Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir?
İçindekiler
Ağız kokusu sosyal çevre içinde bir çok etken insanların dışlanmasına ve çevrelerindeki insanlara karşı tiksinti hissi yaşamasına neden olabilir. Çevrenizde mutlaka ki ağzı kokan insanlara rast gelmişsinizdir. Bu koku kişileri sosyal çevrelerinde son derece zor duruma sokmaktadır. Ağız kokusu büyük bir sorun ve hatta sağlık sorunu olabilir.
Bu nedenle de öncelikle ağız kokusu neden olur anlamalı ve ağız kokusunun nasıl giderilir maddelerimizi detaylı bir şekilde incelemelisiniz.
Ağız Kokusu Nedir?
Bir çok nedenden dolayı ağız içinde meydana gelen rahatsız bir kokudur. Ağzınızın kokusu beslenme ve kötü alışkanlıklar gibi nedenlerden olabileceği gibi bir çok sağlık sorununun da habercisi haline gelebilmektedir.
Ağız kokusu genellikle sabah uyandığımızda meydana gelen fizyolojik bir kokudur. Ancak gün içerisinde alınan önlemlere ve diş fırçalamamıza rağmen bu sorun ortadan kalkmıyorsa uzmanlar bu kokunun başka hastalıkların habercisi olduğunu vurgulamaktadır.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Sabah uyandığımızda meydana gelen ağız kokusu bir fizyolojik durumdur ve kısa bir zaman sonra geçecektir ancak ağız kokusu problemi sürekli yaşıyorsak vücudumuzda başka hastalıkların var olduğunu aşikar olarak sezmemiz mümkün olmaktadır.
Geçmek bilmeyen ağız kokusu; akciğer hastalıklarının, sinüs hastalığının, şeker/diyabet hastalığının, karaciğer yetmezliğinin habercisi olabilmektedir. Aynı zamanda dişlerin yetersiz temizliği, diş eti hastalıkları, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların kullanılması gibi nedenler de ağzı kokusunun oluşmasında önemli etkenler olmaktadır.
Ağız kokusu nedenleri %90 oranında ağızların yapısından kaynaklanmaktadır.Bunun dışında %8 oranında üst solunum yollarının, %1 oranında sindirim sistemi hastalıklarının ve %1 oranında ise metabolik hastalıkların habercisi olmaktadır. Yetersizlik temizlikten ötürü meydana gelen ağızda oluşan kokuya evde çözüm önerileri uygulayarak bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Eğer ağzınızdan gelen koku sorununuz sadece fizyolojik nedenleri dayanıyorsa ve herhangi bir sağlık sorununun habercisi değil ise basit yöntemler ile ağız kokusu nasıl giderilir evde kendiniz çözüm yolları bulabilirsiniz.
- Temizlik ağzınızın kokusunun önlenmesi ve ağzınızın sağlığı için oldukça önemlidir bu nedenle de gece ve sabah olmak üzere en az günde iki defa dişlerinizi fırçalamanız ağız kokusunun tedavisi ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
- Tıpkı dişler gibi dil üzerinde de besin kalıntıları ve bakteriler birikmektedir ve dil üzerindeki bu biriken bakteriler zaman geçtikçe ağızda koku oluşturmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de dişlerinizi fırçalarken mutlaka süpürme hareketi yaparak dilinizi de fırçalamalısınız. Ağız kokusunu tedavisi için dili fırçalamak dişlerinizi fırçalamaya göre daha büyük önem taşımaktadır.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve diş arası fırça kullanarak diş fırçanızın çıkartamadığı ve dişlerinizin arasında kalan bakterileri ve yemek kalıntılarını çıkartmalısınız. Bu kalıntılar hem dişlerinizin çürümesine neden olurken aynı zamanda da ağızda koku oluşturmaktadır.
- Gargaralar ağızda oluşan kokuyu tek başına engellememektedir. Bu nedenle de özellikle bünyesinde alkol barındıran gargara kullanmamalısınız. Siz ağız kokusunu gidermek için bu gargarayı kullanırken aksi takdirde ağzınızda daha büyük ve rahatsız edici bir ağız kokusu meydana gelecektir.
- Diş macununuzun, gargaranızın ya da ağızınızda oluşan kokuyu önlemek için kullandığınız sakızın çinko özlü olmasını sağlayın. İçinde çinko olan diş macunu, gargara ya da sakız ağız kokusunu büyük oranda önlemektedir ve ağzınızdaki kokuyu daha ferah bir hale getirmektedir.
- Ağızda oluşan koku çoğu zaman mideden de gelmektedir. Mideden gelen ağız kokusunun temel nedeni ise besinlerin iyi çiğnenmemesidir. Bu nedenle de yemek yerken besinleri iyi çiğnemeye özen göstermelisiniz. İyi çiğnenen besinler ağzımızın içinde kalıntı bırakmaz ve midede daha kolay bir şekilde sindirilir böylece mide, ağzımızın içinde koku meydana getirmez.
- Ağız ve diş temizliğiniz de mutlaka diş ipi kullanmalıyız. Diş ipi dişlerin dar bölgelerinde yerleşen ve kalan yemek kalıntıları kolay bir şekilde çıkartmamızı sağlar. Böylece bu kalıntıların diş aralarında bakteri ve ağızda koku oluşturmasını da engellemiş olur.
Ağız Kokusuna Bitkisel Çözümler
Özellikle sürekli çalışan ve insanlar ile iletişim halinde olan kişiler başta olmak üzere aslında hepimiz için ağızda oluşan koku büyük bir sorundur. Bu sorunu yukarıda da belirttiğimiz gibi bir hastalık habercisi olmadığı takdirde bir çok yöntem ile engelleyebiliriz. Şimdi gelelim ağız kokusu nasıl giderilir?
Bitki Çayları ve Limon
Nefes kokusuna ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı biberiye çiçekleri ile demlenmiş ve üzerine bol limon sıkılmış bir bitki çayıdır. Bu bitki çayını sabahları aç karna bir bardak tükettiğimizde ağız kokusu sorunu büyük oranda hatta düzenli kullanımda tamamen ortadan kalkacaktır.
Elma ve Havuç Plakları Önler
Elma ve havuç diş ve diş etlerine dost olan besinlerin başında gelmektedir. Elma ve havuç özellikle kabukları ile birlikte tüketildiğinde diş aralarında ağız kokusuna neden olan plak oluşumunu engeller ve böylece ağız içi kokusunun oluşmasına da engel olur. Ağız kokusundan şikayetçiyseniz sık sık elma ve havuç yemeniz hem diş sağlığınız hem de ağız kokunuzun önlenmesi için faydanıza olacaktır.
Ağız Kokusu Düşmanı: Yoğurt
Yoğurdun kimyasında ağız kokusunun düşmanı olan bakteriler bulunmaktadır. Bol yoğurt tüketmeniz ve sofralarımızın baş köşesinden yoğurdu ayırmamamız ağzınızda koku oluşmasını sağlayan hidrojen sülfür kokusunu tamamen ortadan kaldıracaktır.
Maydanozu Bol Tüketin
Özellikle mideden gelen ağız kokusu nasıl giderilir sorusunun cevabı maydanozdur. Maydanoz, özellikle sigara içen kişilerin sık sık başvurduğu ve tükettiği bitkisel çözümdür.. Ayrıca maydanoz bitkisi ağızda oluşan kokuyu engelleyen bir ot türü olduğundan hem sağlığınız hem de ağız kokunuzun önlenmesi için muhteşem bir doğal çözümdür.
Yetersiz Su Tüketimi Ağız Kokusu Sebeplerinin Başında
Bol tüketimi vücudumuzun her yönden sağlıklı ve zinde olmasını sağlamaktadır. Vücudumuzun büyük bir bölümü su ile kaplıdır. Bu nedenle de vücudumuzun tüm faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için su büyük önem taşımaktadır.
Su tüketimi ağız ve diş sağlığımız için de son derece önemlidir. Yeteri oranda su tüketmediğimizde ağız kuruluğu sorunu ortaya çıkacaktır. Ağzımızın içinde bulunan tükürük bezleri ağız kokusu ile savaşan en önemli savaşçılardır.
Tükürük bezleri ise tükettiğimiz su ile beslenir ve böylece ağız kuruluğu önlenir ve bu tükürük bezleri ağız kokusunun oluşumunu engeller. Tüm bu nedenlerden dolayı ağız kokusunu önlemek için günde en az iki buçuk, üç litre arasında su tüketmeliyiz. Bu su tüketimi tıpkı vücudumuzun tüm organları gibi ağız ve diş sağlığımız için de adeta hayati bir önem taşımaktadır.
Eğer ağız kuruluğu şikayetiniz varsa bir diğer yazımız olan Ağız Kuruluğu Nedenleri, Tedavisi ve Ağız Kuruluğunu Arttıran Durumlar konusunu inceleyebilirsiniz.
Alkol ve Sigara, Ağız ve Midede Oluşan Kokuyu Tetikler
Alkol ve sigara gibi kötü ve zararlı alışkanlıklar aynı zamanda ağız kokusuna neden olan bir numaralı etkenlerdir. Alkol ve tütün ürünleri ağızdan giriş yaptıktan sonra kanda parçalanır ve mideye doğru yol alır.
Hem alkol hem de sigara vücudumuzda izlediği her yolda kokusunu da bırakır ve böylece hem ağızda acı bir his bırakırken aynı zamanda midenin, ağzın ve nefesin ciddi anlamda rahatsızlık verici bir koku oluşmasına neden olmaktadır.
Bu nedenle de nefes kokusundan şikayetçi iseniz ve alkol, sigara kullanımınız var ise ağız kokusunu önlemek için öncelikle sigara ve alkol kullanımını bırakmanız hem ağız ve diş sağlığınız için hem de vücudunuzun sağlığı için doğru ve faydalı bir adım olacaktır.