Tip 1 Diyabet Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
İçindekiler
Tip 1 Diyabet belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır, nedenleri ve hangi belirtiler sonucunda diyabet hastası olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Tip 1 Diyabet belirtileri incelemesine geçmeden önce en basit yöntemle Şeker hastalığı çeşitlerinden biri olan Tip 1 Diyabet hastalığı nasıl oluşur inceleyelim.
Tip 1 Diyabet Nedir?
Vücudumuz için gerekli olan enerji ihtiyacını protein, karbonhidrat ve yağlar gibi temel besin ögelerinden sağlamaktayız. Tüketmekte olduğumuz protein ve karbonhidrat gibi temel besin ögelerini parçalara ayırabilmek için basit şeker sınıfına giren glikoza ihtiyacımız bulunmaktadır.
Glikoz ise tüm vücut organlarımızın temel besin kaynaklarından biridir. Glikozu ise organlarımız direk kullanamamaktadır. Glikozu hücrelerimizin kullanabilmesi için ise midemizin arka tarafında bulunan pankreas bezinin salgıladığı insülin adı verilen hormon sağlamaktadır.
Dolayısıyla pankreas insülin salgılayamaz ise aldığımız gıdalardan enerji sağlayamaz duruma geliriz.
Tip 1 diyabet ise pankreas’da yer alan ve insülin üreten hücrelerin (beta hücreleri) zarar görmesi ya da çalışamaz duruma gelmesiyle oluşmaktadır. İnsülin üreten beta hücreleri çalışamaz ise organlarımız glikozu kullanamaz ve enerji üretemez. Bu sebeple diyabet rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.
Tip 1 diyabet nedir inceledik şimdi tip 1 diyabet belirtileri nelerdir göz atalım;
Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık türüdür. Fakat son yıllarda Tip 1 diyabetin daha yavaş ilerleyeni ve 30-50 yaş aralığında ortaya çıkan Tip 1.5 diyabet tipi gözlemlenmiştir.
Tip 1 diyabetinin beta hücrelerinin çalışmadığı zaman ortaya çıktığını belirtmiştik. Beta hücrelerin çalışmaması durumunda Tip 1 diyabet belirtileri hemen ortaya çıkmamaktadır. Beta hücrelerinin %80 kadarı çalışmaz duruma geldikten sonra Tip 1 diyabet belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Aşırı Susuzluk Hissi
Tip 1 diyabet belirtileri arasında en yaygın görülen belirtilerinden biridir. Susuzluk hissi diyabetli kişilerde oluşan yüksek kan şekeri seviyesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Susuzluk hissi yaptığınız spor ya da tüketilen tuzlu bir yemek sonrası oluşmuş olabilir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da susuzluk hissi yaşıyor olabilirsiniz.
- Kullandığınız ilaçların yan etkileri
- İshal rahatsızlığında
- Kusma sonrası
- Aşırı terleme sonrası
- Kan kaybı sonrası
Bu sebeple günlük su ihtiyacınızı karşılamanıza rağmen susamanızın devam etmesi şeker hastası olduğunuz anlamına gelmemektedir. Eğer kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulmak istiyorsanız susuzluk anında her susuzluk hissi yaşadığınızda kan şekeri testi yaptırarak kesin bilgi edinebilirsiniz.
Ayrıca susuzluk hissi aşağıdaki rahatsızlıklar sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.
- Kalp yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Böbrek yetmezliği
- Zihinsel ve psikiyatrik bozukluklar sonucu
Sık ve Uzun Süre İdrara Çıkma
Vücudun ihtiyacı olduğundan daha fazla idrara çıkma isteği ve fazla miktarda idrar oluşması durumu da Tip 1 diyabet belirtileri arasında yer almaktadır.
Poliüri rahatsızlığı olarak adlandırılan bu durum özellikle su, kafein ve alkol içeren sıvıların fazla içilmesi sonucu oluşur. Böbrekler kanı filtreleyerek idrar oluştur ve sonrasında içerisinde bulunan şekeri emerek kan dolaşımına geri döndürürler.
Bildiğiniz üzere şeker hastalığında kandaki şeker seviyesi normal seviyeden fazlaca yüksektir. Bu sebeple kandaki tüm şeker emilemez ve kanda bulunan aşırı glikoz idrara daha fazla su çekmektedir. Bu normal olmayan durum ise büyük hacimlerde idrar ile sonuçlanmaktadır.
Yetişkin bir bireyde günde 1-2 litre arası idrar çıkışı olmaktadır. Eğer bu oran 3 litreden fazla ise şeker hastalığı belirtisi olabilmektedir. Hem tip 2 diyabet hem de tip 1 diyabet belirtileri arasında yer alan bu durum tedavi edilmezse böbrek fonksiyonlarına zarar verebileceği için ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Sık ve idrar çıkışının fazla olması durumu sadece tip 1 diyabet belirtilerinin arasında olmayıp aşağıdaki sebeplerden dolayıda idrar çıkışında sorun yaşanabilmektedir.
- Böbrek hastalığı
- Karaciğer yetmezliği
- Vücuttan idrar attıran ilaç türleri
- Kronik ishal
- Psikiyatrik hastalıklar
- Gebelik
- Kandaki yüksek kalsiyum seviyesi.
Her Zaman Yorgun Hissetmek
Dinlenme ve uyku sonrası dinmek bilmeyen yorgunluk hissi tip 1 diyabet belirtileri arasında gösterilmektedir. Diyabette yaşanan yorgunluk insülin direncinden kaynaklanan yüksek kan şekeri seviyeleri sonucunda hücrelerin kanda yer alan glikozu alma yeteneğini etkilemesiyle ortaya çıkmaktadır.
Günlük uyku ihtiyacı yetişkin bir bireyde ortalama 6-8 saat arasıdır. Eğer uyku sürenizi tamamını verimli olarak kullanıyorsanız ve yorgunluk hissiniz devam ediyorsa şeker hastası olabilirsiniz. Yorgunluk hissi sadece Tip 1 diyabet hastalığı belirtileri arasında yer almamakta olup aşağıdaki durumlardan birini de yaşıyor olabilirsiniz.
- Anemi
- Kanser
- Depresyon
- Enfeksiyonel durumlar
- Kronik Yorgunluk Sendromu
- Çölyak
Kas Kütlesi ve Kilo Kaybı
Diyabetli kişilerde yetersiz olan insülin seviyesi enerji olarak kullanılacak olan kandaki glikozun hücrelere girmesine engel olmaktadır. Bu durum meydana geldiğinde vücudumuz enerji için kas ve yağ yakmaya başlamaktadır.
Beklenmeyen kilo kaybı tip 1 diyabet tanısından önce insanlar arasında fark edilir, ancak aynı zamanda tip 2 diyabetli kişileri de etkileyebilir
Açıklanamayan ve hızlı bir şekilde yaşanan kilo kaybı tip 1 diyabet belirtisi olarak ön görülmektedir. Zaman içinde verilen 1-2 kilo şeker hastalığı belirtisi olarak görülmemelidir. Genel olarak hızlı bir şekilde verilen 4.5 kg ya da %5 kilo kaybı gibi durumlar şeker hastalığı işaretçisi olabilir.
Açıklanamayan kilo kaybı sadece diyabet tip 1 belirtileri arasında olmayıp aşağıdaki durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
- Addison hastalığı
- Kanser
- Kronik ishal
- Çölyak hastalığı
- Depresyon
- Pankreas Yetmezliği
- HIV / AIDS
- Yeme bozuklukları
- Kemoterapi ilaçları
- Parkinson hastalığı
- Tüberküloz