Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir ve Kimlerde Görülür?
İçindekiler
Fibromiyalji hastalığı, günümüzde özellikle genç yaşlarda bile çok sık rastlanan yumuşak doku romatizması çeşididir. Halk arasında kronik (hiç geçmeyen yorgunluk) ve tarifsiz vücut ağrıları şeklinde bilinir.
Fibromiyalji belirtileri nelerdir ve en çok kimlerde görülür öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Fibromiyalji Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?
- Genetik faktörler etkilidir.
- Küçüklükte yaşanan travmalar etkilidir.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı tetikler.
- Uzun süre ayakta, oturarak veya aynı pozisyonda çalışan kimselerde daha sık görülür.
- Stres, hastalığın görülme oranını yükseltir.
- Alkol, sigara gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımı ile fibromiyalji belirtileri daha çok açığa çıkar.
- Ağır işlerde çalışanların bu hastalığa yakalanması daha kolaydır.
- Uzun süre zorlu spor faaliyetlerinde bulunan ve sporu bırakanlar için de risk fazladır.
- Psikolojik tedavi görenler de tehdit altındadır.
- Aşırı titiz ve düzenli (mükemmeliyetçi) olanlarda, duygusal yönden hassas ve içe dönük kişilerde, ayrıca kadınlarda daha fazla görülür.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Ağrı ve Yorgunluk Sendromu:
Vücudunuzun çeşitli yerlerinde sürekli yer değiştiren zaman zaman azalır gibi olsa da dinmeyen ağrılar oluşur. Fibromiyalji Belirtileri arasında bu şikayet ilk sırada yer alır. Bu ağrılar boyun, sırt, bel, kalça, kol, el bileği gibi bölgelerinizde olabileceği gibi, bir yerinize iğne batıyormuş hissi de verebilir.
Kendinizi gün içerisinde bile yorgunluk ataklarıyla karşı karşıya bulursunuz. Sabah uyandığınızda, dinlenmediğinizi fark edersiniz. ‘Dayak yemiş gibiyim’ ifadesi sık kullanılır çünkü ağrı bedeninize hakimdir. Buna ek olarak sabah tutukluğu, kilitlenme hissi eşlik eder. Ani hareket edemezsiniz, eğilip kalkamazsınız. Uyandığınızda, o gün hiçbir şey yapamayacak kadar halsiz olduğunuzu düşünürsünüz. Sabahları kas sertliğinizin geçmesi ve açılmanız biraz zaman alır.
Mutsuzluk ve Uyku Bozuklukları:
Uykuya dalmakta güçlük yaşarsınız. Uyurken hissettiğiniz sıkıntılı durumlar; kol ve bacaklarda uyuşma, kasılma sizi rahatsız eder çoğu zaman. Uyku kalitesindeki düşüş sizi mutsuz eder. Fibromiyalji belirtileri, gece gündüz demeden etkisini gösterir.
Vücutta Hassas Noktalar:
Ağrı ve sızı duyduğunuz bölgeleri korumak için yavaş hareket edersiniz. Hassas noktanıza dokunulması, masaj veya gıdıklanma şakası sizi rahatsız eder ve normalden fazla tepki gösterirsiniz.
El, Kol veya Bacaklarda Uyuşma:
İstirahat halindeyken veya günlük ev işlerini yapınca dahi ellerinizde, kollarınızda ve bacaklarınızda uyuşma, karıncalanma, kasılma şikâyetleri de yaşarsınız. Bacak baldırlarınızdaki kasılmalar yüzünden yürüyüş yapmak bile zor gelir.
Hafıza Sorunları:
Unutkan ve dalgın olduğunuzu düşünürsünüz. Konsantre güçlüğü nedeniyle başladığınız işi yarım bırakırsınız çoğu zaman. Bitiremeyeceğinizi bildiğiniz için bir işe başlamak bile ızdırap vericidir maalesef.
Sindirim Sistemi Şikayetleri:
Fibromiyalji Belirtileri etkisiyle metabolizmamız istenmeyen tepkiler gösterir. Sık yaşadığınız gaz problemi, kabızlık veya ishal görülmesi sıkıntı ve huzursuzluk hissine neden olur.
İdrar Problemleri:
Sık aralıklarla idrara çıkma ihtiyacı duyarsınız. İdrar kaçırma veya tutamam sorunları yaşamanız, iyice canınızı sıkar.
Üşüme ve Yanma:
Ayrıca vücudunuzda farklı ortamlarda üşüme, titreme, ürperme gibi sıkıntılar baş gösterir.
Cinsel İstekte Azalma:
Çektiğiniz ağrı, sızı hisleri ve yorgun, bitkin olma durumu cinsellikten kaçmanıza neden olur.
Az Görülen Belirtiler:
Cildinizde kuruluk ve kaşıntılar nüksedebilir. Ağız ve göz kuruluğunuz oluşabilir. Bulanık ve çift görme söz konusu olabilir. Işığa ve gürültüye karşı daha tepkili olursunuz.
Nörolojik Hastalıklar:
Tüm saydığımız fibromiyalji belirtileri sizi üzecek ve sinirlerinizi bozacaktır. Depresyon ve anksiyete riskini tetikleyecektir.
Vücutta geniş etki alanına sahip olan Fibromiyalji hastalığı ile baş edebilmek için moralinizi yüksek tutmanız ve kendinizi meşgul edecek faaliyetlerde bulunmanız çok önemlidir.
Yoruma kapalı.