Boyun Fıtığı: Tanısı, Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
İçindekiler
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun tam olarak 7 tane boyun omurundan meydana gelmektedir. Bu omurların aralarında hareket kabiliyetini sağlayan diskler bulunur. Diskler bünyesinde su ve kollajen bir yapı barındırmaktadır. Bu sayede hem iki kemiğin birbirlerine temasını önlemekte hem de taşıdığı ağır yükleri, bir nevi yay görevi görerek absorbe etmektedir.
İlerleyen yaşlarda veya birtakım travmalar neticesinde disk dokusu bünyesinde barındırdığı su gider ve tıpkı yağsız çalışan bir motor gibi, hareket kısıtlanır ve daha sert bir yapı oluşur.
Diskin dış tarafındaki daha sert yapıda olan ufak yırtıklardan yumuşak olan kısım dışarı taşar. Hatta bazı durumlarda omur yapısında meydana gelen deformeler neticesinde, küçük kemik çıkıntıları meydana gelmektedir. İç kısımdaki yumuşak olan yapının ya da kemiklerin etrafındaki dokulara baskısı ile oluşan bu duruma “boyun fıtığı” adı verilmektedir.
Boyun Neden Ağrır?
Boyun ağrıları hayatın her evresinde meydana gelebilecek bir durumdur. Boyun ağrısı, yaşamı boyunca her 3 kişiden 1’ini ziyaret etmektedir..
Boyun omur ismi verilen kemiklerden, eklemlerden, omurların arasında bulunan disklerden ve omurga etrafındaki kas ve bağlardan oluşmaktadır.Bu kısımların herhangi birinde meydana gelen bozukluklar boyun ağrısına sebep olur.
Hastalık olarak incelendiğinde boyun fıtığı, boyun omurgasında kireçlenme, disk dejenerasyonu, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş gibi problemler karşımıza çıkmaktadır. Boyun ağrılarının en dayanılmaz olanı ve sık rastlananı ise boyun fıtığı rahatsızlığıdır.
Boyun Fıtığının Belirtileri?
Boyun fıtığı rahatsızlığının başlıca belirtisi ağrı hissinin oluşmasıdır. İlk aşamalarda buna sırt ağrısı da eşlik edebilmektedir.
Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, dejenere olan disk sinirlere baskı yapar ve kollarda, parmak uçlarında ağrı ve uyuşma hissi meydana getirir. Sinirin maruz kaldığı bu baskı, giderek güç kaybına neden olur. Eğer zamanında tedavi edilmez ise, bu güç kaybı bacaklara kadar inebilmektedir..
Boyun Fıtığı Tanısı
Doktora başvuran kişilerin şikayetleri boyun fıtığı tanısını kendini ele vermeye yetmektedir. Fakat kesin sonuca varabilmek için, doktorlar tarafından muayene edilerek ve MR çekilmesidir.
Birtakım hastalıklar da boyun ve kolda ağrı hissi uyandırabileceği için hastalığın diğerlerinden ayırıcı özellikleri gözetilmelidir. Zira boyun omurlarını tutan tümör ya da enfeksiyonlar da benzer şikayetlere yol açabilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığında hastalık için tüm tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra yine de başarıya ulaşılamaz ise ameliyat kararı verilmektedir. Çoğu hasta için genellikle, istirahat, fizik tedavi ya da ilaç tedavisi uygulanır.
İlk zamanlarda şiddetli ağrılar ile baş edilebilmesi için, istirahat ve ilaç tedavisi uygulanır. Ağrı azaltıldıktan sonra fizik tedavi safhası başlanır.
Ödem azaltıcılar, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler verilen ilaçlar arasındadır. İlk zamanlarda ani hareketleri önlemek amacıyla kısa bir zaman da olsa boyunluk önerilebiliyor. Boyunluk uzun süre kullanıldığı taktirde boyun kaslarını zayıflatabileceğinden pek tavsiye edilmemektedir.
Boyun fıtığı tedavisinde fizik tedavinin büyük bir önemi bulunmaktadır. Boyun bölgesine sıcak uygulamaları, kasları gevşetmek amaçlı uygulanan kızıl ötesi ışınlar, ultrason ve elektriksel uyarıcılar kullanılmaktadır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı tedavisinde ameliyat gerektiren durumlar sadece %10’luk bir kısmıdır. Ancak ilerleyici kas gücü kaybı, duyu bozuklukları ya da refleks kayıplarına yol açabilecek boyun fıtıklarında boyun fıtığı ameliyatı aşamasına geçilir.
Ayrıca diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalarda, omurga kırığı veya kayması olanlarda, ciddi omurilik baskısı altındaki hastalara cerrahi müdahalelerde bulunulmaktadır.
Günümüzde uygulanan boyun fıtığı ameliyatları hastanın rahatlamasına kesin çözüm sunmaktadır .Ayrıca yeni uygulanan yöntemler ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlarında önüne geçerek kesin sonuç elde edilmektedir.