Yumurta Alerjisi Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler
En yaygın sağlık sorunlarından biri olan yumurta alerjisi çoğu kişinin yakındığı bir derttir. Özellikle çocuklarımızda erken yaşta beliren yumurta alerjisi beslenme konusunda hayatın sekteye uğramasına sebep olabiliyor.
Yumurta alerjisi sadece saf yumurta yenildiğinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olmamaktadır. Yumurta içeren her türlü besini tükettiğimiz takdirde var olan bir sıkıntıdır. Bu nedenle teşhisi konusunda da tedavi konusunda da dikkatli olunmalıdır.
Yumurta Alerjisi Nasıl Ortaya Çıkar?
Genel soruların arasında Yumurta alerjisi nedir? yer alır. Bilmeyen kişiler bu sıkıntıyla karşılaştıklarında korkabilirler. Önemli olan nokta kişinin yumurta alerjisinin toleransıdır. Yani ilk alerji tepkisi çok büyük olabileceği gibi hafif bir kızarıklık veya ateşle de ortaya çıkabilmektedir.
Genelde bebeklerimizde ortaya çıkan bir sorun olması sebebiyle annelerimiz belirtiler konusunda daha fazla endişelenebilir. Bebeklik ve çocukluk dönemleri geçtikten sonra iyileşecek olan bir alerji türü olabilir. Çoğu zaman ergenlikten sonra çok sık rastlanan bir problem olmaz. Ancak yine de doktor gözleminde atlatılması gerekilen sorundur. Aksi takdirde ölümle sonuçlanabilecek belirtiler ortaya çıkabilir.
Yumurta Alerjisinin Varlığını Gösteren Belirtiler
Yumurta ya da yumurta içeren besinleri alerjisi olan kişi tükettiğinde kusma, deri döküntüleri, kurdeşen, burun iltihabı ya da sindirim problemleri ile karşılaşabilir.
Ciddi belirtiler arasında nefes sıkışma problemi, nefes darlığı, öksürük görülebilir. Ya da şoka girebilir. Yumurta alerjisi belirtileri basit gibi görünse de kişi şoka girerek ölümle sonuçlanan nöbetler geçirebilir.
Yumurta Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?
Yumurta alerjisinin ortaya çıkmasında kişinin bağışıklık sisteminin farklılığı sebep olmaktadır. Yumurta yenildiği zaman içerisindeki proteinleri bağışıklık sistemi zararlı bir madde olarak algılar. Ve proteinlere karşılık savunma sistemi oluşturur.
Bu sebeple de ortaya alerji belirtileri çıkar. Yumurta alerjisi olan küçük bebeğin annesinin bile yumurta yememesi gerekir. Aksi takdirde emzirdiği sütten bebeğe geçebilir. Genelde de alerjiye sebep olan yumurtanın akı olmaktadır.
Yumurta Alerjisinin Oluşmasında Var Olan Risk Faktörleri
Yumurta alerjisinin ortaya çıkmasında etkili olan riskler arasında birçok faktör bulunur. Öncelikle deri hastalığı olan bebeklerimizde daha yaygındır. Aile içinde ve ebevenylerinde bulunan egzama, kurdeşen, alerjiler tetikleyebilir. Zaten bebek büyüdükçe de alerji durumu ortadan kalkar. Yetişkinlerde yumurta alerjisi nadir görülen bir durumdur.
Yumurta Alerjisini Ortaya Çıkaran Testler
Bebekte veya çocukta görülen belirtiler karşısında alerjinin yumurtadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bulmak için testler yapılmalıdır. Yumurta alerjisi testi yapılarak kesin teşhis koyulur ve tedavi ona göre uygulanır.
Alerjisi bulunan çocuklarımıza yapılacak testlerden önce fiziksel bir muayene gerekebilmektedir. Sonrasında kan testi, gıda testi, deri prick testi, gıda eliminasyon ve izleme testi alerjik bünyeye sahip olan kişilere yapılmaktadır. Deri prick testinde cilt delinerek o bölgeye yumurta proteini sürülmektedir.
Alerji bulunduğu takdirde bölge kabarmaktadır. Kan testi ile bağışıklık sisteminin kontrolü açısından önemli olmaktadır. Ya da yumurta diyeti verilerek belirti izlemi doktor tarafından yapılır. Bu testler sayesinde çocuklarımızda oluşan yumurta alerjisi konusunda fikre sahip olmamız mümkündür.
Yumurta Alerjisinde Uygulanan Tedavi
Yumurta alerjisi var olan bebeklerde ve çocuklarda semptom azaltıcı tedavilerin yanı sıra tedavi içinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Alınacak önlemler de yumurta alerjisi tedavisi konusunda yardımcı olmaktadır. Antihistaminik adı verilen ilaçlar ya da acil şoklarda uygulanan epinerfinler yardımcı olmaktadır.
Bu tarz tedaviler uygulanabilse bile en doğrusu yumurta ve yumurta içeren besinlerin tüketilmemesi gerektiğidir. Mutlaka anne emziriyor ise kendine ve çocuğunun yediklerine dikkat etmelidir. Dışarıda tüketilen besinlerin içeriği öğrenilmelidir. Bebeğiniz ya da çocuğunuz kreşte kalıyorsa, bakıcı bakıyorsa bu konuda bilgi verilmelidir. Gerekirse alerji künyesi ya da kolyesi takılmalıdır.