Menopoz İlaçları ve Menopoz Döneminde Hormon Kullanımı
Menopoz tedavisinde kullanılan menopoz ilaçları nelerdir ve kullanımı nasıl gerçekleştirilir.
Menopoz belirtileri gerçekleşen kadınların ve 1 yıl süresince adet olamayan kadın menopoza girmektedir şeklinde ifade edilebilir. Arık insanların hayatları eskiye göre daha uzun ve haliyle kadınların menopoz dönemlerindeki hayatlarını geçirmesi de daha uzun.
Bu nedenle menopozun etkilerini azaltmak amacı için menopoz ilaçları ile tedavileri uygulanmaktadır. Kadınlar hayatlarının ortalama üçte birlik kısımlarını menopozda geçirmektedirler.
Bu bilgi bence menopozun neden olduğu sorunları hafifletmek için tedavinin ne kadar önemli olduğu göstermektedir. Bizim ülkemizde ortalama menopoz yaşı 45-49 olarak bildirilmiş ve dünya genelinde de 51 olarak bilinmektedir.
Menopoz yaşını belirleyen bir çok etken bulunmaktadır. 45 ile 55 yaş arasında menopoza girmek doğal karşılanmaktadır. Sigara, beslenme, ırksal gibi faktörler menopoza yaşını etkilemektedir.
Vazomotor belirti olarak adlandırılan en sık karşılaşılan belirtisi ise sıcak basması olmaktadır. Aniden baş,boyun,, göğüs kısımlarında meydana gelen kızarıklıklar sonrasında vücut genelinde ateş yükselmesi ve terleme görülmektedir.
Sıklıkla bu şikayetler çok uzun zaman sürmezler. Bazen 2 saate kadar görülebilir. Ateş basması sıklıkla birkaç yıl içinde ortadan kalkar.
Östrojen Kullanımı
Sadece tek olarak verilen östrojen hormonu sıklıkla rahmi ameliyat ile alınan kadınlara yapılmakta olup ağız yolu veya cilt yolu ile uygulanmaktadır.
Hem Östrojen Hem de Progesteron
Kadının rahminin içinde bulunan tabakada kalınlaşma varsa ve kanser tehlikesi taşıyorsa östrojen ile beraber progesteronda verilir.
Menopoz döneminde olan yada henüz daha girmeyen kadınlara östrojen ile progesteron hormonları belli periyotlar halinde uygulanmaktadır.
Ancak menopoza gireli 1 yıl olmuş ise sürekli olarak yani kesintisiz östrojen ve progesteron verilebilir. Progestoronu alma yolu ağız, vavinal yol yada progesteron içilerek rahim içi araçlar yardımı ile uygulanabilmektedir.
Östrojen Tedavisinde Androjen Kullanımı
Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması ile birlikte kadınlar cinsellikten soğuyabilir ve isteksizlikleri oluşabilir. Ayrıca bu isteksizlik yumurtalıklardan salgılanan erkeklik hormonunun azalması veya tamamen hiç salgılanmaması sonucunda oluşabilmektedir.
İşte kadınların cinsel isteksizliğinin çözümü için östrojen ile beraber andorjen hormonu da kullanılmaktadır. Böylece kadının cinsel isteksizliği kalmaz. Ancak yapılan tedavide kesinlikle dozun iyi ayarlanması gerekir. Çünkü fazla doz verildiği taktirde tüylenme ve cilt sorunlarına neden olabilir.
Verilen Hormon İlaçlarının Kullanımı
Verilen hormon yani menopoz ilaçları ağız yolu ile, burun yolu, vajinal yol veya cilt yolu ile verilebilir. Verilen östrojen hormonu sıklıkla ağız veya cilt yolu kullanılarak verilmektedir.
Ancak bahsedilen diğer yollar ile de verilmekte olup yine aynı etkiyi gösterir. Kadının kolesterol rahatsızlığı varsa ağız yolu tercih edilir, trigliseridleri yüksekse cilt kullanılarak verilmektedir.
Menopoz Döneminde Verilen Hormonların Yararları Nelerdir?
Menopoz ilaçları yani hormonların vücudunuzda gösterdiği etkiler aşağıdaki gibidir.
- Menopozun neden olacağı kemiklerdeki kayıpların önüne geçer,kemik kitlelerinde artış sağlar ve böylece kırık tehlikesinin de önüne geçilir.
- Oluşabilecek kalp ve damar hastalıkları en aza indirilir.
- Cinsel isteksizliği olan kadınlara uygulandığında bu sorun azaltılabilir.
- Terleme, sıcak basması, çarpıntı gibi görülen yakınmalar en aza iner ve ortadan kalkar.
- Ağız kuruluğu, kötü tat ve ağızda yanma gibi yakınmalarda azalma olur. Dişlerde oluşan çürükler %25 oranında önlenir.
- Östrojen tedavisi ile menopoza giren kadınların seslerinde kalınlaşma en aza indirilir.
- Göz içi basıncı seviyesinde azalma görülürken görme yeteneğine de fayda sağlar.
- Bazı çalışmalar duyma yeteneğinin de oluşan azalmayı önlediğini göstermiştir.
- Oluşabilecek kalın barsak kanseri tehlikesini azaltır.
- Alzheimer rahatsızlığı riskini düşürmektedir.
- Daha iyi ve kaliteli bir uyku sağlamakta.