Egzama Doğal Tedavi Yöntemi: Egzama Diyeti
İçindekiler
Egzama iltihaplı cilt hastalığı olup Atopik dermatit olarak da bilinmektedir. İşin gerçeği egzama türlerinden biri olan Atopik dermatit, en yaygın olan tür olmasından dolayı bu şekilde bilinmektedir. Egzama ciltte kızarıklığa, tahrişe, döküntülere hatta cilt lekeleri oluşmasına sebep olan bir hastalıktır.
Daha 2 yaş altı çocuklarda görünen bir rahatsızlık olmasına rağmen ergenlerde ve yetişkinlerde de görülebilmektedir. Genellikle genetik olarak ve çevresel etkenlere göre egzama oluşmakta olsa da günümüz teknolojisinde tam olarak sebepleri açıklanamamaktadır.
Gebelik dönemindeki annelerin doğacak olan çocuklarının egzama rahatsızlığına yakalanmaması için daha çok probiyotik alması ve inek sütü içmekten kaçınması gerekmektedir. Bebeklerinin doğumundan sonraki emzirme döneminde de bu beslenme programını uygulamaları tavsiye edilmektedir.
Egzama hastalığına sahip bir çok kişinin rahatsızlığı gıda alerjisi olarak bilinmektedir. Egzama ile ilgili sorunları en aza indirmeniz için kendinizi tanımalı ve aldığınız besinleri takip ederek vücudunuzun tepkilerini ölçmeniz gerekmektedir.
Aşağıda belirttiğimiz listedeki ürünleri alan herkeste egzama olacağı anlamına gelmese de egzamaya en çok sebep olan besinlerin listesidir.
- İnek sütü
- Glüten
- Soya ürünleri
- Yumurta
- Balık
- Kabuklu deniz hayvanları
Eğer egzama rahatsızlığına sahipseniz belirtilen listedeki ürünleri tüketmeniz egzamanın alevlenmesine neden olacaktır. Bu sebeple egzama dostu bir beslenme programı uygulamak iyi bir tercih olacaktır.
Aşağıda belirttiğimiz listedeki gıdalarla bir beslenme programı uygulayabilir ve egzamanın belirtilerinin artmasının önüne geçebilirsiniz.
Egzama Hastaları Ne Yemeli?
Anti-enflamatuar besinleri tüketmek egzama belirtilerinin ortaya çıkmasını engeller ya da azaltmaya yardımcı olur.
Quercetin (Kuersetin) İçeren Besinler
Kuersetin, bir çok meyve ve sebzeye rengini veren bitki bazlı bir flavonoiddir. Ayrıca güçlü bir antihistamin ve antioksidandır. Böylece vücudunuzda oluşacak iltihaplanma ve tahrişe karşı vücudun tepkisini güçlendirecektir.
Quercetin içeren besinler aşağıdaki gibidir;
- Yaban mersini
- Brokoli
- Elma
- Kiraz
- Ispanak
- Kiraz
Probiyotik İçeren Besinler
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eden probiyotik besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yoğurt benzeri probiyotik ürünler egzama sonrasında oluşan alerjik belirtileri azaltmada etkili olacaktır.
Probiyotik bakımdan zengin olan ürünler aşağıdaki gibidir;
- Kefir
- Gouda peyniri
- Salatalık turşusu
- Lahana turşusu
- Ekşi ekmek
- Tempeh
Omega 3 Yağ Asitleri
Egzama hastalığına sahipseniz eğer belirtileri azaltmak için anti-inflamatuar kaynağı omega-3 yağ asitleri içeren balıkları tercih edebilirsiniz. Bu sebeple somon ve ringa gibi balıkları tercih edebilirsiniz.
Günlük beslenme programında ortalama 250 mg Omega-3 almanız tavsiye edilmektedir.
Egzama Hastaları Ne Yememeli?
Alerjinizin olduğu besinleri yememeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Tabi yediğiniz yiyecekler doğrudan egzama olmanıza sebep olmayabilir fakat egzama sonrasındaki belirtilerin artmasına sebep olabilirler.
Alerjiye sebep olan yaygın besinler;
- Soya
- Yumurta
- Fındık
- Süt ürünleri
Suni besinler ve koruyucu maddeler içeren besinlerde egzamanın belirtilerinin şiddetlenmesine sebep olabilirler. Örneğin margarin, fast foot ve trans yağ içeren yüksek gıdalar bu grubun içine girmektedir.
Ayrıca fazla şeker içeren besinlerde egzama belirtilerini arttırabilirler. bunun sebebi aşırı alınan şeker insülin seviyesini yükselteceği için iltihaplanmalara sebep olacaktır.
Şeker içeriği fazla olan ve egzama belirtilerini arttıracak besinlere gazlı içecekler, kekler ve smoothie çeşitleri örnek olabilir.
Nasıl Bir Diyet Programı Uygulanmalı?
Egzama hastaları için önerilen iki diyet tipi bulunmaktadır. Dishidrotik ve eleme diyeti egzama rahatsızlığı olanlar için uygun diyet türleridir. Dishidrotik diyet özellikle dishidrotik egzama türüne sahip olanlar için ve eleme diyeti ise egzama tetikleyicisini bilmeyen kişiler için uygundur.
Dishidrotik Diyet
Dishidrotik egzama, ellerde ve ayaklarda oluşan kabarcıklar oluşturan egzama türlerindendir. Detaylı bilgiyi egzama türleriyle ilgili yazmış olduğumuz yazıdaki Dishidrotik egzama kısmından öğrenebilirsiniz.
Özellikle kobalt ve nikel içeren besinlerin tüketilmesi bu egzama türünde belirtilerin armasına sebep olmaktadır. Bu sebeple nikel ve kobalt içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Nikel ve Kobalt içeren besinler;
- Çavdar
- Kakao
- Soya
- Yulaf
- Kabartma tozu
- Kurutulmuş meyveler
- Konserve yiyecekler
- Nohut
- Tam buğday
Eğer yukarıdaki besinleri tüketmek durumunda kalıyorsanız C vitamini içeren besinleri tüketmeniz gerekmektedir. C vitamini,nikel ve kobalt gibi elementlerin emilimini azaltacaktır.
C Vitamini bakımından zengin olan besinler;
- Portakal
- Çilek
- Ananas
- Mango
- Kırmızı, Yeşil dolma biber
- Brokoli
- Kara lahana
- Karnabahar
- Kivi
Eliminasyon (Eleme) Diyeti
Gıda alerjisi teşhisi konan kişilerde eliminasyon diyeti tavsiye edilmektedir. Eğer egzama belirtilerini ortaya çıkartan besinin ne olduğundan emin değilseniz bu diyeti uygulayarak belirtileri azaltabilirsiniz.
Tabi stres ve dış etkenlerin egzama için birer tetikleyici olduğunu unutmamız gerekmektedir. Bu sebeple eliminasyon sistemi her zaman işe yaramayabilir.
Eliminasyon sistemi isminden de anlaşılacağı üzere günlük olarak tükettiğiniz ürünlerin listesini tutmanız ve her üç günde bir ürünlerden birini yemeği bırakarak egzama belirtilerinin artmasına sebep olan besini bulmayı sağlamaktır.
Burada dikkat etmeniz gereken belirtilerin azalması için en az üç gün beklemeniz ve her seferinde bir yiyecek ya da içecek çıkarmanız gerektiğidir.