Gece Körlüğü Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
İçindekiler
Günümüzün en nadiren görülen göz rahatsızlıklarından biri de gece körlüğü rahatsızlığıdır. Toplumda tavuk karası adıyla da bilinen gece körlüğü hastalığı birçok yönleri ile diğer göz hastalıklarından farklılık teşkil etmektedir.
Bazı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen gece körlüğü rahatsızlığı doğuştan oluşabilen bir göz hastalığı olabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Bazı belirtilerinin de bulunduğu gece körlüğü hastalığı tedavi edilmediği takdirde zamanla ilerleyebilmekte ve günlük aktivitelerin de ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir.
Toplumumuzda daha çok erkeklerde görülebilen gece körlüğü hastalığının geçmiş yıllara göre günümüzde tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Gece körlüğü rahatsızlığı hakkında özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimadamları tarafından başarılı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Dolaysıyla gece körlüğü rahatsızlığının ileri ki süreçlerde tamamen tedavi edileceği uzmanlarca belirtilmektedir.
Peki gece körlüğü rahatsızlığı nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz genel bilgiler doğrultusunda sizlere hemen bilgiler sunalım.
Gece Körlüğü Rahatsızlığı Nedir?
- Gece körlüğü hastalığı göz içi hastalıklardan olup A vitamini eksikliğine bağlı olarak meydana gelmektedir. Doğuştan oluşması durumunda annenin ve bebeğin yetersiz A vitamini alması durumunda meydana gelebilmektedir.
- Süt, balık, yumurta, ve süt ürünlerinin yeteri kadar tüketilmemesi gece körlüğü rahatsızlığının ana nedenidir.
Gece Körlüğü Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Gece körlüğü hastalığının ana nedeni hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de diğer sebeplerinin neler olduğu hakkında bilgiler sunalım. Gece körlüğü hastalığının meydana gelmesinde etkin rol alabilen diğer faktörler ise şunlardır;
- Düzensiz beslenme
- Gözün fazlaca yorulması
- Yoğun ışığa maruz kalınması
Tüm bu olumsuz faktörler göz içi korneanın ciddi anlamda tahrip olmasına neden olarak beraberinde gece körlüğü ve diğer göz hastalıklarının meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır.
Gece Körlüğü Rahatsızlığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Gece körlüğü rahatsızlığının en belirgin belirtisi bireyin uzak mesafeyi net olarak görememesi ve akşam vakitlerinde görüş alanının oldukça daralmasıdır. Bu her 2 ana belirtiye ek olarak şu belirtiler de gece körlüğü hastalığının belirtileridir;
Ayrıntıların kolayca seçilememesi: Birey örneğin bir resime veya tabloya bakarken ayrıntıları kolayca seçememektedir. Ayrıntıları kolayca seçebilmesi için resme veya tabloya 10 cm’lik bir mesafeden bakması gerekmektedir.
Ayrıntılar netleştirilemez: Gece körlüğü hastalığının belirtilerinden biri de ayrıntıların tam olarak netleştirilememesidir. Ayrıntıların tam olarak netleştirilebilmesi için neredeyse en yakın göz temasının kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Gece Körlüğü Hastalığına Maruz Kalınmasının Beraberinde Getirdiği Olumsuzluklar Nelerdir?
Gece körlüğü hastalığının beraberinde getirdiği birçok olumsuzluklar bulunmaktadır. Bu göz hastalığına maruz kalan bireyler günlük yaşantılarından birçok olumsuzluklar ile mücadele etmek durumunda kalabilmektedirler.
Örneğin gündüz vakitlerinde dahi trafikte araç kullanma konusunda oldukça zorlanabildikleri gibi akşam vakitlerinde yardım edilmeksizin hareket edebilmeleri de oldukça güçleşebilmektedir. Dolaysıyla gece körlüğü hastalığına maruz kalan bireylerin gündüz ve akşam vakitlerinde hareket etme ve bazı eylemleri gerçekleştirme potansiyelleri oldukça zayıf olabilmektedir.
Gece Körlüğü Hastalığının Tedavisi Var mı?
Gece körlüğü hastalığının şuanda kesin olarak tedavisi bulunmamaktadır. Fakat gece körlüğü hastalığının tedavisi hakkında çalışmalar halen sürdürülmektedir. Gece körlüğü hastalığının tedavisinde geçmiş dönemlere göre çok daha etkili A vitamini takviyeli ilaçlar ve gece körlüğü hastalığının etkilerinin azaltılması açısından oldukça etkili olan dereceli gözlükler kullanılmaktadır.
Bununla birlikte A vitamini takviyesine ek olarak iştah açıcı ilaçlar da uygulanmaktadır. Gece körlüğü hastalığının ileri boyutlarda olmaması durumunda yukarıdaki tedavi seçeneklerinin hastalığı tamamen olmasa dahi önemli bir kısmını tedavi edebildiği uzmanlarca belirtilmektedir. Dolaysıyla bu açıdan gece körlüğü hastalığının tedavi sürecinin başarılı sonuç sunabilmesi açısından hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Dolaysıyla uzmanlar gece körlüğü hastalığının henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler.
Gece körlüğü hastalığının tedavi seçenekleri hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra gece körlüğü rahatsızlığı nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Sağlıklı günler dileriz.