Adaçayının Faydaları, Zararları Nelerdir ve Neye İyi Gelir?
İçindekiler
Adaçayının faydaları ve zararları isimli yazımızda son zamanların sağlık, cilt bakımı ve saç bakımı gibi bir çok alanında kullanılmakta olan adaçayını inceleyeceğiz. Adaçayı faydalarını ve zararlarını öğrenmeden önce nasıl bir bitki olduğunu inceleyelim.
Adaçayı Bitkisi
Adaçayı bitkisi genellikle ılıman iklimlerde 40-80 santimlik ağaçlarda yetişen bir bitkidir. Yaprakları ise 10 cm‘ye kadar uzayabilmektedir. Görünümü çalıyı andırmakta olup saçaklı yapıya sahip bir bitkidir.
Daha çok Akdeniz ikliminde sahip bölgelerde üretilmekte ve soğuk havalarda etkilen bir üründür. Fakat uygun şartların sağlanması durumunda her koşulda üretilebilmektedir.
Ülkemizde ise daha çok İzmir bölgesinde üretilse de Ülkemizin ılıman ikliminden dolayı neredeyse her bölgede yetiştirilebilmektedir. Adaçayı bitkisin ilk aşamalarında ortamın nemli, gelişme döneminde ise kurak olması gerekmektedir.
Evde Adaçayı Yetiştirme
Evinizin bahçesinde, terasında yada balkonunda adaçayı üretebilirsiniz. Aşağıda belirttiğimiz şartların sağlanması durumunda sorun yaşamadan evinizde adaçayı bitkisi yetiştirebilirsiniz.
Adaçayı Bitkisi Ekimi
- Eğer bahçenizde adaçayı ekimi yapacaksanız fideler arasında ortalama 30-40 cm’lik aralık olması gerekmektedir. Sıralar arasında ise 40-70 cm arası ideal olacaktır.
- Eğer saksı içerisinde bu ekim işlemini yapacaksanız dikim arasındaki mesafeleri 10 cm’e kadar düşürebilirsiniz ve en az 9 litrelik bir saksı kullanmanız gerekmektedir.
Adaçayı Toprak ve Saksı Seçimi
- Evde adaçayı ekiminizde kullanacağınız toprağın %90’ı kızıl toprak ve %10’da torf olmalıdır.
- Kullanacağınız saksının alt tarafında su tahliye delikleri olması gerekmektedir. Eğer su tahliyesinin daha sorunsuz olmasını istiyorsanız saksının alt tarafına çakıl taşı koyabilirsiniz.
Adaçayı Bitkisi Ekim Süreci
- Fide ekimi için en uygun zaman buhar ve rüzgar oranının en az olduğu zaman aralığı yani gün başlangıcında olabilir.
- Aşağıdaki görselde ki ekim yapılması gerekmektedir.
- Fide dikiminden sonra can suyu vermeniz gerekmektedir.
- Sulama işlemi için 2-3 günde bir yapabilir ve ilerleyen dönemlerde haftada bire düşürebilirsiniz.
Adaçayı Kalori ve Besin Değerleri
Kalsiyum, potasyum, demir ve A vitamini olarak zengin bir besin kaynağıdır. Kalori dağılımı ise ortalama olarak %65 kalori, %23 yağ ve %12 protein şeklindedir.
Adaçayı besin değeri ortalama bir fincan(240 ml) demlenmiş adaçayında 4.25 g Karbonhidrat, 0,60 g yağ ve 0,75 protein yer almakta ve adaçayı kalori değeri toplamda 21 kalori civarındadır.
Diğer bitki çayları içinde daha fazla kalori miktarına sahip olsa da içeriğindeki antioksidanlar, fenolik asitler ve uçucu yağlar sağlık açısından yararlı bir bitki haline getirir. Ayrıca Adaçayında Karoten beta yer aldığı için antikanser maddesidir.
Adaçayı Nasıl Demlenir?
En sağlıklı adaçayı demleme yöntemi french press ile demlemedir. Adaçayı herkesin ağız tadına uygun olmayan bir aromaya sahiptir. Biraz acı bir tadı olduğu için hazırladığınız içeceğin için 1-2 kaşık bal ve yarım limon sıkarak daha içilebilir hale getirebilirsiniz.
En yaygın ve sağlıklı demlenme yöntemi french press ile yapılmasıdır. 4 fincan suyu kaynatarak French Press’in içine dökün. 1-2 dk beklettikten sonra içerisine 2-3 dal adaçayı atın. En fazla 4 dk bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Adaçayı Çeşitleri ve Yağı
Adaçayı yağı, adaçayı yapraklarının buhar yöntemiyle damıtılmasıyla elde edilir. Birçok Adaçayı çeşitleri bulunduğu gibi Adaçayı yağının da bir çok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Ülkemizde üretilen ve en yaygın kullanılan adaçayı yağı türü acı elma yağı ismiyle bilinmektedir. En yaygın kullanılan adaçayı yağı türleri aşağıdaki gibidir.
- Ülkemizde yetişmekte olan Salvia Triloba yani yaygın kullanılan acı elma yağı. (Acı Elma Yağı siparişi için arifoğlu tarafından satılan ürünü kullanabilirsiniz. Arifoğlu Acı Elma Yağı
- Antioksidan özelliği olan ve sindirim sistemini rahatlatan diğer yaygın adaçayı türü Salvia Officinalis‘tır.
- Sakinleştirici etkisi olan ve cilde faydalı olan Salvia Sclarea türüdür.
- Hafızayı güçlendirmeye olan etkisi ile bilinen ve daha çok Avrupa’da kullanılan yağ türü ise Salvia lavandulifolia‘dır.
Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Birçok rahatsızlık için kullanılmakta olan şifalı bitki için hazırladığımız adaçayının faydaları konulu yazımızda adaçayının hangi hastalıklara iyi geleceğini listeledik
Boğaz Ağrılarına ve Enfeksiyonlara İyi Gelir
Adaçayı faydaları arasında Antibakteriyal özelliği yer almaktadır. Antibakteriyal içeriği sayesinde boğaz yollarını etkileyen hastalık durumlarında tüketilmesi tavsiye edilir.
Grip, nezle, üst solunum enfeksiyonları ve boğaz ağrıları hastalıklarında Adaçayı Antibakteriyal özelliği sayesinde şifa sağlamaktadır.
Sindirim Sistemine İyi Gelir
Şişkinlik ve hazımsızlık gibi bağırsak ve mide sorunlarına karşı etkilidir. Günde 1-2 fincan adaçayı içerek sindirim sisteminizi düzene sokabilirsiniz.
Adaçayı faydaları arasında yer alan hazımsızlık sorunları için en yaygın kullanılan tedavi yöntemidir.
Hafızaya İyi Gelir
Adaçayı içerisinde yer alan esansiyel yağının unutulan kelimeleri hatırlama becerisini arttırdığını ve güçlendiğini tespit edilmiştir. Ayrıca hafif şiddetli Alzheimer hastalarının tedavilerinde faydalı olmaktadır.
Diş Çürümelerine ve Ağız Sağlığına İyi Gelir
Bakteri giderici özelliği içermesi sebebiyle diş çürümelerine ve ağız içinde oluşan aft ve yaralara iyi gelmektedir. Hem diş çürümesini engellemesi hem de diş minesini de koruması adaçayı faydaları arasındadır.
Depresyon Etkisine İyi Gelir
Sinir sisteminde ACh miktarını düzenlediği gibi mutluluk hormonununda artmasına yardımcı olur ve sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Bu sebeple depresyonunt ve moral bozuklukların azalmasına yardımcı olması adaçayının faydaları içindedir.
Diyabet Hastalığının Önlenmesine Etki Eder
Adaçayının faydaları içinde vücuttaki şeker düzeyini dengelemesi yer almaktadır. Her ne kadar şeker hastalığına yakalanan hastaları birebir iyileştiremese de antihiperglisemik özelliği sayesinde karaciğerde depolanmakta olan glikozun serbest kalmasını engelleyerek glikoz düzeyini düşürmekte ve diyabet hastalığını tedavi etmektedir.
Not: Şeker hastaları adaçayı kullanmaya başlamadan önce doktorlarından onay alınması gerekmektedir.
Adet Dönemi Ağrılarına İyi Gelir
Adet bölgesinde yaşanan kasılmaları sakinleştirici etkisiyle azaltır. Ayrıca Adaçayın içerisinde yer alan vitaminler, mineraller ve uçucu yağlar adet ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Adaçayının Saça Faydaları
Yapılan araştırmalar sonucunda adaçayı içerisinde yer alan B,C,A vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde kadınlık hormonu olan östrojen seviyesini dengelediği tespit edilmiştir.
Östrojen seviyesini dengeleyerek saç dökülmesine engel olur ve saçları daha gür ve parlak gözükmesini sağlar.
Adaçayının Zararları Nelerdir?
Adaçayı faydaları nelerdir ve içerisindeki vitaminler ve mineraller bakımından ne kadar zengin olduğunu belirttik. Eğer düzenli olarak kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka aşağıda belirtilen adaçayının zararları maddelerini inceleyin ve unutmayın her şeyin fazlası zararlıdır…
Adaçayı Tansiyonu Yükseltir mi?
Adaçayının zararları konusunda en çok merak edilen durumlardan biridir. Adaçayı uzun bir zamandır tedavi amaçlı kullanılmaktadır fakat günde 1-2 fincanın üstüne çıkılması durumunda tansiyonu düşürme riski bulunmaktadır. Bu yüzden yeni kullanmaya başlayacaksanız ilk hafta günde 1 bardak üstüne çıkmamanızı tavsiye ederiz.
Adaçayı Alerji Yapar mı?
Çeşitli çeşni ve baharatlara alerjileri olan kişilerin adaçayı kullanmadan önce alerji testi yapmaları olası alerjik sonuçları ortadan kaldıracaktır.
Adaçayı Çarpıntı Yapar mı?
Toksit maddeler grubunda yer alan “Thujone” maddesi adaçayında da yer almaktadır. “Thujone” maddesi fazla tüketilmesi durumunda kalp çarpıntısı gibi yan etkiler oluşturabilir. Bu sebeple günde en fazla 2 fincan adaçayı içilmelidir.
Hamileler Adaçayı İçebilir mi?
Bilindiği üzere hamilelik döneminde ve özellikle düşük riski olma durumlarında hiç bir bitki çayı içilmemesi gerekmektedir. Eğer hamilelik döneminde iseniz mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Emziren Anneler Adaçayı İçebilir mi?
Adaçayının bedenimizdeki bir çok salgıyı azaltmakta olup emzirme döneminde süt salgısınıda azaltma durumu bulunmaktadır. Bu sebeple Emzirme döneminde adaçayı içmemenizi tavsiye ederiz.
Ancak bebeğini artık emzirmeyen ve hala sütü bulunan anneler süt miktarlarını azaltmak için adaçayı kullanabilirler.
Adaçayı faydaları ve zararları inceleme yazımızda adaçayının üretiminden, demlenmesine kadar bir çok konuya değindik. Okurlarımızdan düzenli olarak adaçayı kullananlar var ise adaçayının hayatlarına kattığı yararları veya yaşadıkları yan etkileri belirterek tecrübelerini paylaşabilirler.
Yoruma kapalı.