılarla kolaylıkla hazırlanır.
Sadece yaprakların demlendiği birçok bitki çayının aksine, Biberiye çayında yapraklar ve kök birlikte demlenir. Çay taze veya kuru yapraklardan veya yaygın olmasa da toz haline getirilmiş yapraklardan hazırlanabilir.
Tarif
- 1 çay kaşığı biberiye (taze, kuru veya toz)
- 1 bardak su (filtrelenmiş)
- 1 çay kaşığı bal veya şeker – isteğe bağlı
Hazırlanışı
Adım 1 – Suyu küçük bir cezvede kaynatın ve ocaktan alın.
Adım 2-Kaynamış suya biberiyeyi ekleyin ve 5-6 dakika demlenmesi için bekleyin.
Adım 3 – Karışımı çay bardağına süzün.
Adım 4 -İsterseniz tatlandırıcı ekleyin.
Biberiye Çayının Zararları Nelerdir?
Biberiye çayının zararları arasında güçlü alerjik reaksiyon, gastrointestinal rahatsızlık, rahim kasılmaları, ciltte kızarıklık, kanama sorunlar ve nöbet vardır.
Bitkide bulunan ve vücudu tahriş edebilecek güçlü esans yağları nedeniyle, az miktarda tüketilmesi önerilir. Yine de günde 1-2 bardak Biberiye çayı içerseniz zararlarını gözlemlemezsiniz.
Herhangi bir bitki çayını günlük olarak tüketmeden önce olası etkileşimleri veya riskleri önlemek adına doktorunuza danışın.
- Hamilelik – Biberiye çayında bulunan bazı bileşenler mensturasyonu tetikleyebilir ve bu durum düşük, kanama veya erken doğuma neden olacak şekilde ilk iki trimesteri etkileyebilir. Ayrıca emziren annelerin bu çayı tüketmemesi gerekir çünkü bitkide yer alan bileşenler, anne sütüyle bebeğe geçebilir.
- Nöbet – Nöbet geçiren kişilerde Biberiye çayındaki etken maddeler nöbeti tetikleyebilir. Bu güçlü bitki çayını denemeden önce doktorunuzla konuşun.
- Mide Sorunları – Biberiye çayının zararları arasında mide bulantısı, kusma, bağırsak enflamasyonu ve hemoroit kanamaları vardır. Bu durumlar genellikle çok fazla biberiye tüketildiğinde görünür.
- Aspirin Alerjisi – Biberiye çayında bulunan salisilat kimyasalı, aspirine oldukça benzer ve bu nedenle aspirine alerjisi olanların vücutları benzer tepkileri verebilir.
- Kanama – Eğer kanama bozukluğunuz varsa, bu bitki çayının anti-koagülant doğası durumunuzu daha da kötüleştirecektir. Aynı zamanda morarma ve farklı dokularda hassasiyete neden olabilir. Biberiye çayını denemeden önce doktorunuza danışın.