Hünnapın Faydaları ve Zararlar Nelerdir? – Ölümsüzlük Meyvesi
İçindekiler
Hünnapın faydaları ve zararları konusunda hünnap meyvesinin sağlık üzerine olan dokuz faydası ve yan etkileri incelenmiştir.
2022 Yılı güncel verilerine göre Hünnap Meyvesinin Faydaları ve Zararlarını inceleyeceğimiz konumuza hoş geldiniz.
Ülkemizde özellikle de Eylül ayı sonlarında tezgahlarda gün yüzüne çıkan ve Ekim ayı sonlarına kadar bulunan hünnapın faydaları konusu ile karşınızdayız.
Hünnap meyve familyasındandır. Genellikle iğde ile karıştırılır. Görüntü itibarı ile iğde ile benzemesinden ötürü halk arasında “çiğde” olarak da tanımlanır.
Hünnapın büyüklüğü zeytin kadardır ve dışında yenilebilir incecik kahverengi bir kabuğu vardır. Ülkemizde çok yaygın olarak tüketilmemesine karşın, sağlığa oldukça faydalı bir meyve olan hünnap, özellikle Çin’de bolca tüketilir ve hatta ölümsüzlük meyvesi olarak adlandırılır.
Hünnap meyvesi, ham haliyle tüketilebildiği gibi, kuru haliyle de yıl boyunca tüketilmeye elverişli bir meyvedir. Yani zamanı geçse de üzülmeyin, kurutulmuş hali kuru üzüme benzeyen hünnap kurusunu da yıl boyunca evinizde bulundurmanız mümkündür.
Hünnap hakkında temel tanımlara yer verdikten sonra, gelin şimdi hünnapın faydaları ve zararları konusunu detaylıca ele alalım.
Hünnapın Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık Sistemi İçin Faydaları
Hünnapın bağışıklık sistemine büyük ölçüde faydası vardır. Özellikle potasyum bakımından oldukça zengin olan hünnap, A ve C vitaminlerini de içeriğinde bolca barındırır. Bu nedenle kış mevsiminde sıklıkla yaşadığımız soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerden korunmanızı sağlar.
Sindirim Sistemine Faydaları
Hünnapın faydaları arasında bir diğer önemli faydası da, sindirimi kolaylaştırmasıdır. Hazmı kolay bir meyve olan hünnap, sindirim sistemini düzenlemeye ve kabızlık sorununa oldukça olumlu etkiler sağlar. Kilo aldırmayan bir meyvedir
Kansere Faydaları
Hünnapın faydaları konusunu incelediğimiz zaman, en önemli faydalarından birinin de kanser hastalığı olduğunu görüyoruz. İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunan hünnap, kötü hücrelerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Hatta bu özelliği nedeniyle Çin’de bolca tüketilir ve kanser hastalığından koruması ile bilinir.
Zayıflamaya Faydaları
Zayıflamaya yardımcı olması da hünnapın faydaları arasındadır. Kalori değeri oldukça düşüktür ve özellikle de sporcular tarafından egzersizlerden sonra enerji takviyesi olarak tüketilmektedir.
Kalp Sağlığına Faydaları
Hünnap içerisinde fazlaca potasyum bulunan bir meyvedir ve bu nedenle kalp sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ani gelişen kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde, hünnap tüketiminin etkisi büyüktür.
Kemiklere Faydaları
Kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Özellikle de içerdiği fosfor ve kalsiyum sayesinde çocukların sağlıklı kas ve kemik gelişimi için tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden biridir.
Sinir Sistemine Faydaları
Ruh sağlığına da oldukça faydalı olan hünnap meyvesi, strese karşı savaşan doğal mucizeler arasındadır. Antidepresan özelliği bulunduğu söylenen hünnap, vücuda enerji takviyesi vererek daha zinde ve canlı bir bünyeye kavuşmanızı sağlar.
Cilde Faydaları
Cilt için faydaları da bulunan hünnapın, özellikle de Çin’de yara ve yanıkların tedavisi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca antioksidan etkisi sayesinde ciltte meydana gelen tahrişlere ve cilt hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinir.
Anemi Hastalığına Faydaları
Kansızlığa da faydalı olduğu bilinen hünnap, özellikle de anemi rahatsızlığı yaşayan kişilerin bolca tüketmeleri tavsiye edilen bir meyvedir. Hünnap tüketimi düzenli olarak yapıldığında, damarlarımıza oksijen taşımakta olan kan hücrelerinin daha sağlıklı çalıştığı bilinmektedir.
Hünnapın Zararları Nelerdir?
- Özellikle hamilelik döneminde ve sonrasında emzirme döneminde hünnap tüketimine dair mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerekir. Nasıl bir yan etkisi olacağı bilinemediğinden anne adaylarının mutlaka uzmana danışması önerilir.
- Hünnapın zararları konusunu incelediğimizde kendisinin kan şekerini düşüren bir meyve olmasından kaynaklı, şeker hastaları tarafından yine uzman kontrolünde tüketilmesi gerektiği önerilir. Kan şekeri düşük seyreden kişilerin hünnap tüketmeden önce mutlaka uzman görüşü almaları gerekir. Aksi halde daha da düşük kan şekerine neden olabilir.
- Planlanan bir ameliyat olduğu dönemlerde, hünnap tüketimi için yine mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Cerrahi müdahaleler esnasında anestezi aşamasını olumsuz etkilediğine dair bulgular vardır. Bu nedenle mutlaka doktor görüşüne başvurulması gerekir.